Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟY  ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΡΕ  «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ»


Η αγάπη το Γιάννη Μαρέ για τα δημοτικά τραγούδια τον έσπρωξαν να ασχοληθεί με τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι άνθρωποι στον τόπο μας στη Σουβάλα, στις χαρές τους και στις λύπες τους, στα βαφτίσια, στους αρραβώνες και στους γάμους τους. Παρακαλώντας τον έναν και τον άλλο, τις γιαγιάδες και τους παππούδες ογδοντάχρονους τότε, και πάνω, κατόρθωσε να συγκεντρώσει διακόσια σαράντα τρία τραγούδια.

Η γερό Θωμίνα, η γερό Γεωργία το Λαγού, ο γερό Γιάννης ο Κούσουλας, ο γερό Γιάννης ο Μπαρδαμπούλιας , ο γέρο Αλκούσης,άνθ ρωποι του μόχθου και της εργασίας οι προπαππούδες μας και οι προγιαγιάδες μας ήταν αυτοί που τα παρέδωσαν με πολύ αγάπη και συγκίνηση τραγουδώντας τα στον Γιάννη Μαρρέ, που τα 99 από αυτά, τα έκανε βιβλίο το 1973 με τίτλο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ» το οποίο σήμερα πήρε τη θέση που του ανήκει στη σελίδα του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ.

Σας το παραδίδουμε,   καλή ανάγνωση...



Παλέρμο 23/3/1973

Γιάννη μου,

Πήρα τα «τραγούδια της Σουβάλας» και ομολογώ πως σου χρωστώ «χάριτας», χάρηκα για τη γνησιότητα των προπατορικών μας φωνών, συνδυάζοντάς τα στη μνήμη μου και με τους ρυθμούς, που άκουσα από ζωντανά στόματα (τα δικά σου και των φίλων) εκεί στη Σουβάλα. Τα εισαγωγικά τα «ουσιώδη» και καθαρά. Δουλεύεις ευσυνείδητα και με αγάπη. Η συμβολή σου είναι μια συμβολή, που πρέπει να εκτιμηθεί απ΄όλους.

Νικηφόρος Βρεττάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."