Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΠΑΡΝΑΣΙΩΤΙΚΑ


ΚΩΣΤΑΣ Α. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ (1915 – 1990)
Κώστας Α. Παπαχρίστου

Ο Κώστας Α. Παπαχρίστου γεννήθηκε το 1915 στη Λαμία, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Το 1934 εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’  την οποία αποφοίτησε το 1940. Ήδη από φοιτητής δείχνει το μεράκι για την επιστημονική έρευνα.

Το 1939 ανακοινώνεται στην Ακαδημία Αθηνών από τον ακαδημαϊκό Αντ. Κεραμόπουλο μελέτη σχετικά με τον τόπο που γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος. Το 1940 δημοσιεύεται η μελέτη του «το βιβλίο Έρωτος Αποτελέσματα και ο Ψαλίδας» και το 1944 άλλη μελέτη με τίτλο «Το Επίγραμμα της Χειμάρας». Μαθητής του Ν. Α. Βέη, στρέφει κατά τη διάρκεια της κατοχής, το ερευνητικό του ενδιαφέρον στην ανακάλυψη του «ανώνυμου» συγγραφέα της «Ελληνικής Νομαρχίας», του Λόγου, δηλαδή, περί Ελευθερίας. Η έρευνα καταλήγει στην πρωτότυπη άποψη ότι συγγραφέας είναι ο ιατροφιλόσοφος Γ. Καλαράς. Τα πορίσματα της έρευνας ανακοινώνονται στην Ακαδημία Αθηνών από τον ακαδημαϊκό Ν. Α. Βέη σπάνια τιμή για νέο επιστήμονα. Το 1947 δημοσιεύεται η μελέτη του «Ο Άγνωστος Παπαδιαμάντης» βασισμένη σε ανέκδοτο υλικό.
Το 1958 εκδίδεται το βιβλίο του «Ο θεσμός και η λειτουργία των Νυκτερινών Γυμνασίων», καρπός της πολύχρονης και πολύμοχθης θητείας του στην νυχτερινή εκπαίδευση των εργαζομένων.
Το 1976 μεταφράζει τους «Θαλασσινούς Διαλόγους» του Λουκιανού, ενώ την ίδια χρονιά, δημοσιεύεται εκτεταμένη μελέτη του για την ετυμολόγηση πολλών λέξεων της Νεοελληνικής. Τα «Παρνασιώτικα» που εκδίδονται το 1984, περιλαμβάνουν άρθρα που με περισσή αγάπη γράφτηκαν για την εφημερίδα «Παρνασσός» και που αναφέρονται σε γλωσσικά και λαογραφικά θέματα του Παρνασσού. Το 1987, ύστερα από καθυστέρηση δεκαετιών, εκδίδεται το βιβλίο του για το συγγραφέα της «Ελληνικής Νομαρχίας».
Στο σημαντικότατο αυτό έργο ο αναγνώστης παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την προσπάθεια να συνδυαστούν τα διάσπαρτα στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα του συγγραφέα.
Το 1988 δημοσιεύεται μελέτημα για τον «Ονειροκρίτη του Χατζή Γερασίμου» και ο κύκλος κλείνει το 1989 με τη μελέτη «Κονεμένος και Ψυχάρης».
Η πολύχρονη και η πολύπλευρη αυτή επιστημονική παραγωγή δεν έγινε σε ήρεμο κλίμα σπουδαστηρίου. Ο Κ. Α. Παπαχρίστος εργάζεται από πολύ νέος στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι διοικητικές του ικανότητες, ο σεβασμός στον διοικούμενο, το ανεπίληπτο ήθος του και το δημοκρατικό του φρόνημα τον οδηγούν στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας. Γίνεται έτσι ο νεώτερος Διευθυντής του Υπουργείου, συμμετέχοντας ολόψυχα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ε. Παπανούτσου. Λίγο αργότερα όμως η απριλιανή χούντα τον απολύει, μόλις μερικές μέρες μετα την εγκαθίδρυση της δικτατορίας. Επανέρχεται το 1975 από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και προάγεται στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή.
Μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία ο Κ. Α. Παπαχρίστος αφοσιώνεται στη αναδιοργάνωση του Συλλόγου Πολυδροσιωτών. Η επανέκδοση της εφημερίδας «Παρνασσός», η «εβδομάδα χωριού», οι εκπαιδευτικές εκδρομές, οι ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν νέα πνοή στο Σύνδεσμο. Στελεχωμένος από νέους ανθρώπους προς τους οποίους ο Κ. Α. Παπαχρίστος έδειξε πάντα αμέριστη την εμπιστοσύνη του, ο Σύνδεσμος γίνεται το κέντρο των πολύπλευρων εκδηλώσεων, που προβάλλουν το χωριό.
Λίγες μέρες πριν από τον απρόσμενο θάνατο, ο Κ. Α. Παπαχρίστος κατηφόριζε για τελευταία φορά το μονοπάτι του σπιτιού στην Απάνω Σουβάλα. Την αποχαιρετούσε για πάντα όρθιος και ακμαίος.

Εφημερίδα ΠΑΡΝΑΣΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΑΚΑΣ



Ανεβάζουμε σήμερα το σπάνιο Βιβλίο του Κώστα Παπαχρίστου  '' ΠΑΡΝΑΣΙΩΤΙΚΑ"
Πού μας το άφησε παρακαταθήκη για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον εγγονό του  Κώστα Παπαχρίστου για τη δωρεά του βιβλίου
στο Λαογραφικό Σύλλογο .
                               Τα ΠΑΡΝΑΣΙΩΤΙΚΑ Θα  τα βρείτε δεξιά στην ενότητα βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."