Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Μικρές Ιστορίες της νεότερης Σουβάλας- Διάφορα -Ανακεφαλαίωση ...


«Μια διήγηση απ’ την παράδοση»
Μικρές Ιστορίες της νεότερης Σουβάλας  όπως της εξιστόρησε το  Νοέμβριο του 1981 στην εφημερίδα «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» ο αείμνηστος Λάμπρος Νηστικούλης.Σήμερα κάνουμε ανάρτηση της Τρίτης και Τελευταίας ενότητας.


ΔΙΑΦΟΡΑ

Δεν ξέρω αν το ξέρετε όλοι ότι ανάμεσα στον Πλάτανον  Πηγής και Μαντάμια υπάρχει ένας πύργος παλιός. « Στο Παλιοχώρι» λέγεται η τοποθεσία. Τέτοιο  πύργο είχα δει στην Φρυγία της Μικράς Ασίας, στο χωριό του Ναστραδίν του Χόντσια, το Σεβρί-Χεσάρ (Ιουστινιανούπολις, την είχε χτίσει ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός).Ίσως να είχε έλθει και εδώ και να τον είχε αυτός. Αυτή είναι η παράδοσις της Σουβάλας. Όσα είχα ακούσει από τους γονείς μου και από τον παππού του Δημήτρη Σταματίου γέρου Φώτη, τα έγραψα. Τώρα αν θέλετε να σας γράψω και για την Σεντούκα, πως ευρέθη και ποιοι ήταν αυτοί οι τυχεροί, και για κάτι αρχαιολογικά, να σας γράψω ότι άκουσα και ότι είδα.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ 

Έτσι οι πρώτοι που έφεραν το νερό στο Μύλο, στη νότιο πλευρά του  χωριού, είναι οι αδελφοί Καρούζου, Ευθύμιος και Αθανάσιος και κείνοι που φέρανε το πρώτο νερό της Κυργιάς μέσα στο χωριό, είναι ο Αθανάσιος Τσαρμακλής ,ο Αντώνιος Αντωνίου, Παναγιώτης Δρίβας και ο Ιωάννης Νικολόπουλος, ο γιατρός Παπαστάμος  έφκιασε τη γέφυρα στο Νησί, και μετά που λιγόστεψε το νερό της Κυργιάς έβαλε το μισό νερό της Αγίας  Βαρβάρας ο Παναγιώτης Δρίβας και μετά ο Ευστάθιος Γεωργούσης έβαλε το μισό Κεφαλόβρυσο και  μετά ο Παναγιώτης  Πάντος  το έβαλε όλο, και σήμερα  υπάρχει νερό στο χωριό. Αυτά είναι τα κύριο θεμέλια του χωριού μας της Σουβάλας.

Αναδημοσίευση Από την εφημερίδα Παρνασσός  Νοέμβριος 1981

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."