Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

26 Νοεμβρίου 1826. Η αναφορά του Γεωργίου Καραϊσκάκη μετά τη μάχη της Αράχωβας



Για την ιστορία, ν' αναφέρουμε ότι κατά την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (Δεκέμβριος 1821) ως έδρα της "Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος" ορίσθηκε η Κόρινθος, ενώ λίγους μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στο Άργος. Πάντως, την εποχή εκείνη δεν υπήρχε κράτος οργανωμένο, αλλά οι πόλεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως κέντρο οργάνωσης της Επανάστασης. Επομένως, θα ήταν υπερβολικό να τις κατατάξουμε μεταξύ των πρωτευουσών του ελληνικού κράτους.
Αντίθετα, όταν στις 11 Νοεμβρίου 1826 η Αίγινα ορίστηκε ως κυβερνητική έδρα, μπορούμε όντως να κάνουμε λόγο για την πρώτη πρωτεύουσας της Ελλάδας. Μπορεί η Επανάσταση να μην είχε τελειώσει και να μην είχε ακόμη αναγνωριστεί η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο υπήρχε ένα αυτόνομο κρατικό μόρφωμα που ρύθμιζε μόνο του τις εσωτερικές του υποθέσεις. Το 1827, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο, μέχρι τη μεταφορά της έδρας στην Αθήνα το 1834. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."