Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΝΥΦΗ....


Άλλος πλήρωσε τη Νύφη!

Η γνωστή, παροιμιώδης έκφραση “άλλος πλήρωσε τη νύφη¨ είναι πολύ παλιά. Μας έρχεται από την Αθήνα του 1843, από τον γάμο των παιδιών δύο επιφανών οικογενειών της εποχής εκείνης. Του Γιώργη Φλαμή ( οικογένεια της νύφης ) και του Σωτήρη Ταλιάνη ( οικογένεια του γαμπρού ).
Εκκλησία τέλεσης του μυστηρίου ορίστηκε η Αγία Ειρήνη στην Πλάκα. Τελικά ο γαμπρός που περίμενε την νύφη έξω από την εκκλησιά θα πάθαινε τη μεγαλύτερη πλάκα! Διότι η νύφη την κοπάνησε. Αντί του υιού Ταλιάνη προτίμησε τον εκλεκτό της καρδιάς της και έφυγε μαζί του. Ο γαμπρός δεν μπορούσε να αντέξει την προσβολή, απείλησε ότι αν τη βρει θα την σκοτώσει και απαίτησε από τον παρ΄ολίγο πεθερό του την επιστροφή των δώρων που είχε χαρίσει στην κόρη του. Όμως κάποιος όρος στο προικοσύμφωνο προέβλεπε πως ότι κι αν συνέβαινε προ ή μετά του γάμου μεταξύ γαμπρού και νύφης “ δέ θά ξαναρχούτο τσή καντοχή ουδενός οί μπλούσιες πραμάτιες καί τά τζόβαιρα όπου αντάλλαξαν οί αρρεβωνιασμένοι”.
Έτσι ο προδοθής γαμπρός πλήρωσε στην ουσία τα δώρα του αντεραστή του! ‘Εκτοτε, για περιπτώσεις αδικίας εις βάρος κάποιου, καθιερώθηκε η πασίγνωστη πλέον φράση: “ Άλλος πλήρωσε τη νύφη! ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."