Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ - ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΠΑΡΛΑ


Έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε σε ηλεκτρονική μορφή (στη δεξιά στήλη της σελίδας μας), μια μελέτη 39 σελίδων της αρχαιολόγου Χαρίκλειας Μπάρλα για το βυζαντινό ναό της Σουβάλας που βρίσκεται στην Αγία Ελεούσα, την Παναγιά Μαυρομαντήλα ή Παλιοπαναγιά. Πρόκειται για μια επιστημονική και τεκμηριωμένη μελέτη που ασχολείται με την περιγραφή του ναού, την αρχιτεκτονική προσέγγιση του ναού και των γλυπτών, τη χρονολόγηση του ναού, ενώ ακολουθεί και το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.
Την εκκλησία της Παναγιάς Μαυρομαντήλας επισήμανε και αποτύπωσε ο Αναστάσιος Ορλάνδος, διευθυντής αναστηλώσεως αρχαίων και ιστορικών μνημείων της Ελλάδας (1920 – 1958), καθηγητής αρχιτεκτονικής και βυζαντινής αρχαιολογίας και ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η μελέτη του μνημείου κατέστη δυνατή μετά από πρόχειρο ανασκαφικό καθαρισμό, τον Μάιο του 1965 από την Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων. Η Χαρίκλεια Μπάρλα, με καταγωγή από τη Σουβάλα (η μητέρα της λεγόταν Ασήμω Τσαρμακλή), μαθήτρια του Ορλάνδου, θέλοντας να τιμήσει τον δάσκαλό της, εκπόνησε τη μελέτη του ναού, η οποία δημοσιεύτηκε το 1967 με τίτλο “Χαριστήριον εις Α. Κ. Ορλάνδον – Ο Βυζαντινός Ναός της Σουβάλας”…
Από τον πρόχειρο ανασκαφικό καθαρισμό του 1965 έχουμε δημοσιεύσει παλιότερα φωτογραφικό υλικό. Μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την κ. Δροσούλα Τσαρμακλή για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού, πολύ σημαντικού για την ιστορία της Σουβάλας. 

Χρήστος Μ. Παπαθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."