Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

O ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ



Κλέφτικο ιστορικό-ηρωικό τραγούδι, στην κλασσική του απόδοση με τη φωνή του Γ.Παπασιδέρη. Αναφέρεται στον αδελφό του πρωτοκλέφτη της Ρούμελης και των Αγράφων Κατσαντώνη, Κώστα Λεπενιώτη που δολοφονήθηκε από τουρκαλβανούς το 1819, καθώς έβγαινε το βράδυ από εκκλησία χωριού Φουρνάς των Αγράφων.

 Ορέ βγήκε ο Ήλιος κόκκινος ορέ και το Φεγγάρι Μαύρο
και ο λαμπερός ωιμέ κι ο λαμπερός αυγερινός όρε κι ο λαμπερός ο Αυγερινός
 ορέ πάει να βασιλέψει πες μας καημέ Ωιμέ πες μας καημένε αυγερινέ
Όρε πες μας καημένε αυγερινέ ορέ κάνα καλό χαμπέρι τον Λεμπενιώτη
Ωιμέ το Λεμπενιώτη βάρεσαν.


Ο Γιώργος Παπασίδερης Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1902,ήταν το πέμπτο από τα εννέα παιδιά της οικογένειας του Χρήστου Παπαϊσιδώρου και της Αι- Κατερίνης θυγ. Παναγιώτη Μπούνταλη.
Ο Παπασίδερης διέσωσε δεκάδες παλιά δημοτικά από βέβαιο θάνατο και τα ξαναπαρήγαγε δίνοντάς τους «ζωήν αιώνιoν». Σε κάθε χωριό που πήγαινε και ιδιαίτερα στ' απομακρυσμένα, επειδή δεν υπήρχαν ξενοδοχεία για να μείνει, συνήθως τον φιλοξενούσαν άνθρωποι του τόπου που είχαν τη δυνατότητα. Τις ώρες της ανάπαυλας συζητούσε με τους ντόπιους και κατέγραφε παλιά τραγούδια ολόκληρα ή ελλιπή τα οποία ηχογραφούσε και διέσωζε.

 Στις περιοχές που πήγαινε να τραγουδήσει πολλές φορές έπρεπε να μείνει μέρες για τις εκεί γιορτές, γάμους κ.λ.π. Σ' αυτά του τα ταξίδια τον συνόδευε πάντα σχεδόν η σύζυγός του, η οποία ήταν απαραίτητη για τη διαμονή και την εμψύχωση του στα μεγάλα γλέντια που διατηρούσε ζωντανά για μέρες ολόκληρες. Χαρακτηριστικό της δύναμης του είναι ότι πολλές φορές μετά από τριήμερα γλέντια, με ελάχιστη διακοπή 2-3 ωρών ανάμεσα στα 24ωρα, παράγγελνε άλλη ορχήστρα ξεκούραστη για να συνεχίσει άλλο τόσο «γλέντι», γιατί οι μουσικοί της πρώτης είχαν πάθει υπερκόπωση.
 Ένα άλλο έργο που μας πρόσφερε ο Γιώργος Παπασίδερης είναι ότι μας έδωσε ταλέντα στη μουσική και το τραγούδι, που αλλιώς μπορεί να είχαν χαθεί. Στις περιοδείες που έκανε γνώριζε νέους μουσικούς και τραγουδιστές και σε όσους διέβλεπε ταλέντο τους έφερνε στην «Columbia» σαν συνεργάτες του, που ξεκινούσαν την καριέρα τους κάνοντας δίσκο μαζί του.
 Έτσι πολλοί απ' αυτούς που βοήθησε ο Παπασίδερης στα πρώτα τους βήματα είναι σήμερα αναγνωρισμένοι και μερικοί κορυφαίοι στο είδος τους. Αναφέρουμε τον Γιώργο Κόρο, τον Γιάννη Βασιλόπουλο, τη Σοφία Κολλητήρη και την Τασία Βέρρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."