Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

«ΔΕΣΗ» ΚΗΦΙΣΟΥ – Η ΠΛΑΖ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ


Αεροφωτογραφία 1945 από τον Ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου. Με κίτρινη γραμμή υποσημειώνεται η θέση «Δέση», η πορεία του καναλιού και ο νερόμυλος «Νερούτσου».
      Περί το πέμπτο χιλιόμετρο από τις πηγές του άνω ρου του Κηφισού, είναι η περιβόητη τοποθεσία «Δέση». Το σημείο οφείλει την ονομασία του στο ότι κατά το παρελθόν με τεχνητά μέσα φραζόταν η ροή του ποταμού, έτσι ώστε μέρος του νερού να εκτρέπεται δεξιά σε τεχνητό υδραύλακα, ο οποίος διαρρέοντας τις υπώρειες του «Μύτικα» της Μεγάλης Ράχης και αποκτώντας «κρέμαση», κινούσε τον νερόμυλο «Νερούτσου» στην είσοδο των ορίων της Φθιώτιδας. Λόγω της απόφραξης του νερού στο σημείο αυτό, ο Κηφισός είχε δημιουργήσει πλάτωμα και το βάθος του νερού υπερέβαινε τα δύο μέτρα. Αποτέλεσε για χρόνια αυτοσχέδια κολυμβητική τοποθεσία για τους νεαρούς της Σουβάλας αλλά και των περιχώρων και μάλιστα σε εποχές που η κολύμβηση σε γλυκό και παγωμένο τρεχούμενο νερό, δεν ήταν και τόσο συνηθισμένη. Επιπροσθέτως, η φύση είχε προικίσει την κολυμβητική τοποθεσία με φυσικό βατήρα καταδύσεων, που την αποτελούσε ένας χονδρός κορμός γερμένου πλατάνου


Μάιος  1979. Δημήτρης Κατοίκος, Γιώργος Ανάγνος, Θανάσης Βελέντζας, John Κούσουλας, Πάνος Καραχρίστος. Μπάνιο στη «Δέση».


Δημήτριος Κατοίκος
Ιστορικός Ερευνητής 
Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."