Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ – ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΘ. ΜΑΡΡΕ


Ξεκινάμε και την παρουσίαση αυτού του σημαντικού βιβλίου του Γιάννη Μαρρέ: «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ» που τυπώθηκε το Γενάρη του 1973. Κατά την εκτίμηση ειδικών είναι από τις καλύτερες εκδόσεις του. Σημαντικό σίγουρα και από λαογραφικής σκοπιάς γιατί διασώζονται τραγούδια του τόπου μας που πλέον ελάχιστα τραγουδιούνται στις μέρες μας.


Λίγα λόγια από το προλογικό σημείωμα:
«Οι χαρές και οι λύπες είναι για τους ανθρώπους. Κι οι Σουβαλιώτες εκείνοι, σαν άνθρωποι, είχαν τις χαρές τους και τις λύπες τους. Κοντά στα ευχάριστα και τα χαρούμενα πράγματα της ζωής: βαφτίσια, αρραβώνες, γάμοι, πανηγύρια, γιορτές κ.λ.π, υπήρχαν οι αρρώστιες, τα λογής βάσανα, οι συμφορές κι οι θάνατοι. Έτσι είναι η ζωή! Όλα αυτά τα χαρούμενα και δυσάρεστα συναισθήματα, οι Σουβαλιώτες εκείνοι, τα εκδήλωναν, κάθε που χρειαζόταν, με τον τρόπο που προβλεπόταν τα ήθη και τα έθιμα που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, και τα έφεραν μαζί τους κατεβαίνοντας από το πάνω στο κάτω χωριό.
Έτσι με τούτον τον τρόπο, ας πούμε έκαναν τα βαφτίσια, τους αρραβώνες και τους γάμους των παιδιών τους, με κείνο τον τρόπο γιόρταζαν τις διάφορες γιορτές κ.λ.π. Εδώ παραθέτω τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι άνθρωποι αυτοί εκείνον τον καιρό, και που, δυστυχώς, πολύ λίγα από αυτά τραγουδούνται στην εποχή μας από τους σύγχρονους Σουβαλιώτες. Πράγμα που εξηγείται βέβαια, αφού στο μεταξύ άλλαξαν οι συνθήκες ζωής, και πολλά άλλα ακόμα πράγματα σχετικά με τα ήθη και έθιμα των ανθρώπων της εποχής εκείνης…»  

Η παρουσίαση ξεκινά με τα τραγούδια της αγάπης.

ΣΑΝ ΤΟΥΤ΄ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

       Σαν τουτ΄τη νύχτα κι άλλη μια νάταν οι νύχτες ούλες,
       παράγγειλε η αγάπη μου να πάω να την ξυπνήσω.
       Να την ξυπνήσω με νερό, φοβάμαι μην κρυώσει,
       να την ξυπνήσω με κρασί φοβάμαι μη μεθύσει.
       Παίρνω ζαχαρομύγδαλα και την πετροβολάω:
       – Ξύπνα αγγελικό κορμί, βέργα καμαρωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."