Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Εγκαίνια έκθεσης παλιάς φωτογραφίας : "Δελφοί 1890-1970, Κάτοικοι και ιστορία" Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών


Το ταξίδι στους παλιούς Δελφούς διαρκεί ογδόντα χρόνια, από το 1890 έως το 1970. Αφετηρία το παλιό Καστρί που γκρεμίστηκε για να αναδυθεί το αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα.
Τερματικός σταθμός το 1970, όταν η παραδοσιακή κοινωνία αρχίζει να δίνει τη θέση της στη σύγχρονη.

Η ιδέα γεννήθηκε ένα βράδυ του Ιανουαρίου του 2015. Σε ένα εστιατόριο κάποιες παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες κίνησαν το ενδιαφέρον.

Η Κρυσταλλία Κώνστα ανέλαβε την ενημέρωση, τις επαφές και τον συντονισμό με την τοπική κοινωνία και τις οικογένειες που θα έδιναν υλικό. Οι γνώσεις του Γιάννη Χριστόπουλου για την ιστορία του τόπου του καθώς και το φωτογραφικό υλικό που έχει αναρτήσει στο Delphi Photo History που ίδρυσε και διαχειρίζεται ο ό ίδιος, άνοιξαν το δρόμο. Ο Λουκάς Παπαλεξανδρής (Αραχωβίτης) με ρίζες από τους Δελφούς, διέθεσε την πλούσια συλλογή του. Η φωτογράφος Θάλεια Κυμπάρη ανέλαβε την θεματική επιλογή και την επεξεργασία της εικόνας, μέσα από έναν όγκο 1200 περίπου φωτογραφιών. Στην ομάδα προστέθηκε ο γραφίστας Νίκος Βουρλιώτης που ανέλαβε το σχεδιασμό των 70 ταμπλό της έκθεσης.

Το υλικό προέρχεται κυρίως από τις οικογενειακές συλλογές των κατοίκων των Δελφών, οι οποίοι τις παραχώρησαν στο Ευρωπαϊκο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και συμπληρώθηκε από το αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, τη συλλογή Πέτρου Πουλίδη – Αρχείο ΕΡΤ και από τα φωτογραφικά αρχεία της Μαρίας Χρουσάκη – Εθνική Πινακοθήκη, της Δημοτικής Ενότητας Δελφών και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Η έκθεση αποτελεί στην ουσία ένα φωτογραφικό αφήγημα για τη ζωή των κατοίκων των Δελφών και επικεντρώνεται στις καθημερινές ασχολίες, τα ήθη και έθιμα μιας μικρής παραδοσιακής κοινωνίας που σταδιακά μετεξελίσσεται ενώ αντιστικτικά παρουσιάζει στιγμιότυπα από επισκέψεις διαφόρων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο των Δελφών.

Διάρκεια έκθεσης 18 Φεβρουαρίου – 28 Απριλίου 2017.
Δευτέρα-Παρασκευή : 09.00 - 15.00
Σάββατο-Κυριακή : 11.00 - 16.00
Είσοδος ελεύθερη

Συγχαρητήρια στους συντελεστές, για την ιδέα τους και για το αποτέλεσμα που παρουσίασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου