Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΗ

Δεκαετία του ΄50, τραγουδώντας τον Μάη. Γεώργιος Χ. Παπαθανασίου, Σούλα Γ. Αδρύμη, άγνωστη, Κωνσταντίνα Χ. Παπαθανασίου, Ελένη Χ. Διαμαντώνη, Κική Λ. Μανέτα, Ευθυμία Ευστ. Διαμαντώνη


Την πρωτομαγιά μικρές ομάδες από πέντε νέες κοπέλες "παίζανε το Μάη". Φορούσαν κλαρωτές ρόμπες και μαντήλες και κρατούσαν με τα δυό τους χέρια ένα κουδουνάκι σκεπασμένο με φύλλα καρυδιάς και λουλούδια. 
Μια από τις κοπέλες ήταν ο "Μάης", Φορούσε επίσης ρόμπα κλαρωτή, μια μαντήλα έκρυβε το πρόσωπο της και πάνω από την μαντήλα είχε ένα στεφάνι με λουλούδια.
Σχημάτιζαν κύκλο οι τέσσερις κοπέλες, χτυπούσαν τα κουδουνάκια, τραγουδούσαν και ο Μάης στη μέση χόρευε.
Με πολλή χαρά τις δεχόντουσαν οι νοικοκυραίοι και τις φίλευαν όχι μόνο με λεφτά αλλά και με προϊόντα, όπως αυγά, καρύδια, καλαμπόκι κλπ.
Τα κουδουνάκια και οι δροσερές φωνές των κοριτσιών αντηχούσαν χαρούμενα στις γειτονιές.
Ένας παλιός "Μάης" θυμήθηκε ότι μια φορά την κατάβρεξαν σ΄ένα αυλάκι με νερό. Δεν είχε βρέξει αρκετά εκείνη την άνοιξη και οι παλιοί πίστευαν ότι το κατάβρεγμα του "Μάη" θα ΄φερνε βροχή. 
Ως εκ θαύματος, την άλλη μέρα άνοιξαν οι ουρανοί!  
(από το βιβλίο της Βασιλικής Χριστοπούλου - Μερτζάνη: Μιά Σουβαλιώτισσα θυμάται)


Καλό μήνα!

Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."