Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΑΘΗΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ. Ο Σουβαλιώτης, ο Eπιστήμονας, ο Άνθρωπος.


"Γ"
Οι παλιότεροι δεν τον ξεχνούν ποτέ και οι νεότεροι έχουν ακούσει τα καλύτερα για το μπάρμπα Στάθη Γεωργούση, άλλοτε Γενικό Διευθυντή Δασών. Εμείς σήμερα θα σας παραθέσουμε λίγα λόγια για εκείνον που έγραψε τον Νοέμβριο του 1987 στο περιοδικό "Αγροτικός Συνεταιρισμός ο επίσης Σουβαλιώτης Γεωπόνος Πάνος Ν. Δρίβας , αλλά και ένα ποιήμα-ύμνο για τον μπάρμπα Στάθη από τον λαικό μας ποιητή Παναγιώτη Θάνο-Βρανά. Δείτε τα όλα....
Γέννημα θρέμμα του Παρνασσού , πέρασε τα παιδικά του χρόνια με φτώχεια και με στερήσεις. Με το υστέρημα των γονιών του τελείωσε το Γυμνάσιο στην Άμφισσα και στη συνέχεια την Ανώτατη Δασολογική Σχολή Αθηνών.
Το 1928 διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και μέχρι το 1951 υπηρέτησε διαδοχικά σαν Προιστάμενος περιφερειακών δασικών υπηρεσιών στη Θράκη , στη Θεσσαλία και στην Στερεά Ελλάδα.
Από το 1951 έως το 1956 υπηρέτησε σαν Τμηματάρχης του Τμήματος Δασών και
Γεωργίας του Υπουργείου Συντονισμού και από το 1957-1963 σαν Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του ίδιου Υπουργείου και ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Συντονισμού σε θέματα Ορεινής Οικονομίας και Δασοπονίας.
Το 1963 τοποθετήθηκε Διευθυντής της Υπηρεσίας Δασικών Εφαρμογών και Εκπαιδεύσεως της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και από το 1964-1967 ήταν Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Γεωργίας.

Το πέρασμά του από τη Γενική Διεύθυνση Δασών θα μείνει αξέχαστο. Με σειρά νόμων και αποφάσεων ανέπτυξε τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες με βάση την αρχή της αποκέντρωσης, ενίσχυσε τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και καλλιέργησε το πνεύμα της ευρύτερης συνεργασίας για την προστασία των δασών και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Αλλά εκτός από τη λαμπρή αυτή σταδιοδρομία ο Στάθης Γεωργούσης είχε και μια αξιόλογη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα. Για πολλά χρόνια ήταν Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Δασοπόνων.
Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Π.Δ.Υ, Πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, της Επιτροπής Κήπων και Δεντροστοιχιών Αθηνών και υπηρεσιακός Δήμαρχος Μάνδρας Αττικής.
Δίδαξε στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά.
Για όλη αυτή την την προσφορά του τιμήθηκε με το παράσημο Ανώτερου Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος, με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και άλλες ηθικές αμοιβές.
Πέρα όμως από την επίσημη αναγνώριση του έργου του ο Στάθης Γεωργούσης κέρδισε την εκτίμηση των συναδέλφων του και την αγάπη όλων, όσων τον γνώρισαν.
Πράος, ευγενικός, με μεγάλη καλοσύνη και ανθρωπιά, ήταν πάντοτε πρόθυμος για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων του.
Τα τελευταία του χρόνια πέρναγε τα καλοκαίρια στην γενέτειρά του, την αγαπημένη του Σουβάλα, σε ένα σπιτάκι, γεμάτο πράσινο και έλατα, που ο ίδιος φύτεψε και τα περιποιόταν.

Πέθανε στη Αθήνα σε ηλικία 80 ετών και κηδεύτηκε σύμφωνα με επιθυμία του στην Πολύδροσο-Σουβάλα Παρνασσού.
Ένα απέριτο μνήμα τώρα, μ' ένα ξύλινο σταυρό στους πρόποδες του Παρνασσού θα θυμίζει το πέρασμα από τη ζωή ενός αξιόλογου ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που όσο ζούσε μας δίδασκε με τη συμπεριφορά του , το λόγο και τις πράξεις του.

Και που φεύγοντας από τη ζωή δεν θα παύει να μας δείχνει το σωστό δρόμο, με τις αναμνήσεις από το πλούσιο και βαθιά ανθρώπινο έργο που μας άφησε.
Γιός του αείμνηστου μπάρμπα Στάθη Γεωργούση είναι ο εξαίρετος , επιστήμονας ( γιατρός καρδιολόγος ) και λογοτέχνης Γιώργος Γεωργούσης.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΣΤΑΘΗ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΑΝΟΣ -ΒΡΑΝΑΣ ΕΙΠΕ ΜΕ ΕΜΜΕΤΡΟ ΤΡΟΠΟ.....
Πέρασα μέσα απ' τις πλαγιές
του Παρνασσού τις λάκες
κι εκεί που κάθισα να πιώ νερό
θυμήθηκα το Γενικό.

Στάθη Γεωργούση Γενικέ
δεν σε ξεχνάμε πια ποτέ,
μας έφκιαξες τόσα καλά ,
τόσες βρυσούλες με νερά,
και την πλατεία στο χωριό
και δρόμους ως τον Παρνασσό.

Μια περδικούλα το 'λεγε
απάνω στο κελάρι
Στάθη Γεωργούση Γενικέ
λεβέντη , παλικάρι.

Μας έφερες κρύο νερό ,
στους έρημους τους τόπους
να ζήσει η Σουβάλα μας
πού ΄χει τέτοιους ανθρώπους.

"Γ"

2 σχόλια:

 1. ΤΑ ΟΣΑ ΜΕ ΠΕΖΗ ΚΑΛΛΙΕΠΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ "Γ", ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΜΕ ΕΜΜΕΤΡΗ ΟΙΗΣΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΕ Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΑΝΟΣ-ΒΡΑΝΑΣ, ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΠΕΝΙΧΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΤΙΠΑΡΕΡΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙΡΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΘΕΩΡΩ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ "ΚΑΘΗΚΟΝ"ΤΟΥ,ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΛΕΙΣΤΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΣΑΝ ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΗΓΑΖΟΥΣΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΟΥ ΜΠΕΣΑΛΗΔΙΚΟΥ ΕΘΙΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΩ ΣΑΝ ΤΗΝ ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Σ Η ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΦΟΝΤΟ ΠΟΥ ΚΟΣΜΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ.ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ ΤΟ 1966 ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΩΣ ΜΕ ΑΓΚΑΘΟΣΥΡΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ "ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ" ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΩΤΥΤΕΡΑ ΟΛΗ Η ΠΛΑΓΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ ΓΥΜΝΗΣ ΠΛΑΚΟΛΙΘΙΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΛΗΜΥΡΑΣ ΤΟΥ 1958. ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΜΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΣΧΙΖΕ ΚΑΘΕΤΑ ΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΩΘΕΝ ΑΥΤΟΥ,ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ.
  ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΦΕΡΕΙ ΕΠΑΞΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ. ΟΔΟΣ ΣΤΑΘΗ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ
  ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

  Δ. ΚΑΤΟΙΚΟΣ
  ΥΠ/ΓΟΣ ΕΛΑΣ ε.α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θυμάμαι όταν ο πατέρας μου ως γραμματέας της Κοινότητας Πολυδρόσου αναφερόταν στο Στάθη Γεωργούση και τόνιζε πόση καθοριστική ήταν η συμβολή του για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων για το χωριό μας. Θεωρώ χρέος να αναφέρουμε μερικά από τα δημιουργήματά του:
  • Κάλυψη του ρέματος από την κορυφή του χωριού, Αϊ-Ταξιάρχη, Κεντρική πλατεία, μέχρι τη κάτω στη βρύση.
  • Διάνοιξη του δασικού δρόμου για Απάνω Σουβάλα και Παρνασσό.
  • Αναδάσωση του δασυλλίου στην περιοχή της δεξαμενής.
  • Δημιουργία λιμνοδεξαμενών (στέρνες) για πότισμα των αιγοπροβάτων.
  • Κατασκευή ποτίστρων σε Πλαϊές, Ισιώματα, Ίσιωμα, Αϊ-Νικόλας, Κερασιά και άλλα σημεία για πότισμα των αιγοπροβάτων.
  Θα ήθελα να κλείσω το σχόλιο αυτό με τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Αθανάσιος Τσαρμακλής για τον Στάθη Γ. Γεωργούση.
  «Ο Στάθης Γ. Γεωργούσης απέδειξε και αυτός πως όσα αξιώματα και όση δόξα ή πλούτη αποκτήσει κανένας και όσο μακριά κι αν είναι από τη γενέτειρα του πάντα ο νους και η ψυχή του θα γυρίζει σαν από το φυσικό νόμο, προσκυνητής στους τόπους των παιδικών χρόνων. Με άγρυπνα μάτια θα ζητάει σαν άλλος Οδυσσέας “καπνόν αναθρώσκοντα”».

  Χρήστος Μ. Παπαθανασίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή