Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ο ΑΪ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΜΙΑ

29 Αυγούστου 2014

Δημιούργημα του γέρο- Γιώργη Αδαμόπουλου. Το έχτισε στην κορυφή του λόφου ύστερα από όνειρο που είδε και που αξίζει να το αναφέρουμε εδώ, όπως το παρέδωσε σε γραπτό κείμενο ο αείμνηστος εγγονός του, ο γιατρός Γιάννης Λ. Αδαμόπουλος.
«Ένα βράδυ νύχτα που έβρεχε και φυσούσε δυνατά, παρουσιάστηκε στον παππού Γεώργιο Αδαμόπουλο ένας γέρος με κάπα και του είπε: "εσύ καλά κάθεσαι μέσα στο σπίτι, εγώ όμως υποφέρω γιατί δεν έχω σπίτι", και του υπέδειξε την κορυφή του λόφου στον οποίο ήθελε να έχει το σπίτι του».
Σε λίγες μέρες ο γέρο-Γιώργης έβαλε μπροστά και έχτισε το εκκλησάκι του "Αη-Γιάννη" που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.
Το εικονοστάσι της εκκλησίας με τα ξυλόγλυπτα περιστέρια που κρατούν τα καντήλια και οι τεράστιοι δράκοι πάνω από το εικονοστάσι είναι χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του γέρο-Γιώργη και πρέπει να είναι από τα πρώτα του έργα. 

29 Αυγούστου 2014

Ποιός ήταν ο Αγιάννης ο Ριγανάς ή Κλήδονας; Ήταν ένας ασκητής που διαβιούσε  στις  όχθες  του Ιορδάνη ποταμού και εδίδασκε, προϊδέαζε, προετοίμαζε, τον ερχομό του Μεσσία και όσοι πίστευαν σε αυτά που εδίδασκε τους εβάπτιζε στα νερά του Ιορδάνη στο όνομα του Μεσσία....γι' αυτό τον ονόμαζαν και βαπτιστή.
Στη διδασκαλία του δεν προϊδέαζε μόνο τον κόσμο που τον πλησίαζε για τον ερχομό του Μεσσία ενός ανθρώπου που θα εστέλετο εξ ουρανού για την σωτηρία των ανθρώπων αλλά  εκαυτηρίαζε κάθε κακή πράξη που έκαναν οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα εκαυτηρίαζε τη ζωή και τον ασεβή και έκλυτον βίον του βασιλιά Ηρώδη.
Αυτόν τον Ιωάννη, που ασκήτευε στις όχθες του Ιορδάνη και προετοίμαζε τον ερχομό του Μεσσία Χριστού η εκκλησία μας τον κατέταξε στις πρώτες τάξεις των Αγίων και ο λαός  του έδωσε πολλά προσωνύμια
(«Ριγανά», «Κλήδονα», «Ριζικάρη», «Λαμπαδιάρη» ή «Λαμπαδάρη, «Φουγγαρίτη» 
ή «Φανιστή» - άναβαν φωτιές κλπ.), τον εορτάζει  δε πολλές φορές το χρόνο.
  • Στις 23 Σεπτεμβρίου γιορτάζει τη σύλληψη του.
  • Στις 24 Ιουνίου γιορτάζει τη γέννηση του.
  • Στις 7 Ιανουαρίου γιορτάζει τη σύναξη του Ιωάννη.
  • Στις 29 Αυγούστου γιορτάζει το θάνατο του διά αποκεφαλισμού.
  • Στις 24 Φεβρουαρίου την Α' και Β' εύρεση της τιμίας κάρας του.
  • Στις 25 Μαΐου γιορτάζει την Γ' εύρεση της τιμίας κάρας του.

Οι κυριότερες από αυτές τις εορτές, για τους χριστιανούς είναι η Γιορτή της Σύναξης του Ιωάννη του Προδρόμου η οποία γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όλοι οι Γιάννηδες χριστιανοί - την ονομαστική τους εορτή τους.
Δεύτερη κυριότερη γιορτή του Αγιάννη είναι στις 29 Αυγούστου. Είναι η γιορτή του αποκεφαλισμού, του θανάτου του Ιωάννη.  Η εκκλησία την έχει καθιερώσει και ημέρα νηστείας.


29 Αυγούστου 2015



πηγή:http://psilopoulos.mysch.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."