Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ιούλιος ο Αλωνάρης ή Αηλιάς και οι βαλμάδες του χωριού

Ο μπάρμπα-Στάθης Σιάκλας μεταφέρει τα δεμάτια στ΄αλώνια

Στη Σουβάλα τ΄αλλοτινά  χρόνια υπήρχαν οικογένειες  που εκτός από τις γεωργικές έκαναν και άλλες ακόμα δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν τις φαμίλιες τους και να βγάλουν πέρα τη ζωή.
Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι βαλμάδες όπως τους έλεγαν οι συντοπίτες τους. Έθρεφαν μεγάλωναν και πολλαπλασίαζαν φοράδες και άλογα, με τα οποία αλώνιζαν στα πλακόστρωτα αλώνια του χωριού, επί πληρωμή βέβαια, τα σιτάρια των κατοίκων του χωριού τους , αλλά και σιτάρια των κατοίκων πολλών άλλων χωριών, στα οποία πήγαιναν με τα άλογα τους . Δεν υπήρχαν τότε αλωνιστικές μηχανές, οι πατόζες , όπως τις έλεγαν αργότερα, κι οι άνθρωποι αλώνιζαν τα σιτάρια τους με τ΄άλογα. Την εποχή εκείνη στο χωριό υπήρχαν οχτώ πλακόστρωτα αλώνια, από τα οποία σήμερα υπάρχει μόνο ένα για δείγμα.
Γνωστοί βαλμάδες στο χωριό την εποχή εκείνοι ήταν οι: Νίκος Βαλάσκας, Γιώργος Τσαρούχας, Θανάσης Σβίγκος και Γιάννης Κορτσέλης…. 

κείμενο και φωτογραφία από το βιβλίο του Γιάννη Μαρρέ
Πολύδροσος - Σουβάλα 
Παρνασσού


καλό μήνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."