Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019


ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ (ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ)

Θέση - Περιγραφή: 

Το σπήλαιο βρίσκεται στα νότια της Πολύδροσου και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από αυτή, στο λόφο πάνω από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού.

Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται είτε από μονοπάτι το οποίο ακολουθεί τη ρεματιά στην αριστερή όπως φαίνεται από το χωριό πλευρά του λόφου και το οποίο αφήνουμε λίγο μετά το μαντρί για να ανηφορίσουμε προς τα δεξιά και να φτάσουμε στο σημείο του σπηλαίου, είτε από τη δεξιά πλευρά του λόφου ακριβώς πάνω από την πηγή, ακολουθώντας το φαρδύ μονοπάτι. 


Μετά από περπάτημα 20 περίπου λεπτών αφήνουμε το μονοπάτι και ανεβαίνουμε προς τα αριστερά όπου υπάρχουν δύο μαντριά για να φτάσουμε τελικώς στο στόμιο του σπηλαίου, το οποίο δεν είναι αρκετά εμφανές και βρίσκεται στη βάση ενός βράχου. 
Αν και η δεύτερη πρόσβαση είναι αρκετά μακρύτερη, είναι προτιμότερη, γιατί είναι λιγότερο κουραστική λόγω της κλίσεως του εδάφους και λιγότερο επικίνδυνη.

Το στόμιο του σπηλαίου έχει διαστάσεις 1 x 0,5μ. περίπου. Από το στόμιο ανοίγεται βάραθρο βάθους 55,5μ. Σε βάθος 19,90μ. υπάρχει τοποθετημένο καρφί πάνω από μικρό πατάρι. Από το καρφί και σε βάθος 10,40μ. υπάρχει δεύτερο πατάρι από το οποίο μπορεί κανείς να κατέβει ή από αριστερά ή από δεξιά. Από το σημείο αυτό το δάπεδο βρίσκεται σε βάθος 25,20μ. έχει κλίση περίπου 350 και είναι καλυμμένο με πέτρες 10 Χ 15εκ. Ανηφορίζοντας περί τα 27μ. δεν υπάρχει πλέον αυτό το κατά πάσα πιθανότητα απ' έξω φερτό υλικό, και το τελευταίο τμήμα μήκους 17,60μ. έχει σταλακτίτες πάνω στους οποίους υπάρχει πολύ γκουανό (περιττώματα νυχτερίδων).

Αντιθέτως εάν κατηφορίσουμε μετά από 35μ., πάντα σε ίδιο υλικό, αρχίζει το τελευταίο και ωραιότερο τμήμα του σπηλαίου το οποίο έχει μικρότερη κλίση με πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι τελευταίοι έχουν δημιουργηθεί επάνω σε πολύ μεγάλους ογκόλιθους πεσμένους σίγουρα από την οροφή. Το ύψος της οροφής κυμαίνεται από 5-7μ. το δε μήκος της αίθουσας αυτής είναι 58 περίπου μέτρα και το πλάτος 42 μ.

Γεωλογία - υδρογεωλογία:
Το όλο σπήλαιο έχει διανοιχτεί κατά μήκος στρωμάτων του ασβεστόλιθου κρητιδικής ηλικίας. Η δημιουργία του συνδέεται κατά πασά πιθανότητα με τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο του σπηλαίου. Σήμερα βέβαια δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του σπηλαίου και επιφάνειας των υδάτων, προφανώς από τις κατολισθήσεις παλαιοτέρων χρόνων, που έχουν κλίσει κάθε δίοδο.

Αρχαιολογία:
Παρά την ύπαρξη στη περιοχή της κοινότητας Πολύδροσου αρχαιολογικών καταλοίπων κλασσικής και βυζαντινής εποχής, το ίδιο το σπήλαιο δεν παρουσιάζει κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον. 


Πηγή: Δήμος Παρνασσού 


Διαβάστε πως περιγράφει την επίσκεψη του στο σπήλαιο ο κ. Θανάσης Ξανθόπουλος

Την Κυριακή 22/6/2008 η εξόρμηση μας συνεχίστηκε με μια επίσκεψη στο πανέμορφο βάραθρο Πολύδροσο.
Η έκπληξη για τα παιδιά που δεν το είχαν ξαναδεί ήταν ολοφάνερη.
Τους είχα προετοιμάσει κάπως για την ομορφιά αυτού του βαράθρου αλλά τα λόγια είναι πολύ φτωχά μπροστά στην εικόνα που είδαν με τα μάτια τους.
Με τον αγαπητό φίλο και σπηλαιοσύντροφο Ολιβιέ, βγάλαμε και μερικές φωτογραφίες με το εξωτερικό φλας που είχε μαζί του για αυτόν τον σκοπό και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για ακόμα μια φορά..
Περιπλανηθήκαμε για πολλές ώρες μέσα στην μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου αλλά και πάλι μας φάνηκε λίγος ο χρόνος που μείναμε μέσα.
Ολοι μας εκδηλώσαμε την επιθυμία μας για μια ακόμη επίσκεψη στο βάραθρο του Πολύδροσου στο μέλλον.
Μια ακόμα επίσκεψη σε αυτό το ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ όπως το είχα ονομάσει την πρώτη φορά που το είδα, είναι πάντα μέσα στο μυαλό μου.
Το Πολύδροσο όσες φορές και να το δεις δεν το χορταίνεις.

*Τα μέλη της ομάδας ηταν οι : Θανάσης Ξανθόπουλος, Ολιβιέ Κάντερλι, Βαγγέλης Ζαχαρής, Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, Βασίλης Γιανούτσος και Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."