Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙΑ

Δεκαετία 1970 Μέ  τον Αγαπητό μας  Δάσκαλο Θανάση Σβίγγο
Το δημοτικό σχολείο παλιά  στην εποχή που το ξύλο διαπαιδαγωγούσε τους μαθητές με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων. ...

Βιβλίο καθαριότητας, βιβλίο συσσιτίου, μια βέργα για την τιμωρία των μαθητών, ένα αναγνωστικό και ένα αριθμητάρι υπήρχαν πάντα στην παλιά σχολική αίθουσα
Δημιουργούν εικόνες που ταξιδεύουν τους μεγαλύτερους στις εποχές που αν τολμούσαν να πάνε αδιάβαστοι στο σχολείο, είχαν να αντιμετωπίσουν το ξύλο του δασκάλου και μεταφέρουν τους νέους στην περίοδο που η καθαριότητα των μαθητών ελεγχόταν και καταγραφόταν καθημερινά. Τότε που οι αρρώστιες θέριζαν και ο εμβολιασμός δεν κάλυπτε όλες τις παιδικές ασθένειες.
H έδρα του δασκάλου Στην αίθουσα της τάξης υπήρχε συνήθως το «βάθρο», ένα ξύλινο κασόνι στο οποίο ήταν τοποθετημένη η έδρα του δασκάλου. Το τραπέζι σε πολλές περιπτώσεις είχε και ένα συρτάρι  με τα απαραίτητα αντικείμενα του δασκάλου, τεφτέρια, μολύβια, το απουσιολόγιο, γόμα, σπόγγος και κιμωλίες.

Η δερμάτινη σάκα του δασκάλου μαζί με μία βέργα Το ξύλο ήταν η έσχατη λύση, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.  Η αυθεντία του δασκάλου δεν αμφισβητούνταν ποτέ από τους γονείς που εκτιμούσαν το έργο, τη μόρφωσή του και την αξία της παιδείας. «Το παιδί άπλωνε το χέρι του. Δεν έπρεπε να το κλείσει. Ο δάσκαλος ανάλογα με την «αταξία» αποφάσιζε πόσες φορές θα ρίξει. Πολλές φορές γινόταν και μπροστά στα υπόλοιπα παιδιά.
Υπήρχαν βέβαια και οι τιμωρίες που για να «πάρουν το μάθημα» τους έπρεπε να πιαστεί το χέρι τους. Γι’ αυτό ο δάσκαλος τους ανάγκαζε να γράψουν μία φράση 30 φορές. «Άλλη φορά δε θα σταματώ το παιχνίδι», έγραψε ένας μαθητής. Έγραψε για τιμωρία 30 φορές την ίδια φράση Ο δάσκαλος ήταν αυτός που είχε αναλάβει να διδάξει και βασικές αρχές υγιεινής στα παιδιά. Επιθεωρούσε αν είχαν κομμένα τα νύχια τους, καθαρά τα αυτιά τους, κομμένα τα μαλλιά τους και αν ήταν πλυμένα τα πόδια τους. Καθώς χιλιάδες παιδιά ήταν από οικογένειες που δεν είχαν τις γνώσεις για την αξία της καθημερινής υγιεινής το σχολείο διεκπαιραίωνε και αυτό το ρόλο. Γάλα, ζάχαρη, κακάο, άρτο, μακαρόνια, βούτυρο, πελτέ ντομάτας και αλάτι περιλάμβανε το συσσίτιο του σχολείου.   Στο σχετικό σημειωματάριο κατέγραφαν ποια παιδιά συμμετείχαν στο συσσίτιο, τα υλικά, την ποικιλία τροφίμων και τις ποσότητες που έδιναν. Οι καθηγητές σημείωναν ακόμη και τι έφαγε ο καθένας. Σχολική ποδιά του Τσεκλένη Από ένα μουσείο δημοτικής εκπαίδευσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σχολικές ποδιές. Αυτές οι μπλε με τον άσπρο κολλαριστό γιακά… «Τις κρατούσαν όσο περισσότερα χρόνια μπορούσαν για να μην ξοδεύουν κάθε χρόνο χρήματα. Από την πρώτη μέχρι την πέμπτη τάξη. Και μετά αν δεν τους έκανε, έπαιρναν την επόμενη από τα μεγαλύτερα τους αδέρφια».
 Tα δερμάτινα παπούτσια της επίσημης εμφάνισης Δίπλα τους είναι τοποθετημένο ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια. Οι  μαθητές ήταν υποχρεωμένοι  να φορούν τα «καλά» τους στις γιορτές. Κομμάτι αυτής της περιποιημένης εμφάνισης ήταν και αυτά τα παπούτσια, που επειδή τα φορούσαν περιστασιακά ακόμη και μετά από 50 χρόνια δείχνουν άθικτα και σίγουρα είναι χειροποίητα από τον τσαγκάρη της περιοχής.


Πηγή:  H  Μηχανή του Χρόνου

Μελέτησε το παρελθόν αν θες να ορίσεις το μέλλον.

2 σχόλια:

  1. Άσε τον Κομφούκιο και γίνε πιο συγκεκριμένος. Τα χρόνια δεν κρύβονται πετώντας μια αοριστολογία "δεκαετία του '70". Είναι η στ΄τάξη του Δημοτικού σχολείου Πολυδρόσου ΤΟ 1971.Έχουμε και λέμε: Αριστερή σειρά. Πρώτο θρανίο.Μάρθα Καραχάλιου, Δήμητρα Κατοίκου, Γιούλα Μαγγανά(+). Δεύτερο θρανίο.Κατίνα Σιάκλα, Λούλα Κορτσέλη, άγνωστη. Τρίτο θρανίο. Γιώτα Γεωργούση. Μάρθα Πλατιά. άγνωστη.άγνωστη. Τέταρτο θρανίο. Χρίστος Ανάγνος(+), άγνωστος, Κώστας Καλλιμάνης.
    Δεξιά σειρά θρανίων. Πρώτο θρανίο. Τάκης Παπαγεωργίου,άγνωστος,Γιώργος Σκουρογιάννης. Δεύτερο θρανίο.Άγνωστος, Γιώργος Κονταξής. Γιάννης Κονταξής. Τρίτο θρανίο.Στάθης Γατσίνος. Γιώργος Ανάγνος. Γιώργος Αμπελουργός.Στάθης Θάνος.Τέταρτο θρανίο.Μήτσος Τοπάλης. άγνωστος.άγνωστος.Καλή ώρα σε όλους τους κοντοσυμμαθητές, καλές γιορτές και ευτυχισμένο το 2020. Εν Παραδείσω ανάπαυση στους τεθνεότες.
    Υγ.Παρακαλείται ο διαχειριστής να συμπληρώσει τα ονόματα των αγνώστων μου,ή να με διορθώσει σε τυχόν λάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συμμαθητή η συμμαθήτρια χαίρομαι κατ αρχήν πού μας δόθηκε η ευκαιρεία εστω και ετσι να επικοινωνήσουμε.Δέν θέλω να κρύψω χρόνια και δέν με ενδιαφέρει καθόλου .Η μνήμη σου ομως
    δεν σε βοηθάει.Γράφω τα ονόματα με τη σειρά που τα εγραψες σωστά ομως.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΜΑΡΘΑ-ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ-ΠΑΝΤΟΥ ΒΑΣΩ-ΣΤΥΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ-ΚΟΡΤΣΕΛΗ ΛΟΥΛΑ-ΘΑΝΟΥ ΑΣΤΕΡΩ-ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΓΙΩΤΑ-ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΣΙΑΚΛΑ ΚΑΤΙΝΑ-ΚΟΤΣΙΑΣ ΝΙΚΟΣ-ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ(ΜΑΛΙΑΚΟΣ + )ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΚΗΣ-ΘΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ(ΜΠΑΚΑΡΑΣ)-ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ-ΔΕΛΕΗΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ(ΝΤΑΛΑΡΑΣ) ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΓΑΤΣΙΝΟΣ ΣΤΑΘΗΣ-ΑΝΑΓΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΘΗΣ- ΤΟΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΘΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ(ΚΑΤΡΑΠΑΣ + )-ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ+
    26 Μαθητές δυστυχώς σήμερα λείπουν 3 θα τους θυμόμαστε πάντα.
    καλές γιορτές σε ολους

    ΣΤΑΘΗΣ ΘΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."