Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Η γάστρα στο χωριό......


Η γάστρα στο χωριό...... Η γάστρα ήταν απαραίτητο σκεύος στη ζωή του χωριού. Πάνω σε αυτή έψηναν τα φαγητά, το ψωμί και τα γλυκά. Πολλές νοικοκυρές στα χωριά δεν είχαν ξυλόφουρνους έτσι έψηναν το φαγητό τους στη γάστρα. Η γάστρα αποτελείτο από μια ημισφαιρική χονδρή λαμαρίνα, που στο πάνω μέρος είχε μια λαβή για να μπορούν να τη σηκώνουν με το ''ξυθάλι''. Χαμηλότερα από τη λαβή είχε ένα μεταλλικό στεφάνι για να κρατάει τις ζεστές στάχτες και τα αναμμένα κάρβουνα. Στη ''γωνιά'' η οποία αποτελείτο από σίμαλες πλάκες για να κρατούν τη θέρμανση, άναβαν δυνατή φωτιά από λεπτά ξύλα για να κάνουν γρήγορη και δυνατή φλόγα και να δημιουργούν κάρβουνα πολύ γρήγορα.
Πάνω σε αυτή τη φοβερή φωτιά τοποθετούσαν τη γάστρα η οποία γινόταν κατακόκκινη από τη δυνατή φλόγα. Όταν η φωτιά κατέπαυε, οι νοικοκυρές καθάριζαν τη ''γωνιά'', έβαζαν το στρογγυλό ταψί με το φαγητό ή το ψωμί, μετά τη γάστρα και ύστερα τα κάρβουνα και τις ζεστές στάχτες πάνω και γύρω στη γάστρα. Σε δυο ή τρεις ώρες το φαγητό ήταν έτοιμο. Περιττό να πούμε ότι το φαγητό είχε υπέροχη γεύση....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."