Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ..




Τα Θερινά τα Σινεμά, για όσους τα ζήσαμε, μοιάζουν με τις αναμνήσεις μας. Χρόνο με το χρόνο ξεθωριάζουν αλλά είναι πάντα εκεί. Αρκεί μια φευγαλέα μυρωδιά γιασεμιού, ένας τίτλος παλιάς ασπρόμαυρης ταινίας, μια μνήμη από αγιόκλημα, κάποιο ολόγιομο φεγγάρι…
Αρκούν οι ήσυχες νύχτες του Αυγούστου με τα τριζόνια, αλλά και κάποια ξενυχτισμένα τζιτζίκια να τραγουδούν μερικές νότες!
Αρκούν όλα αυτά κι άλλα τόσα, με το λευκό πανί, το λευκό χαλίκι, τις πάνινες καρέκλες, τη μυρωδιά των ποπ κορν, τις γκαζόζες, το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι… για να μας ταξιδέψουν και μελαγχολικά να μας φέρουν στο σήμερα με τα ελάχιστα πλέον θερινά σινεμά, πού εκείνα τα 320 της δεκαετίας του ’60 σε Αθήνα και Πειραιά .Κάτι τέτοιες στιγμές ασυναίσθητα μας έρχονται στα χείλη οι στίχοι του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη: “Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες τα θερινά τα σινεμά…’’ και αβίαστα τους τραγουδάμε!
Eυτυχώς κάποια εμβληματικά, αγαπημένα σινεμά που άντεξαν στο χρόνο, χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα των σημερινών ιδιοκτητών τους συνεχίζουν να ομορφαίνουν τα τελευταία χρόνια τις νύχτες του καλοκαιριού μας.
Κάποια δε από αυτά έχουν λάβει διεθνή εγκώμια, όπως το Σινεμά “ΘΗΣΕΙΟΝ”, το οποίο χάρη σε ρεπορτάζ του CNN έγινε το πιο διάσημο σινεμά της Αθήνας με μεγάλο του αβαντάζ την υπέροχη θέα του στην Ακρόπολη.
Εκτός από το “ΘΗΣΕΙΟΝ”, στην πεντάδα των καλύτερων θερινών σινεμά της Αθήνας ανήκουν η “ΡΙΒΙΕΡΑ” των Εξαρχείων, η “ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ” της Κηφισιάς, το “ΕΚΡΑΝ” της Νεάπολης, και η “ΦΙΛΟΘΕΗ” …της Φιλοθέης! Στό Χωριό μας  Υπήρχαν 2 Θερινά Σινεμά  Του Νίκου Ματαρά και του Θανάση Κονταξή.
Σταματίου Γιώργος

 Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες τα θερινά τα σινεμά…’’



Πηγη: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."