Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Γιατί άραγε;


Πριν από λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε τη δεύτερη πράξη μιας στοχευμένης, μεθοδευμένης, ακατανόητης και αναίτιας επίθεσης από δυο συγκεκριμένα και «γνωστά» blogs της περιοχής κατά του Λαογραφικού Συλλόγου, με εναλλαγή των ρόλων τους. Η πρώτη πράξη παίχτηκε πριν τη βράβευση του Συλλόγου μας στο Γαλαξίδι. Δε θα ήθελα να εστιάσω στα κίνητρα αυτής της εμπαθούς τοποθέτησης, ούτε και από που υπαγορεύονται. Νοιώθω το χρέος ως πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου για τρία χρόνια (2010-2012) και υπεύθυνος διαχειριστής του blog για άλλα τρία σχεδόν χρόνια (2014-2016) να δώσω κάποιες διευκρινήσεις για παραλείψεις, ανακρίβειες ή ψεύδη που γράφονται και είναι η πρώτη και τελευταία φορά. Συγκεκριμένα:


  • Αποσιωπάται στο δημοσίευμα εντέχνως μια ολόκληρη περίοδος επτά ετών (2006-2012). Ο ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2006. Από τότε έως και σήμερα ήταν και είναι πάντα ΠΑΡΩΝ. Ειδικά στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του σήκωσε το περισσότερο βάρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό μας. Πιστεύω ότι η εν γένει παρουσία μας στα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα τα τελευταία 10 χρόνια, ήταν κάτι που συνεκτιμήθηκε από το Δήμο Δελφών. Τα περί «ιδίων» και «κύκλων» είναι για εντυπώσεις και δεν μπορεί να ισχύουν μόνο προς την κατεύθυνση της Πολυδρόσου. 

  • Διαχωρίζεται εσκεμμένα η δραστηριότητα του blog του Συλλόγου μας. Λέγει συγκεκριμένα ο συντάκτης: «εννοείται ότι η διατήρηση blog δεν είναι δυνατόν να προσμετρηθεί ως δραστηριότητα ενός Συλλόγου». Εννοείται ότι ο εν λόγω κύριος δε μπήκε στον κόπο να διαβάσει το καταστατικό του Συλλόγου μας. Μπορεί λοιπόν στην ιστοσελίδα μας να βρει το καταστατικό και να μελετήσει με προσοχή το άρθρο 3. Επίσης οι ντόπιες πηγές του συντάκτη, προφανώς και δεν τον ενημέρωσαν για τον όγκο του αρχειακού υλικού που έχει συλλεχθεί τα τελευταία χρόνια. Εκτός αν ούτε κι αυτό δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως δραστηριότητα ενός Λαογραφικού Συλλόγου.


Aνακρίβειες και παραπληροφόρηση

1. Στις 29/4/2014 το Δ.Σ έκανε δεκτό το αίτημα του προέδρου του Α. Αδαμάκου για προσωρινή αναστολή των καθηκόντων του, για ένα μήνα. Δεν υπήρξε καμιά παύση όπως τεχνηέντως αναφέρεται. Υπάρχει και η σχετική ανάρτηση: 
http://lispolydrosou.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html

2. Ουδέποτε είχε προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση για τις 16-12-2015 όπως αναφέρει.Οι Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούνταν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και συνήθως συνέπιπταν με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

3. Στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση της 7ης Φεβρουαρίου 2016 σαφώς και υπήρχε απαρτία, αφού ήταν παρόντα τα 25 μέλη από τα 32 των οικονομικά τακτοποιημένων - ενεργών μελών, δηλαδή 
πάνω από το ½ που απαιτείται από το καταστατικό. Εφόσον λοιπόν η Γενική Συνέλευση είχε απαρτία οποιαδήποτε απόφαση ελήφθη, (εκλογές στις 28/8/2016) ήταν καθόλα νόμιμη. 

4. Κανένα μέλος του Δ.Σ δεν έχει παραιτηθεί, πόσο μάλιστα ότι επίκειται και άλλη παραίτηση. Ασύστολα ψεύδη ανθρώπων που δεν μπαίνουν στον κόπο να διασταυρώσουν τα γραφόμενά τους.


Παραθέτουμε και μια άλλη προσέγγιση σχετικά με τη βράβευση του Λαογραφικού Συλλόγου Πολυδρόσου από το Δήμο Δελφών.
Το σχόλιο – δημοσίευση είναι του κ. Πάνου Μπαλτά αλιευμένο από το  facebook (https://www.facebook.com/groups/polidrososfokidas/587388418066402/?notif_t=like)
Ο κ. Μπαλτάς είναι και ο διαχειριστής της ιστοσελίδας: «zofokida.gr»

«Δεν τους ξέρω τους διοικούντες τον Λαογραφικό Σύλλογο Πολυδρόσου, με διέγραψαν μάλιστα από φεϊσμπουκόφιλο επειδή σχολίασα ένα "γλωσσολογικό" άρθρο που αναδημοσίευσαν στο μπλογκ του συλλόγου. Ο πρόλογος χρειάζεται για να μην πει κάποιος ότι είναι φίλοι μου γι' αυτό έγραψα αυτά που θα διαβάσετε στη συνέχεια.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος βραβεύθηκε -πριν από ένα μήνα περίπου- από τον Δήμο Δελφών για την εθελοντική δράση του και προσφορά του στην τοπική κοινωνία. Πριν από δύο βδομάδες, μπλογκ σχολίασε με πολύ βαριές εκφράσεις την απόφαση του Δήμου όχι απλώς σαν λαθεμένη αλλά σαν απαράδεκτη και "στημένη". Σύμφωνα με τον σχολιαστή, ο Λαογραφικός Σύλλογος έχει μηδενικό έργο και βραβεύθηκε μόνο και μόνο γιατί ο πρόεδρός του είναι τοπικός σύμβουλος με την παράταξη του δημάρχου. Για το αν είναι ή δεν είναι (και) τοπικός σύμβουλος δεν μ' ενδιαφέρει, αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι αν όντως η δράση/προσφορά του συλλόγου είναι μηδενική. Για να δούμε: α) ο Σύλλογος έχει τρία Τμήματα Παραδοσιακών Χορών (http://lispolydrosou.blogspot.gr/2016/10/blog-post_19.html), β) ο σύλλογος έχει ένα πολύ καλό μπλογκ με λαογραφικά θέματα, μοναδικό τουλάχιστον για τη Φωκίδα (http://lispolydrosou.blogspot.gr), γ) ο Σύλλογος διοργάνωσε/συνδιοργάνωσε το Καλοκαίρι μια σειρά εκδηλώσεων (http://lispolydrosou.blogspot.gr/2016/08/2016.html), δ) ο Σύλλογος όλο τον χρόνο διοργάνωσε/συνδιοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις (http://lispolydrosou.blogspot.gr/…/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%2…), ε) ο Σύλλογος από φέτος απέκτησε/δημιούργησε τη Λαογραφική Στέγη (http://lispolydrosou.blogspot.gr/2016/01/10-2013.html). Αν όντως όλα αυτά που κατέγραψα έγιναν και γίνονται και δεν είναι ψεύτικες δημοσιεύσεις στο μπλογκ, γιατί ο σχολιαστής μηδενίζει τη δράση.προσφορά του Λαογραφικού Συλλόγου; Άλλο πράγμα να σχολιάζουμε λάθη και παραλείψεις κι άλλο πράγμα να αντιστρέφουμε την πραγματικότητα.
http://2.bp.blogspot.com/…/Rj00oc…/s1600/SOUVALA_HEAD_02.jpg»

Σχετικά με τη διαγραφή του κ. Μπαλτά. 
Όντως στις αρχές του 2014 αναδημοσιεύτηκε μια ανάρτηση γλωσσολογικού ενδιαφέροντος ενυπόγραφη (του κ. Χρήστου Κεφαλούδη). Η ένσταση του κ. Μπαλτά ήταν για το περιεχόμενο της δημοσίευσης και είχε κάθε δικαίωμα να μη συμφωνεί. Η θέση του ήταν, ότι τέτοιες δημοσιεύσεις δεν μπορεί να αναρτώνται, διότι αυτό σημαίνει ότι το εκάστοτε blog συμμερίζεται το περιεχόμενο της δημοσίευσης. Η δική μου θέση ήταν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αναρτούμε οτιδήποτε έρχεται ενυπόγραφο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Λαογραφικός Σύλλογος το υιοθετεί. Η συνομιλία αυτή γινόταν μέσω facebook, κάποια στιγμή οι τόνοι ανέβηκαν και για να μη συνεχιστεί η αντιπαράθεση αναγκάστηκα να προβώ στη διαγραφή του κ. Μπαλτά.
Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ με την προσέγγιση της δημοσίευσής του, γιατί όντως επιχειρήθηκε ένας μηδενισμός και μια αντιστροφή της πραγματικότητας και τον ευχαριστώ, αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά, που αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται από το blog του Συλλόγου μας, αφού κάποιοι θεωρούν ότι η διατήρηση του blog δεν είναι δυνατόν να προσμετρηθεί ως δραστηριότητα ενός Συλλόγου. 

Σίγουρα λάθη και παραλήψεις έχουν γίνει στο διάστημα της ενασχόλησης μου με το Λαογραφικό Σύλλογο και ζητώ συγνώμη.

Σύντομα θα επανέλθουμε με μια νέα κατατοπιστική ανάρτηση – ενημέρωση για τα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαετίας, όχι για να απολογηθούμε, αλλά για να ενημερώσουμε!

Χρήστος Μ. Παπαθανασίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."