Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

10 χρόνια παρουσίας του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ


ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Από ιδρύσεως τον Αύγουστο του 2006 μέχρι σήμερα Δεκέμβριος 2016.

O Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου ιδρύθηκε και καταχωρήθηκε στο Πρωτοδικείο Αμφίσσης τον Αύγουστο του 2006. Συνήλθε σε Γ.Σ. των μελών του τον Νοέμβριο του ιδίου έτους και αφού εξέλεξε και το πρώτο του Δ.Σ. άρχισε να δραστηριοποιείται στα πολιτισμικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου και του νομού μας .


Από τον μήνα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2006 και κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα ο Σύλλογος:
 • ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓEΙΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΔΩΡΑ ΣΤΑ ΠΑΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
 • ΕΚΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΠΙΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΩΝ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ . 
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ:
2008 ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΩΝ 

2009 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ ΓΥΝΝΑΙΚΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ 
2011 ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΡΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ
 • Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του το έτος 2007 ο Σύλλογος δημιούργησε - συγκρότησε χορευτικά τμήματα (παιδικά προσχολικής ηλικίας , παιδικά Δημοτικού, μικτό τμήμα νέων και νεανίδων και τμήμα γυναικών) που ο συνολικός αριθμός των μελών τους έφθασε και μέχρι τα εξήντα (60) άτομα. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου πέραν των χορευτικών παραστάσεων που έχουν δώσει στο χωριό μας έχουν συμμετάσχει σε χορευτικές παραστάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις και χωριά της ευρύτερης περιοχής μας όπως: Αράχωβα, Γραβιά, Επτάλοφο, Λιλαία, Καστέλια, Ιτέα, Γαλαξείδι, Τιθορέα, Παύλιανη και Κίρρα . 
 • Κάθε χρόνο κατά τις εορτές των ΑΠΟΚΡΕΩΝ ο Σύλλογος συμμετέχει ενεργά σε συνεργασία και με τους άλλους Συλλόγους στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Δήμο ή την Κοινότητα έχει δε πραγματοποιήσει και αποκριάτικες χοροεσπερίδες . 
 • Κατά το μήνα Μάιο, σχεδόν κάθε χρόνο, ο Σύλλογος συμμετέχει με τα χορευτικά του τμήματα στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου για τη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς.
 • Σταθερή και κάθε χρόνο είναι η παρουσία και η συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Κοινότητα Επταλόφου στις 26 Ιουλίου εορτή της Αγίας Παρασκεύης.
Και βέβαια το αποκορύφωμα των δράσεων και δραστηριοτήτων του Συλλόγου σε πολιτισμικά-πολιτιστικά-κοινωνικά δρώμενα, είναι αυτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τον μήνα Αύγουστο στο χωριό μας και κυρίως τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που εορτάζει και πανηγυρίζει ο ιερός ναός της πολιούχου μας ‘’Κοιμήσεως Υπεραγίας Θεοτόκου’’ όπου η ενεργός συμμετοχή του Συλλόγου και των χορευτικών του είναι καθοριστική και δίνουν το πραγματικό χρώμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων όπως και η Έκθεση Φωτογραφίας που πραγματοποιείτε στον αύλιο χώρο της εκκλησίας. Εφέτος και για πρώτη φορά στις 6 και 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και έκθεση σκίτσων του κ. Χρήστου Κεφαλούδη.

Πέραν όμως των, σχεδόν πάγιων, κατ’ έτος παραπάνω δράσεων και δραστηριοτήτων του ο Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος από της ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα πραγματοποίησε στο χωριό μας και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα όπως :

Στις 19 Αυγούστου 2007
πραγματοποίησε ανοιχτή "Εκδήλωση Τιμής" στην πλατεία του χωριού και τίμησε τους υπηρετήσαντες στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας και σήμερα συνταξιούχους δασκάλους προσφέροντάς τους "ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ" αναμνηστικές πλακέτες του Συλλόγου.
Οι δάσκαλοι που τιμήθηκαν ήταν:
Παπαθανασίου Κομνάς, Μαράζας Θεόδωρος, Μπακαστάμου – Τσαρμακλή Αγγελική, Σβίγκος Αθανάσιος, Βελέντζα –Στασινοπούλου Ανθή, Σούλιος Δημήτριος, Καρύδα – Σούλιου Θεοδώρα, Σπυροπούλου Βασιλική, Καμάρα Αικατερίνη, Γαλώνης Αθανάσιος, Ρέββα Θεοδώρα, Αργυράκης Χρήστος, Καμάρα-Αργυράκη Παναγιώτα. και η νηπιαγωγός κ. Βάσω Πρίγγα – Γεωργούση.

Στις 9 Αυγούστου 2008
πραγματοποίησε στην πλατεία του χωριού "Βραδιά Παραδοσιακής Μουσικής" με το εξαίρετο συγκρότημα "ΗΧΟΣ ΓΗΓΕΝΗΣ", αφιερωμένη στους παλιούς Σουβαλιώτες οργανοπαίχτες.
Την ίδια χρονιά (2008) κάνει δωρεά την πέτρινη βρύση στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου.


Στις 21 Αυγούστου 2010 το βράδυ
πραγματοποιήσαμε στην πλατεία του χωριού Εκδήλωση – Εσπερίδα Περιβαλλοντικής Συνείδησης που συνδιοργανώσαμε ο Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων.
Ομιλητές στην εκδήλωση αυτή ήταν ο συγχωριανός μας Διδάκτορας Φυσικής του Ε.Μ.Π. κος Γεώργιος Γεωργούσης και ο αναπληρωτής καθηγητής του Ε.Μ.Π. κος Αλέξανδρος Παπαγιάννης. Ο κ. Γεωργούσης ανέπτυξε το θέμα: «Κλιματικές και Περιβαλλοντικές αλλαγές. Ο ρόλος της Φύσης και του Ανθρώπου» ενώ ο κ. Παπαγιάννης μίλησε με θέμα: «Ρύπανση Νερών και Διαχείριση Απορριμμάτων στις Ορεινές Περιοχές».

Στις 17 Αυγούστου 2011
συνδιοργανώσαμε με τον Σύλλογο Επαγγελματιών και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και πραγματοποιήσαμε στην πλατεία του χωριού σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο.  "ΝΙΦΑΛΙΟΙ" εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα με θέμα "ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΜYΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ"

Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 

μέλη των παιδικών χορευτικών τμημάτων συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο κ. Αλ. Βαλάσκα, την Γραμματέα κα.Εφη Παπαλιάκου-Πάντου, το μέλος του Δ.Σ. κ.Νικ. Καλάκο και το ιερέα του χωριού π. Ηλία, πραγματοποίησαν αποστολή εθιμοτυπικού-κοινωνικού και φιλανθρωπικού σκοπού στην Άμφισσα, έδρα του Δήμου μας, επισκεπτόμενοι και ψάλλοντας τα κάλαντα στους παρακάτω φορείς και ιδρύματα
 •  Στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φωκίδος & μακαριστό σήμερα Αθηναγόρα
 • Στο Γηροκομείο Άμφισσας
 • Στο Ειδικό Γυμνάσιο Άμφισσας και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας όπου φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες προσφέροντας τους προσωπικά δώρα
 • Στον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Φουσέκη 
 •  Στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώτα Γαζή
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011 το βράδυ,
παιδιά των χορευτικών του Συλλόγου συνοδευόμενα από τα μέλη του Δ.Σ. Χρ. Παπαθανασίου, Φρόσω Αδαμάκου, Έφη Παπαλιάκου, Αθαν. Λαγό και Ευθ. Μουτσιανά, έψαλαν τα κάλαντα σε καταστήματα και ξενοδοχεία του χωριού δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία ξεχωριστή νότα στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 το βράδυ
πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού Θεατρομουσική Παράσταση με θέμα : "Θεατρικό Αναλόγιο" με κείμενα από το βιβλίο με τίτλο "ΚΡΙΣΙΣ" του Αρκάδιου Λευκού και με συντελεστές τον ηθοποιό Βαγγέλη Λιοδάκη στην απόδοση των κειμένων και τους Θανάση Βαλάσκα και Ελένη Φαληρέα στη μουσική και το τραγούδι.

Τα Χριστούγεννα του 2012 και του 2013

ο Σύλλογός μας πρωτοστάτησε και σε συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο χωριό πραγματοποιήσαμε "Εξόρμηση Αγάπης και Αλληλεγγύης" και συγκεντρώσαμε τρόφιμα που προσφέραμε σε φτωχές οικογένειες και μοναχικά άτομα του χωριού μας. 

Τον Ιούλιο του 2014
ο Σύλλογος μας συμμετέχει στο  2ο φεστιβάλ πολιτισμού στην Κίρρα. Εκεί για δύο ημέρες εκθέτουμε τα παραδοσιακά Σουβαλιώτικα προϊόντα, ενώ τη δεύτερη ημέρα ο αείμνηστος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας Λουκάς Η. Θάνος παρασκευάζει τραχανά.

Επίσης ο Σύλλογός πραγματοποίησε κατά τα έτη 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 διάφορες εκδρομές και επισκέψεις σε ιερές μονές, αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία όπως: Στον Όσιο Λουκά, στη ΒΕΡΓΙΝΑ, στο ΔΙΟΝ, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, καθώς και επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα στις 10 Νοεμβρίου 2012 στη γιορτή της Αεροπορίας.

Το κορυφαίο όμως επίτευγμα του Συλλόγου μας, από ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα, αλλά και κορυφαίο γεγονός για το χωριό μας, αναμφισβήτητα, είναι αυτό της δημιουργίας , οργάνωσης και λειτουργίας της "Λαογραφικής Στέγης" στη Σουβάλα, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 13 Αυγούστου του 2013, και που αποτελεί ένα χώρο πρόπλασμα Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου που είναι και ο πρωταρχικός σκοπός και στόχος του Συλλόγου μας, αλλά και ένα χώρο, που μπορεί πλέον ο κάθε επισκέπτης της Σουβάλας, να επισκεφθεί και να γνωρίσει ποια ήταν κυρίως η επαγγελματική ενασχόληση και η εν γένει βιωτή των Σουβαλιωτών τα παλαιότερα χρόνια.
Και βέβαια εδώ, τελειώνοντας την παρουσίασή μας , πρέπει να επισημάνουμε ότι με την εθελοντική προσφορά έργου, την οικονομική ενίσχυση αλλά και την ευγενή παραχώρηση των εκθεμάτων της Στέγης από αρκετούς συγχωριανούς μας για τη δημιουργία και οργάνωση αυτής της Λαογραφικής Στέγης στο χωριό μας, κατέδειξε περίτρανα πόσα μπορούμε να πετύχουμε και εμείς οι Σουβαλιώτες όταν νοιαζόμαστε για τα κοινά του τόπου μας και μονιασμένοι, συνεργαζόμαστε, δρούμε και προσφέρουμε εθελοντικά και ανιδιοτελώς για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι το συμφέρον του χωριού μας, των συγχωριανών μας, του Δήμου μας και του Νομού μας γενικότερα.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ την τελευταία τριετία (2014 – 2016)

Εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

 • Κυριακή 20 Απριλίου 2014: Τα παιδικά χορευτικά τμήματα μετά τη λειτουργία της ΑΓΑΠΗΣ, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας. 
 • Σάββατο 3 Μαΐου 2014: Για πρώτη φορά η αναβίωση του πανηγυριού του Αϊ – Λουκά. 
 • Κυριακή 11 Μαΐου 2014. Εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της ιστορικής μάχης στο Χάνι της Γραβιάς με τη συμμετοχή και του χορευτικού γυναικείου τμήματος του συλλόγου.
 • Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014: Την παραμονή της Αγίας Παρασκευής, το παιδικό και το γυναικείο τμήμα του συλλόγου χόρεψαν στην πλατεία της Επταλόφου.
 • Σάββατο26 και Κυριακή 27 Ιουλίου 2014: Συμμετοχή του συλλόγου στο 2o φεστιβάλ πολιτισμού στην Κίρρα με τίτλο: " Ταξιδεύοντας με τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό της Φωκικής Γης"
 • Τετάρτη 13 Αυγούστου – Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014: 4η έκθεση φωτογραφίας.
 • Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014: Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου χόρεψαν στην πλατεία του χωριού μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας.
 • Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014: Το γυναικείο χορευτικό τμήμα του συλλόγου χόρεψε στο Γαλαξίδι.
 • Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014: Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς μέλη του Δ.Σ του συλλόγου παρέστησαν στην τελετή Αγιασμού στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Πολυδρόσου, μοιράζοντας στη συνέχεια συμβολικά δώρα στα παιδιά.
 • Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014: Παράθεση γεύματος στα μέλη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου μας.
 • Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014: Συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου στα γυρίσματα της εκπομπής «Επιστροφή Στο Χωριό»
 • Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014: Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κωνσταντίνου στη Λαογραφική Στέγη Πολυδρόσου.
 • Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014: Πραγματοποιήθηκε ο χορός του συλλόγου μας.
 • Ενίσχυσε οικονομικά: Την κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων στις εισόδους του Χωριού μας, τον καλλωπισμό με φυτά, καθώς και το στολισμό της πλατείας του χωριού την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος μας με τους άλλους συλλόγους κατά το έτος 2014
 • Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας των συλλόγων.
 • Σάββατο 12 Απριλίου 2014: Πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση στις εισόδους του χωριού μας.
 • Δευτέρα 14 Απριλίου 2014: Πραγματοποιήθηκε καθαριότητα σε διάφορα σημεία του χωριού μας.
 • Κυριακή 17 Αυγούστου: Θέατρο σκιών στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου.
 • Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014: Ομιλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου με θέμα: «Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» με ομιλητή τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή κ. Γεώργιο Κίσσα.
 • Λειτούργησε την περίοδο των γιορτών (Χριστούγεννα) το «ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΥΛΕΓΓΥΗΣ»
Εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015
 • 24 Ιανουαρίου 2015: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
 • 3 Μαΐου 2015: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η αναβίωση του πανηγυριού του Αϊ – Λουκά. 
 • 9 έως και 17 Αυγούστου: 5η έκθεση φωτογραφίας
 • 14 Αυγούστου 2015: Τα μέλη και τα χορευτικά του Συλλόγους μας συμμετέχουν στην περιφορά της εικόνας της Παναγίας και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού μας.
 • 7 Σεπεμβρίου 2015: Τα μέλη του Συνδέσμου Ρουμελιωτών Ν. Λαρίσης "Ο Αθανάσιος Διάκος" επισκέφθηκε τη Λαογραφική Στέγη Πολυδρόσου. 
 • 4 Οκτωβρίου 2015: Συνάντηση με τα μέλη του “Triumph Sports Club Greece”, όπου τους προσφέρθηκαν παραδοσιακά προϊόντα.
 • Ενίσχυσε οικονομικά: Την Επιτροπή για την διαχείρισης - αξιοποίησης και ανάδειξη της κληρονομιάς Ιωάννη και Αναστασίας Μαρρέ, το στολισμό της πλατείας του χωριού την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ κάλυψε και κάποια έξοδα της φιλαρμονικής την παραμονή του δεκαπεντάγουστου.
Εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος μας με τους άλλους συλλόγους κατά το έτος 2015
 • 21 Φεβρουαρίου 2015: Αποκριάτικος χορός
Εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016
 • 7 Φεβρουαρίου 2016: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας
 • 23 Μαρτίου 2016: Επίσκεψη του Συλλόγου ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΕΜΒΗΣ στη Λαογραφική Στέγη.
 • 6 και 7 Αυγούστου 2016: Έκθεση σκίτσων Χρήστου Κεφαλούδη
 • 13-18 Αυγούστου 2016: 6η έκθεση φωτογραφίας.
 • 20 Αυγούστου 2016: Επίδειξη του αθλήματος της τοξοβολίας από τον "Α.Σ ΔΩΡΙΔΑ"
 • 4 Δεκεμβρίου 2016: Επίσκεψη του Συλλόγου ΠΡΑΜΑΝΤΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» στη Λαογραφική Στέγη.
Εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος μας με τους άλλους συλλόγους κατά το έτος 2016
 • 21 Απριλίου 2016: Διοργάνωση καθαριότητας
 • 13 Αυγούστου 2016: Η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Φαφούτη
Η ιστοσελίδα του Λαογραφικού Συλλόγου (http://lispolydrosou.blogspot.gr/)

Από το τέλος του 2014 επαναδραστηριοποιήθηκε η ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου που είχε δημιουργήσει από το 2009 το μέλος του τότε Δ.Σ Νίκος Καλάκος. Μια ακόμη πρωτοποριακή κίνηση, αφού η σελίδα μας ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό site που λειτούργησε στη Σουβάλα. Με συντονιστή - διαχειριστή και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων το Χρήστο Παπαθανασίου έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης κατά κύριο λόγο της τοπικής Σουβαλιώτικης ιστορίας. Η προσπάθεια αυτή συντελέστηκε με δυο τρόπους. Καταρχήν με την συγκέντρωση του απαραίτητου αρχειακού υλικού και κατά δεύτερο λόγο με την προβολή και ανάδειξη αυτού του υλικού μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου μας και την έκθεση του στη Λαογραφική Στέγη. Κατέστη λοιπόν δυνατό αυτή τη στιγμή ο Λαογραφικός Σύλλογος να έχει ένα αξιόλογο όγκο αρχειακού υλικού, μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούμενο από: συλλογές, έντυπα, κάρτες, προσωπικά ημερολόγια, διάφορα προσωπικά αρχεία, αρχεία εφημερίδων και αρχεία του ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους), με αναφορές στη Σουβάλα, βιβλία άνω των εκατό ετών, χειρόγραφες σημειώσεις επιφανών Σουβαλιωτών, το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου, το μαθητολόγιο του Σχολαρχείου Σουβάλας, το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πολυδρόσου, φωτογραφικά films, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, και γύρω στις 5.000 ψηφιοποιημένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Πολλές από αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδα μας με ευρεία χρήση από άλλους συλλόγους, ιστοσελίδες, blogs και ιδιώτες. Έως το τέλος του 2016 παρουσιάστηκαν 1300 περίπου αναρτήσεις που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν το χωριό μας. Αναρτήσεις δουλεμένες, επεξεργασμένες, έγκυρες που προέκυπταν ύστερα από σχετική έρευνα. Αναρτήσεις χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, αναρτήσεις χωρίς αποχρώσεις, αναρτήσεις με αντικειμενικότητα και ίσες αποστάσεις απ΄ όλους, αναρτήσεις με κοινό παρονομαστή τη Σουβάλα μας. Επίσης υπάρχουν δημοσιευμένα και πέντε (5) βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή που αφορούν το χωριό μας και την όμορη περιοχή. Η αποδοχή και η απήχηση που έτυχε η ιστοσελίδα μας συγκριτικά με το πλήθος των αναρτήσεων ήταν η δικαίωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. To blog του Λαογραφικού Συλλόγου κατέστη το πρώτο στο είδος του, όχι μόνο στο νομό μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟ 2017
ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου