Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1928


         
Οι Ιδρυτές του Λευκού Ανθρακα και του ηλεκτροφωτισμού Πολυδρόσου
                                          
Λουκάς και Αθανάσιος Γ Αδαμόπουλοι                   

                             Ο    ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ  ΣΟΥΒΑΛΑΣ

Ο  ηλεκτροφωτισμός της Σουβάλας άρχισε να λειτουργεί το 1928.Για τον σκοπό αυτό , το ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσεως 500 volts , που ερχόταν απ΄τη γεννήτρια των Μανταμιών στο εργοστάσιο της Σουβάλας , μετατρεπόταν σε ρεύμα τάσεως 110 volts για να είναι ακίνδυνο για τους καταναλωτές .Και ευτυχώς που είχε γίνει αυτή η μετατροπή αλλιώς θα θρηνούσαμε θύματα , καθώς οι άνθρωποι της εποχής ήταν ανημέρωτοι με τον κίνδυνο του ηλεκτρισμού.Αρκεί να αναφέρομε την περίπτωση του αείμνηστου Σταμάτη Αθ. Σταματίου, Ο οποίος με την περιέργεια να διαπιστώσει μόνος του την έννοια του ηλεκτρισμού , έπιασε τα ηλεκτροφορα καλώδια, που περνούσαν κοντά στη μάντρα του σπιτιού του με αποτέλεσμα  να πάθει σοβαρά εγκαύματα. Ο ηλεκτροφωτισμός της σουβάλας αποτέλεσε μεγάλο και ιστορικό γεγονός για την εποχή του. Τα εγκαίνια της λειτουργίας του έγιναν το καλοκαίρι του 1928 απ΄τον τότε Πρόεδρο της κοινότητας Σουβάλας , τον αείμνηστο Γεώργιο Ι  Τσαρμακλή. Ο Αγαπητός μου Χρήστος  Γ. Τσαρμακλής μου επιβεβαίωσε το το πολυσήμαντο για την εποχή γεγονός:  ‘’ ντυθήκαμε με τα καλά μας ‘’  ,λέγει ο Χρήστος , ‘’ και οικογενειακώς πήγαμε στο χώρο του εργοστασίου , λίγο πριν  σκοτεινιάσει.Ο πατέρας μου , σαν Πρόεδρος της κοινότητος  που ήταν , μίλησε για την σημασία και την σπουδαιότητα που ειχε το σημαντικό αυτό  έργο. Δεν θυμάμαι αν μίλησε και κάποιος άλλος ,πάντως όπως είχα καταλάβει ήταν και  άλλοι επίσημοι εκεί. Ύστερα ο αείμνηστος πατέρας μου άνοιξε το διακόπτη. Το θέαμα πρέπει να ήταν φαντασμαγορικό , προσθέτω εγώ.Και δεν ήταν λίγοι αυτοί  που έβλεπαν αυτό το διαμάντι.
Πρώτοι οι γειτονές μας οι Αγοριανίτες , και ύστερα οι κάτοικοι άλλων 10 χωριών  στους πρόποδες των γύρω βουνών της κοιλάδας του Κηφισού.Όλα αυτά τα χωριά με τους κατοίκους τους ,που εκείνη την εποχή πρέπει να ήταν περισσότεροι από  10000, θαύμαζαν την πρόοδο αυτή που ήταν κοσμοιστορικό γεγονός, όχι μόνο για τη Σουβάλα αλλά και για ολόκληρη την  Ελλάδα. Την εποχή εκείνη λίγοι ήταν οι οικισμοί που μπορούσαν να  έχουν αυτή την πολυτέλεια του ηλεκτροφωτισμού και η Σουβαλα , το μικρο αυτό χωριουδάκι του Βόρειου Παρνασσού με τους  1500 κατοίκους  του ειχε γίνει προνομιούχο.Οι Σουβαλιώτες μπορούσαν τώρα να αντικαταστήσουν το ακριβό λάδι ,το πανάκριβο φωτιστικό πετρέλαιο και το δαδί , που  έπαιρναν απ΄ τα δάση του Παρνασσού , με την καινούργια εφεύρεση , που εισέβαλε σχεδόν αδάπανα στη ζωή τους τουλάχιστο 30 χρόνια νωρίτερα απ΄την εποχή που ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.Να πως περιγράφει το γεγονός ο Κώστας Μαστροκώστας:‘’ …………  Το μέγα θαύμα  επετελέσθη το 1928 όταν η εν λόγω υδροηλεκτρική εταιρεία επραγματοποίησεν την ηλεκτροφώτισην ολοκλήρου του χωριού μας με ρεύμα τάσεως  125 volt.  Και βέβαια ήτο θαύμα ο ηλεκτροφωτισμός  του χωριού μας, αν σκεφθεί κανείς ότι  τότε  , μόνον εις τας πόλεις  υπήρχε ηλεκτροφωτισμός .Το αμυδρό φώς του λυχναριού τέθηκε πίσω απ΄τον ανταυγαστήρα του ηλεκτρικού λαμπτήρος και το σκοτάδι των δρόμων το αντικατέστησε το φως, που έδωσε μια καινούργια ζωή στους κατοίκους του χωριού μας.Τα βράδια φάνταζε στο λεκανοπέδιο μας σαν φωταγωγημένη ναυαρχίδα αραγμένη στους ΒΔ πρόποδες του Παρνασσού.Οι γειτόνοι μας καλοτύχιζαν και πάντα ζήλευαν τη θέση μας . αλλά και ημείς ήμασταν περήφανοι για τη πλεονεκτική αυτή θέση μας, γι΄ αυτό υμνούσαμε το μεγάλο δώρο του χωριού μας . « Σουβάλα μου περήφανη με τα πολλά σου φώτα"

Απόσπασμα από το βιβλίο
Αντωνίου Αδαμόπουλου - Υδροκίνητες Βιοτεχνίες στον Παρνασσό 
πού θά βρείτε για ανάγνωση  στη στήλη δεξιά σας στα βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."