Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


Ο Παραδοσιακός Μπακλαβάς της Γιαγιάς…. (Μέρες που είναι)!

Υλικά
2 κιλά καρύδι τριμμένο στο μούλτι (παλιά το τρίβανε μ’ ένα μπουκάλι)
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κανέλα
½ φακελάκι μοσχοκάρυδο
400 γρ. βούτυρο
400 γρ.λάδι
2 κιλά φύλλο κρούστας (παλιά το άνοιγαν στο χέρι)
Ταψί 42 εκ.
Σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον.
1/2 λεμόνι κομμένο.
Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γλυκό ζεστό -κρύο σιρόπι.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο χωρίς να εξέχουν από το ταψί. Αφήνουμε στην άκρη άλλα 8 φύλλα για το τέλος.
Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα γέμιση, έτσι ώστε να πάει παντού.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα πιέζοντας για σφιχτό αποτέλεσμα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα βάζουμε από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς ! Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά. Χαράζουμε το μπακλαβά με καλό μαχαίρι μέχρι το πάτο σε σα κομμάτια. Αφού τελειώσουμε το κόψιμο βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 γαρύφαλλο. Ζεματάμε το μπακλαβά με τη καυτή φυτίνη και λάδι ( καλαμποκέλαιο) .

.
Ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 -200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Παλιά το ψήνανε στη στόφα και μόλις ρόδιζε από πάνω έβαζαν  λαδόκολλα  για να μην αρπάξει. Πρέπει να ψηθεί πολύ καλά για να μη λασπώσει. Μόλις βγει από το φούρνο τον αφήνουμε για 10 λεπτά και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήγηση  Βελέντζα Βαρβάρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."