Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ο σπουδαίος Σουβαλιώτης Φωτογράφος - Καλλιτέχνης Γιάννης Σκουρογιάννης του Γεωργίου .





Ο συμπατριώτης μας Γιάννης  Σκουρογιάννης γεννήθηκε το 1932 στην Πολύδροσο, την οποία υπεραγαπούσε και  λάτρευε στην κυριολεξία  και αφού τελείωσε το Γυμνάσιο και έκανε τη στρατιωτική του θητεία έγινε υπάλληλος σε εταιρία πετρελαιοειδών.
Το 1959 αγοράζει την πρώτη του φωτογραφική μηχανή και όπως ήταν φυσιολάτρης και μάλιστα Ελληνολάτρης, αρχίζει να φωτογραφίζει την Ελλάδα, τη φύση της, τη λαϊκή της αρχιτεκτονική, κατάλοιπα  από τις παραδόσεις και τα έθιμά της, το λαό της .
Το 1960 αφιερώνεται ολοκληρωτικά στη φωτογραφία και αρχίζει να συνεργάζεται με τον ΕΟΤ .
Μετά το 1964 συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό.
Περιοδικά,  βιβλία, εφημερίδες, ημερολόγια, αφίσες χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες του σε  όλο τον κόσμο. Επίσης  δημοσιογραφεί,  γράφοντας ταξιδιωτικά κ.α πάντα σε συνδυασμό με την φωτογραφία .
Την ονομασία "φωτοχαρακτική" τη δίνει πρώτος ο Σκουρογιάννης στην τέχνη του και αυτός την καθιερώνει. Ο ίδιος λέει γι αυτή  ότι  το τελικό της αποτέλεσμα είναι όμοιο με εκείνο της χαρακτικής και θα μπορούσε να είναι σχέδια για χάραξη σε χαλκό ή σε ξύλο.
Ευαίσθητος στα έργα του ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας το φως ανάλογα, προδίνει μια ξεχωριστή και μόνιμη ιδιότητα στα έργα  του.
Έργα  του Γιάννη Σκουρογιάννη παρουσιάστηκαν  σε  πολλές εκθέσεις  στην Αθήνα  αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Την  έκθεση έργων του μάλιστα στο βιβλιοπωλείο και στην   αίθουσα  τέχνης "Αιχμή" στις 15  Φεβρουαρίου το 1980,  επισκέφθηκε και ο  Πρόεδρος   του ΠΑΣΟΚ  Ανδρέας  Παπανδρέου, προσωπικός  φίλος  του  Γιάννη. Την εν λόγω έκθεση επισκέφθηκε επίσης  πλήθος κόσμου και πάρα πολλοί Σουβαλιώτες.  
Έργα του επίσης   είχαν εκτεθεί και στις  εκθέσεις  που έγιναν στα πλαίσια των "Εβδομάδων χωριού"   που είχαν διοργανωθεί την πενταετία 1979- 1983 στην Πολύδροσο. 
Ο Γιάννης έχει φύγει από τη ζωή .
Τέλος  να σημειωθεί , παρά  το ότι  δεν  ήθελε  ποτέ ο ίδιος να μιλάει γι αυτό,  είχε εξυπηρετήσει πολλά Σουβαλιωτόπουλα  βρίσκοντάς τους τότε  δουλειές στις εταιρίες με τις οποίες συνεργαζόταν.


ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" .

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  του  χωριό μας "Παρνασσός" τον Φεβρουάριο το 1980 ο καλλιτέχνης  λέει για την τέχνη του ......
" Ο ζωγράφος δημιουργεί με το χρώμα, το πινέλο, τον καμβά.
Ο γλύπτης με το σκαρπέλο, το μάρμαρο, τον πηλό.
Ο φωτογράφος με το φως, το φακό , το φωτοευαίσθητο υλικό. Ο δημιουργός τελικά δημιουργεί με τα μέσα  που  του δίνει η τέχνη του.
Η φωτογραφική είναι μια τέχνη που μόνο στην Ελλάδα είναι άγνωστη. Οι τέχνες στη Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστες  στον λαό. Είναι γνωστές μόνο στους θαμώνες του κυκλώματος των γκαλερί . Πρέπει λοιπόν να κατεβάσουμε την τέχνη στο λαό. Πρέπει να φκιάσουμε μουσεία σύγχρονης τέχνης. Πρέπει να φκιάσουμε δημοτικά  μουσεία, για να γνωρίσει ο λαός μας  τις  τέχνες.
Και, ως τότε φυσικά,   δεν  πρέπει να αδρανούμε. Με όσα μέσα διαθέτουμε ας φέρουμε στο λαό τις τέχνες. Με ομαδικές ή ατομικές εκθέσεις μέσα από πολιτιστικούς συλλόγους, από δημοτικές αίθουσες και με υπαίθριες εκθέσεις ας δώσουμε στο λαό μας τις  τέχνες μας. Ας του δώσουμε  την πνευματική τροφή  που  δικαιούται .  Και ας μη μας πούνε πως κάνουμε πολιτική. Γιατί η τέχνη είναι πολιτική . Όποιος κάνει τέχνη, κάνει  πολιτική. Ακόμα κι ο αντιδραστικός . Όποιος δεν κάνει πολιτική δεν  είναι καλλιτέχνης.









Τουριστικά Περιοδικά  που την επιμέλεια ειχε ο ίδιος.
Στο Περιοδικό GREECE Δημοσιεύτηκε  η φωτογραφία παραδοσιακό πάσχα 1974
στην πολύδροσο   που έχουμε ήδη δημοσιεύσει .



Δρίβα Αγγελική - Γιάννης Σκουρογιάννης (φωτογράφος) - Δρίβας Πάνος
Εκθεση φωτοχαρακτικής







4 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό αφιέρωμα . Μπράβο για μια φορά ακόμα Λαογραφικέ!!!
    Νομίζω ότι πρώτη φορά γίνεται ηλεκτρονικό αφιέρωμα στον Γιάννη. Μέχρι σήμερα αναφορές για εκείνον θα μπορούσε να βρεί κάποιος μόνο στα έντυπα μέσα.
    Ο Γιάννης ήταν και σπουδαίος Άνθρωπος , με Α κεφαλαίο. Την Σουβάλα και τους ανθρώπους της τους λάτρευε, παρόλο που δεν είχε ζήσει στο χωριό , το οποίο βέβαια επισκεπτόταν όταν μπορούσε.

    Ένας πολύ καλός φίλος του αείμνηστου και αλησμόνητου Γιάννη .


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σπίτι του Γιάννη ήταν αυτό του Γιώργου Μαρρέ και τώρα Χρήστου Μουτσιανά στην κεντρική κάθοδο του χωριού. Απέναντι του είναι το σπίτι των Λουκά και Γιώργου Σκουρογιάννη , που όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος , εκτός του ότι είναι και τα δύο πέτρινα κρατώντας ακριβώς τον ίδιο παραδοσιακό τύπο μέχρι σήμερα , μας είπαν ότι είχαν την ίδια διαρρύθμιση και ότι τα εκτισαν οι ίδιοι Σουβαλιώτες μαστόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

    (2005) Ντούμας, Χρήστος Γ., Σαντορίνη, Εκδοτική Αθηνών
    (2003) Τατάκη, Αργυρώ Β., Σούνιο: ο ναός του Ποσειδώνα, Εκδοτική Αθηνών
    (2000) Τατάκη, Αργυρώ Β., Rhodes, Εκδοτική Αθηνών
    (1999) Καρποδίνη - Δημητριάδη, Έφη, Grecia, Εκδοτική Αθηνών
    (1999) Καρποδίνη - Δημητριάδη, Έφη, Grecia, Εκδοτική Αθηνών
    (1999) Τατάκη, Αργυρώ Β., Sounion: The Temple of Poseidon, Εκδοτική Αθηνών
    (1997) Συλλογικό έργο, The Aegean, Μέλισσα
    (1994) Τατάκη, Αργυρώ Β., Lindos, Εκδοτική Αθηνών
    (1994) Τατάκη, Αργυρώ Β., Rhodes, Εκδοτική Αθηνών
    (1994) Τατάκη, Αργυρώ Β., Sounion: Le temple de Poseidon, Εκδοτική Αθηνών
    (1994) Τατάκη, Αργυρώ Β., Sunion: Der Poseidon-Tempel, Εκδοτική Αθηνών
    (1994) Τατάκη, Αργυρώ Β., Λίνδος, Εκδοτική Αθηνών
    (1990) Καρποδίνη - Δημητριάδη, Έφη, Greece, Εκδοτική Αθηνών
    (1990) Τατάκη, Αργυρώ Β., Rhodos, Εκδοτική Αθηνών
    (1989) Καρποδίνη - Δημητριάδη, Έφη, Griechenland, Εκδοτική Αθηνών
    (1986) Τατάκη, Αργυρώ Β., Lindos, Εκδοτική Αθηνών
    (1982) Συλλογικό έργο, Magnesia: The Story of a Civilization, Καπόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχα τι χαρά να κάνουμε παρέα τα πρώτα
    ένσημα το 78 τα έβαλα από αυτόν είχε
    μεγάλο αρχείο.Απλός άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."