Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ..

Διακρίνονται από αριστερά  , άγνωστος, Νίκος Παπαστάμος , Γιώργος Βελέντζας(δάσκαλος),  Αστυνόμος,  Παπά Γιώργης , ο Πρόεδρος Θύμιος Καρούζος,  Αντιπρόεδρος  Γιάννης  Μαρρές

(Τσαρούχας) , Λουκάς Καραχρήστος, Στάθης Διαμαντώνης.

Τα επόμενα  7 χρόνια τα Κοινοτικά Συμβούλια διορίζονταν.
 
 TEΛΕYTAIO  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ  ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ  ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ  ΠΡΟΕΔΡΟ  ΤΟ  ΘΥΜΙΟ  ΚΑΡΟΥΖΟ ΠΡΙΝ  ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ (ΣΕ 1ΜΗΝΑ)  ΟΠΟΙΟ  ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ  ΣΑΝ  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΚΑΙ  Ο  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΑΡΡΕΣ.  ΣΤΑ  ΕΠΟΜΕΝΑ  7  ΧΡΟΝΙΑ    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ  ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ  ΚΑΘΕΣΤΩΣ


Με τα σκίτσα του Γιάννη Μαρρέ

Το Πάσχα του 1967 έπεφτε αργά στις 30 Απριλίου. Οι προετοιμασίες, οι σκέψεις για εκδρομές και πασχαλινές εξόδους, τα ψώνια, αλλά και όλος ο κανονικός ρυθμός της χώρας διακόπηκαν ξαφνικά 9 μέρες πριν. Την Παρασκευή 21 Απριλίου 1967...

28-4-67. Γυάρος, Μεγάλη Παρασκευή



30-4-67. Γυάρος, Κυριακή του Πάσχα
1-5-67. Γυάρος, Δευτέρα - Πρωτομαγιά


Τα σκίτσα είναι ζωγραφισμένα σε πακέτα τσιγάρων και μας παραχωρήθηκαν από το προσωπικό αρχείο του λογοτέχνη Δημήτρη Φαφούτη, ο οποίος υπήρξε και προσωπικός φίλος του Γιάννη Μαρρέ.



Το  στρατόπεδο - φυλακή της  Γυάρου

H Γυάρος, το μικρό αυτό νησί των Κυκλάδων ήταν, κατά την αρχαιότητα, κατοικημένο, αλλά οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να αποφύγουν (κατά τον Πλίνιο) τις επιθέσεις τεραστίων ποντικών. Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς. Και, πρόσκαιρα, και για λίγους μήνες, ως στρατόπεδο ανεπιθύμητων οπλιτών από το ελληνικό κράτος (1922) και Ιταλών αιχμαλώτων από τους Γερμανούς (1943). Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μεταξά είχε επιλέξει τη Γυάρο ως τόπο εξορίας, αλλά η υγειονομική επιτροπή που, με εντολή της, επισκέφθηκε το νησί το έκρινε ακατάλληλο.



 Ό,τι όμως έκρινε ακατάλληλο η δικτατορία το βρήκε κατάλληλο η κοινοβουλευτική κυβέρνηση Σοφούλη και ο Άγγλος οργανωτής των φυλακών Γουίκαμ και, το 1947, μεταφέρθηκαν εκεί περίπου 14.500 πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι, με καταναγκαστική εργασία, άρχισαν να χτίζουν το κτίριο των φυλακών, που έμεινε ημιτελές ως το 1951, όταν η κυβέρνηση Πλαστήρα κατάργησε τη Γυάρο ως τόπο εξορίας και κράτησης. Συνολικά, από το νησί πέρασαν, μεταξύ 1947 και 1950, 18.000 κρατούμενοι. Το 1949 υπήρχαν 8.111 (N. Αλιβιζάτος σ. 466), που ζούσαν κυρίως σε σκηνές, γιατί το κτίριο των φυλακών χωρούσε περί τους χίλιους. Τελικά, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση Παπάγου, η όλη δε υπόθεση αποτέλεσε μέγα οικονομικό σκάνδαλο, αφού στοίχισε 10.700.000.000 δραχμές (713.000 δολάρια) χωρίς ουσιαστικά να πληρωθούν ημερομίσθια!



 Το 1955, μετά την απόδραση των 27 από τα Βούρλα, μεταφέρθηκαν στη Γυάρο, για λίγους μήνες, 300 πολιτικοί κρατούμενοι από άλλες φυλακές.



 H δικτατορία των συνταγματαρχών επαναχρησιμοποίησε τη Γυάρο, από τον πρώτο ήδη μήνα. Στις 28.4.67 μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 6.118 κρατούμενοι, οι οποίοι έφθασαν συνολικά τις 7.500. Από αυτούς, 1.000 έμεναν στο κτίριο των φυλακών και οι υπόλοιποι σε σκηνές. Για πρώτη φορά, στη Γυάρο, κρατήθηκαν και 240 γυναίκες, που μεταφέρθηκαν εκεί από τις φυλακές Αλικαρνασσού.



Οι κρατούμενοι ζούσαν σε συνθήκες πειθαρχημένης διαβίωσης, που δεν διέφεραν ουσιαστικά από τη διαβίωση των φυλακισμένων, μολονότι κανείς τους δεν είχε καμιά καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου εις βάρος του. Μολονότι, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, δε σημειώθηκαν οι βιαιοπραγίες και οι βασανισμοί της περιόδου του Εμφύλιου Πολέμου, οι κρατούμενοι υπέφεραν από τη στενότητα του χώρου, την έλλειψη νερού και το κακό σιτηρέσιο. 



Η διεθνής κατακραυγή αλλά και η απόπειρα της χούντας να προχωρήσει σε κάποιον επιφανειακό εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της, την οδήγησαν, το καλοκαίρι του 1973, στην κατάργηση του στρατοπέδου και την απόλυση των κρατουμένων. H ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Iωαννίδη είχε συνέπεια να χρησιμοποιηθεί και πάλι η Γυάρος σαν φυλακή για 44 πολιτικούς κρατούμενους, από τον Φεβρουάριο του 1974 και ως την πτώση της χούντας.
Του ΔHΜHTPH ΣΑPΑNΤΑKOY
Αντιπροέδρου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών αρχείων

"ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ" ! Η επιστροφή του Γιάννη Μαρρέ από την εξορία του στη Γυάρο και η απομόνωσή του στο χωριό του τη Σουβάλα.

ΚΑΙ  ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ......
Κάποτε ξαναγύρισα στο σπίτι μου. Αμέσως μετά την επιστροφή μου απ’ την εξορία, οι αρχές του τόπου μου, με σχετικό έγγραφό τους, μου έκαναν γνωστό πως δεν μπορώ να είμαι Αντιπρόεδρος της Κοινότητας, ούτε μέλος της Τοπικής Τουριστικής Επιτροπής του χωριού, για λόγους «δημόσιας τάξεως και ασφάλειας». Οι ίδιες αρχές δεν επέτρεπαν σε κανένα χωριανό μου, ........
ούτε και στους πιο στενούς μου συγγενείς, να με κάνει παρέα, αλλά ούτε να μου μιλάει. Όσοι απ’ αυτούς δεν συμμορφώνοντας, τους καλούσαν στην Αστυνομία κα αυτό κράτησε δυο ολόκληρα χρόνια…
Απο Αρχείο Λαογραφικού 




10 σχόλια:

  1. Χίλια μπράβο στο Λαογραφικό και στον ιστότοπό του που πέρα από τις παραδόσεις ,την τοπική μας ιστορία ,τα ήθη και έθιμα του χωριού μας , προβάλλει και στηρίζει και την ιστορική μνήμη !

    "Γ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ "ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ"..Το μαύρο πρωί για τον Γιάννη Μαρρε21 Απριλίου 2020 στις 2:41 μ.μ.

    21 του Απρίλη 1967. Ημέρα Παρασκευή. Πρωί. Ήμουνα σπίτι μου .Δούλευα. Μπροστά από μέρες είχα αρχίσει να γράφω ένα διήγημα με θέμα τη μάχη Δερβενάκια. Ρούφηξα την τελευταία γουλιά του καφέ, που μου είχε φέρει λίγο πιο πριν η γυναίκα μου, κι άρχισα να γράφω. Τα πλήκτρα της γραφομηχανής βροντοχτυπούσαν, καθώς περιέγραφα τις στρατηγικές ικανότητες και την αντρειοσύνη του ξακουστού καπετάνιου του Μοριά – του Θοδωρή Κολοκοτρώνη.
    Στο διάδρομο του σπιτιού κάποιος έτρεχε. Ήταν η γυναίκα μου.
    Κι ήρθε κοντά μου ταραγμένη:
    - Δικτατορία! Είπε: Κηρύξανε δικτατορία!
    - Τι είπες?
    - Ναι. Μου τόπαν τώρα έξω στην αυλή……..
    ..............................................................
    Κοίταξα το ρολόι μου. Η ώρα ήταν 9. Άνοιξα το ραδιόφωνο. Οι σκληρές νότες ενός στρατιωτικού εμβατηρίου ακούστηκαν δυνατές μέσα στην κάμαρη. Σε λίγο ακούστηκε η φωνή του εκφωνητή του Ραδιοφωνικού Σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Κι έλεγε:
    «Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυχτίου ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας».
    Εντός ολίγου θα μεταδοθεί διάγγελμα του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων».
    - Αυτό ήταν! Είπα.
    Ωχρή σαν άρρωστη η γυναίκα μου μουρμούριζε:
    - Και τώρα ?
    Το ραδιόφωνο εξακολουθούσε να διαλαλεί τα στρατιωτικά εμβατήρια και τις διαταγές της Χούντας.



    ........................
    Στην κάμαρη μπήκε ταραγμένος ο φίλος Γιώργος Ν.
    - Τι γίνεται ? ρωτάει κι ανησυχεί.
    - Δεν ακούς!
    Το ραδιόφωνο ούρλιαζε.
    Με κοιτάει:
    - Στην Αθήνα άρχισαν, λέει, τις συλλήψεις.
    - Ποιος τόπε?
    - To ραδιόφωνο.
    - Πότε?
    - Πρωτύτερα. Λες νάχουμε κι εδώ συλλήψεις? Κάτι πήγα να πω, μα δεν πρόλαβα. Ένα μικρό πετραδάκι χτύπησε-τσακ-στο τζάμι του παράθυρου. Κοιταχτήκαμε. Η γυναίκα μου δίπλωσε την κουρτίνα, κοίταξε προς τα έξω κι είπε:
    - Αστυνομία!
    - Άνοιξε και ρώτησε τι θέλουν.
    Εκείνη άνοιξε το παράθυρο και:
    - Ορίστε? Μάλιστα εδώ είναι, πρόσθεσε και γύρισε σε μένα:
    - Εσένα θέλουν, είπε κι ήταν κίτρινη σαν το φλουρί.
    Βγήκα στο παράθυρο:
    - Τι συμβαίνει, κ. ενωμοτάρχα?
    - Πρέπει να ρθείτε για ένα λεπτό στην Αστυνομία.
    - Πότε?
    - Τώρα.

    - Μάλιστα. Μια στιγμή μονάχα, σας παρακαλώ, να ετοιμαστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...21 Απριλίου 2020 στις 11:41 μ.μ.

      https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=w-ZBC6_r2zo&feature=emb_logo

      Διότι δεν συνεμορφώθην
      προς τας υποδείξεις

      Πέρα από το γαλάζιο κύμα,
      το γαλάζιο ουρανό
      μια μαννούλα περιμένει
      χρόνια τώρα να τη δω

      Διότι δεν συνεμορφώθην
      προς τας υποδείξεις

      Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει,
      μες στο σύρμα περπατώ
      θα περάσουν μαύρες μέρες
      δίχως να σε ξαναδώ.

      Διότι δεν συνεμορφώθην
      προς τας υποδείξεις

      Αλικαρνασσός, Παρθένι, Ωρωπός, Κορυδαλλός
      ο λεβέντης περιμένει της ελευθεριάς το φως

      Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις

      Διαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=cHPcu-VeQmQ&feature=emb_logo

    Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
    τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί
    κι εμείς γελούσαμε
    στις γειτονιές
    την πρώτη μέρα

    Μπήκαν στην πόλη
    οι οχτροί
    αδέρφια πήραν
    οι οχτροί
    κι εμείς κοιτούσαμε
    τις κοπελιές
    την άλλη μέρα

    Μπήκαν στην πόλη
    οι οχτροί
    φωτιά μας ρίξαν
    οι οχτροί
    κι εμείς φωνάζαμε
    στα σκοτεινά
    την τρίτη μέρα

    Μπήκαν στην πόλη
    οι οχτροί
    σπαθιά κρατούσαν
    οι οχτροί
    κι εμείς τα πήραμε
    για φυλαχτά
    την άλλη μέρα

    Μπήκαν στην πόλη
    οι οχτροί
    μοιράσαν δώρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φωτογραφία είναι από την παρέλαση των σχολείων στη Σουβάλα για την 25η Μαρτίου του 1967 , ένα μήνα πρίν τη δικτατορία και ο άγνωστος στη φωτογραφία αριστερά είναι ο τότε βουλευτής Θανάσης Γκελεστάθης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία , αλλά για να μη μπερδεύουμε τα πρόσωπα , ίσως ο φίλος των 12:31 ή ήταν μικρός το 1967 & δεν έχει στη μνήμη του τη φυσιογνωμία του τότε βουλευτή Θανάση Γκελεστάθη ο οποίος ήταν μικρότερος στο δέμας από τον εικονιζόμενο ή κολλημένος με το Γκελεσταθέϊκο είναι. Ο φερόμενος λοιπόν ως άγνωστος στη φωτογραφία είναι ένας εκ των επιφανών συγχωριανούς μας εκείνης της εποχής και δεν είναι άλλος από τον μπαρμπα - Κώστα Γεωργούση πατέρα του γιατρού & πρώην Δημάρχου μας.

      υ.γ.
      Σας έχω πει ότι για πρόσωπα συγχωριανών μας που εμφανίζονται σε φωτογραφίες τουλάχιστον από τη 10ετία του 1950 & μέχρι το 2000 να ρωτάτε δεν είναι κακό .

      Διαγραφή
  5. Μπράβο μπηχτή ο Αλέξανδρος στον 12:31 !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ δεν επιμένω , αλλά νομίζω ότι ο Κος Βαλάσκας κάνει λάθος . Δεν έχει παρά να ρωτήσει και άλλους Σουβαλιώτες ίσως και κάποιους μεγαλύτερους από εκείνον.
    Και κάτι τελευταίο για τη στάση του σώματος . Ο Κώστας Γεωργούσης ήταν ψηλότερος του Νίκου του Παπαστάμου , αλλά και προς τι η ξαφνική προσήλωση (αν το παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά) του περίεργου μάλλον βλέμματος πρός εκείνον των , Αστυνόμου Στέφανου , Νίκου Παπαστάμου και δάσκαλου Βελέντζα ? Δεν τον ξαναείχαν δεί τον ...Κώστα Γεωργούση , ή τους έλεγε κάτι ενδιαφέρον την στιγμή μάλιστα που.... κοιτά ανέκφραστος και αμίλητος μπροστά με σταυρωμένα τα χέρια (καθαρά πολιτική παρουσία)?

    Όσον αφορά τώρα τις υπονοούμενες "παρόλες" περί Γκελεσταθέικου , ένα μόνο θα πω στον
    Κο Βαλάσκα . Και ο ΑΘανάσιος Γκελεστάθης (είναι δεν είναι κατ'εκείνον στη φωτογραφία), την ιστορία του την έγραψε , θετικά ή αρνητικά και γι αυτήν κρίθηκε , αλλά μόλις έγινε το πραξικόπημα των επίορκων συνταγματαρχών ακολούθησε την τύχη των εξορίστων εκείνης της εποχής αφού σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ....

    " Το καλοκαίρι του 1967 συλλαμβάνεται και του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1967, με το κίνημα του Βασιλιά, συλλαμβάνεται και του κοινοποιείται εκτόπιση για ένα χρόνο στη Σίφνο "

    Και βέβαια ο Κος Γκελεστάθης δεν ήταν κομμουνιστής . Καραμανλικός ήταν.
    Αυτά και τέλος , αφού σημασία τελικά δεν έχει ποιός είναι ποιός στις φωτογραφίες, αλλά το τι έγινε εκείνα τα μαύρα χρόνια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ αν και μικρότερος Συμφωνώ με τον Αλέξανδρο. Είναι ο Κώστας Γεωργούσης ειχε και αυτός
      το μικρόβιο της πολιτικής. ο Γυιός του Γιώργος διετέλεσε Δήμαρχος Παρνασσού. Εάν υπάρχει
      πάλι Αμφιβολία μπορεί να ερωτηθεί ο ιδιος.

      Διαγραφή
  7. Σε απάντηση του Ανώνυμου 7:14 μ.μ.(αν και δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί Ανώνυμου), αλλά εν πάση περιπτώσει αφού έτσι & αλλιώς ο COVID-19 , ο Τσιόδρας & ο Χαρδαλιάς φρόντισαν να έχουμε χρόνο να συζητάμε έστω & με αγνώστους & ανωνύμους (ευτυχώς όχι με τους ANONYMUS ),
    1ον Επί της φωτογραφίας.
    συνήθως γράφω την άποψη μου για κάτι όντας σίγουρος για αυτά που γράφω & υπ' αυτή την έννοια δε χρειάζεται να ρωτήσω κάποιους άλλους όταν είμαι βέβαιος , όπως στην προκειμένη περίπτωση με το μακαρίτη μπαρμπα - Κώστα Γεωργούση . Και προς επίρρωση της βεβαιότητας μου περί του προσώπου :
    Δέν μπορεί να ήταν ο Βουλευτής ,
    α.γιατί εκείνος θα ήταν τότε 55 ετών (ως γεννηθείς το 1922) αφού όπως φαίνεται ο εικονιζόμενος είναι τουλάχιστον άνω των 65 ετών .
    β. Συνήθως οι Βουλευταί του νομού και κάθε νομού στις εθνικές επετείους παρίστανται στις εκδηλώσεις στην έδρα των νομών άρα θα ήταν στην Άμφισσα .
    γ. Εάν θα ήταν ο Βουλευτής θα ήταν στο κέντρο των λεγομένων επισήμων αρχών & οπωσδήποτε δίπλα στον παπα- Γιώργη & τον Πρόεδρο της Κοινότητος . Αυτά περί του φερόμενου ως αγνώστου που δεν είναι άγνωστος ...
    Αλλά αφού μας δίδεται η ευκαιρία και λόγω του ότι είναι θανόντες καλό είναι να τους μνημονεύουμε όταν είναι σε μια φωτογραφία που δημοσιεύουμε , στη φωτογραφία αυτή εικονίζονται ,εκτός των ήδη παραπάνω αναφερομένων , και οι: Λουκάς Γ.Καραχρήστος & Ευστ. Διαμαντώνης .
    2ον Ως προς τα λοιπά που ο φίλος Ανώνυμος αναφέρει ή υπαινίσσεται στο σχόλιο του δεν απαντώ όχι γιατί δεν έχω απάντηση αλλά κυρίως γιατί :
    α.Σέβομαι του ότι το φιλοξενόν τα σχόλια & τις απόψεις μας ετούτο blog είναι το blog του Λαογραφικού - Ιστορικού Συλλόγου & ως πάγια θέση του Δ.Σ. είναι να μη φιλοξενούνται σε αυτό Άρθρα - Απόψεις - Σχόλια πολιτικού χαρακτήρα που μπορεί να οξύνουν & να δυσχεράνουν τις σχέσεις των μελών του Συλλόγου αλλά & να δυσαρεστήσουν τους επισκέπτες του συγχωριανούς μας & μη .
    β.Σέβομαι , όπως το σεβόμουν & εν ζωή , το πρόσωπο αλλά & την ιστορία του στο οποίο είναι αφιερωμένη η παρούσα ανάρτηση .
    γ.Γιατί ο εν λόγω σχολιαστής κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του και εκμεταλλευόμενος την παρούσα ανάρτηση κοάζει* περί διώξεων & μαύρων χρόνων νομίζοντας προφανώς είτε ότι θα θίξει τον γράφοντα είτε ότι θα τον προκαλέσει για διάλογο .
    Αν όμως επιθυμεί όντως κάτι τέτοιο τότε ΕΠΩΝΥΜΩΣ αλλά σε άλλο "Γήπεδο" όχι σε αυτό το blog .
    Και στο χωριό μας λένε : "Μη ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη" .
    Καληνύχτα


    * κοάζει= φωνή βατράχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."