Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

«Φέρτε τα χρόνια εκείνα και καίω τούτα»


Δεκαετία  του '70 ,Αποκριές.Ο απάνω μαχαλάς ετοιμάζει τη νύφη βγενιά Κότσια στον Αϊ -Ταξιάρχη για την αναπαράσταση του αποκριάτικου γάμου.
                               Αποκριάτικος Γάμος
«Φέρτε τα  χρόνια  εκείνα και καίω τούτα»

Μπήκαμε στην ηλικία τώρα ,δεν μπορούμε,τότε διασκεδάζαμε μια χαρά,ανάγκαζε η καρδιά μ’!Σκιαζόμουνα μην αρρωστήσω τις Απόκριες κι έπινα ασπιρίνες από πριν!Ο άντρας μου μόλεγε ,μην πας, θ’ αρρωστήσεις κι αμα αρρωστήσεις θα φύγεις από δώ.Εμένα δε με πιάνει  ο νόμος έλεγα ,δε με κράταγες με τίποτα άμα ΄ρχότανε η Καθαρή Δευτέρα.
Μαζευόμασταν όλος ο μαχαλάς απ΄τον Αϊ Ταξιάρχη. Μαζεύαμε τα ρούχα ,ένα νυφικό μ΄ τόδωκε η Αργυρή τ΄Αυγέρη μια φορά, και ντυνόμασταν.
Εγώ νύφη ,γαμπρός ο Δήμος ο Βλάχος,παπάς ο ανηψιός μου ο θόδωρος ο Βαλάσκας.Είχαμε και συμπεθεριό, μαντηλώματα, προικιά ,κασόνια με λουλούδια.Πέταγα άσπρα φασόλια για κουφέτα.

Έστελνε  ο Πρόεδρος τα όργανα και κατεβαίναμε στην πλατεία τραγουδώντας.Έφκιανα και συνταγές με χαζά και τα μοίραζα στα τραπέζια και με φιλεύανε.
Λέγαμε πολλά και γελάγαμε ,χαιρότανε ο κόσμος.

Τις μεγάλες αποκριές σηκώνονται όλες ορθές
Και το σαρανταήμερο κρέμονται σαν άντερο

Ο  γάμος γινότανε μπροστά στην εκκλησία. Μια βολά ήμανε νύφη γκαστρωμενη και γέννησα στην πλατεία, να μας ζήσει φωνάζανε, είχαμε μια κούκλα, εγώ φώναζα «μαζέψτε το παιδί μ΄» κι ΄υστερα χορεύαμε , τρώγαμε,διασκεδάζαμε μέχρι βασίλεμα ηλιού.

Βγενιά Ι Κότσια

Από το βιβλίο Μια Σουβαλιώτισσα Θυμάται

2 η ΕΚΔΟΣΗ  -ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ –ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ « Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."