Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Δεκαετία ΄70 και παντελόνι καμπάνα


Γιάννης Ρόδης, Γιώργος Σοφιανός, Αλέκος Κότσιας

Στις αρχές της δεκαετία του ’70 το κίνημα των hippies συνεχίζεται και ανατέλλει η εποχή της Disco. Αυτές οι δύο αμερικάνικες κοινωνικές τάσεις επηρεάζουν έντονα την μόδα, η μόδα εξάλλου πάντα ακολουθεί τις τάσεις της κοινωνίας και περισσότερο της μουσικής. Οι τάσεις στα ρούχα είναι εκκεντρικές, με φωτεινά χρώματα, μεγάλα λουλούδια και ψυχεδελικά σχέδια. Τα παντελόνια που φαρδαίνουν από το γόνατο και κάτω (καμπάνα) ακολουθούν και αυτά την τάση της εποχής.


Γιάννης Θάνος, Γιώργος Θάνος 

Η λέξη «παντελόνι» ήταν απρεπής κατά τον 19ο αιώνα αλλά με τη είσοδο στον 20ο αιώνα, νέα στιλ παντελονιών εφευρίσκονται και τα παντελόνια γίνονται πια αποδεκτά σαν ένδυμα για γυναίκες.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την δεκαετία του 1940 τα ανδρικά παντελόνια δεν έχουν νούμερα. Είναι όλα ένα μέγεθος και συγκρατούνται με τιράντες ή ζώνες. Όπως είναι φυσικό, είναι πάρα πολύ φαρδιά για τους περισσότερους. 

Μιχάλης Κουτσομπός, Χρήστος Μουτσιανάς

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γυναίκες αρχίζουν να φορούν μεταποιημένα ανδρικά παντελόνια. Οι πρώτες γυναίκες αεροπόροι κάνουν την εμφάνισή τους και – φυσικά –φορούν παντελόνια. Το ίδιο και οι γυναίκες που εργάζονται σε ορυχεία. Βέβαια πάνω από τα παντελόνια φορούν και φούστα καθώς η κοινωνία δεν εγκρίνει ακόμα το παντελόνι σαν αξιοπρεπές γυναικείο ένδυμα.
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου  οι γυναίκες εργάζονται στα χωράφια και σε εργοστάσια, φορώντας παντελόνια.

Γιάννης Ρόδης, Λουκάς Πλατιάς


Πηγή: fe-mail.gr/
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Γάννη Ρέββα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."