Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

" Τὰ νιάτα χώμα γίνονται κι η ομορφιά χορτάρι.." ΛΟΥΚΑΣ Η. ΘΑΝΟΣ (ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ) .

"Του θάνατου παράγγειλα ./ Του χάρου παραγγέλνω./ Ανάθεμά σε χάροντα/  και μια κατάρα στέλνω....."

"Γ"
Έφυγε πριν  λίγες  ημέρες  από  κοντά μας ένα καλό και  πάντα  γελαστό παιδί παρά  τα  βασανά  του. Άνθρωπος με  όλη τη  σημασία  της  λέξης, με  δύναμη ψυχής μάλιστα  πολύ  μεγάλη.  Ο Λουκάς  πάλευε απεγνωσμένα. Ήταν όμως δυνατός, άντεχε .


Και  εκεί  που  φαινόταν  ότι  θα  τα  κατάφερνε  η  μοίρα του αλλιώς τα  είχε  σημειώσει  στο  δευτέρι της  που  "ότι  γράφει  δεν  ξεγράφει"  λέει  ο  λαός  μας.


Του θάνατου παράγγειλα
Του χάρου παραγγέλνω
Του θάνατου παράγγειλα
Του χάρου παραγγέλνω
Ανάθεμά σε χάροντα
Και μια κατάρα στέλνω
Και λέω της χαρόντισσας
Στα χαροπαίδια λέω
Και λέω της χαρόντισσας
Στα χαροπαίδια λέω

Ρούχο `χω πράσινο, είναι αφόρεγο
Φορώ το και γελώ σε
Άρτος στο χέρι μου είναι επτάζυμος
Τρώγω τον και θωρώ σε

Και λέω της χαρόντισσας
Στα χαροπαίδια λέω
Ανάθεμά σας όφιδες
Και άλλο πια δεν κλαίω
Του θάνατου παράγγειλα
Του χάρου παραγγέλνω
Ανάθεμά σε χάροντα
Και μια κατάρα στέλνω



Οικογενειακές φωτογραφίες

Αγωνιστής  της  ζωής αλλά και ακούραστος αρωγός και συμπαραστάτης  σε  κάθε πολιτιστική  και  κοινωνική  δραστηριότητα.
Ήταν η  ψυχή  του  Λαογραφικού  Συλλόγου  Πολυδρόσου του  οποίου  ήταν  και  Αντιπρόεδρος. Πανταχού  παρών  στις  εκδηλώσεις  του  Συλλόγου , Χορευτικά, Εκδηλώσεις εντός και  εκτός  χωριού, Λαογραφική Στέγη και πρώτος σε  κάθε  δημιουργική  πρωτοβουλία του  Συλλόγου.
Ο Λουκάς  ήταν άνθρωπος  της  παρέας αλλά και του γλεντιού. Το τσάμικο  μάλιστα  που  του άρεσε  να ακούει και να  χορεύει ήταν το "Τρία  καλά  είναι  στο  ντουνιά" που  ήταν  "οικογενειακή  υπόθεση" αφού  άρεσε  και  στον  αείμνηστο  πατέρα  του  Ηλία.


Μπροστάρης  σε  κάθε  συλλογική  προσπάθεια  και  σε  κάθε  πρωτοβουλία  αληλεγγύης  και  εθελοντισμού. Αλλά  και  μπροστάρης  και  στη  διεκδίκηση  λύσης  των  προβλημάτων που  αντιμετώπιζε  η  Πολύδροσος.
Από  τα  νεανικά  του  χρόνια το ήθελε, του  άρεσε  και  δραστηριοποιήθηκε  στα  κοινά. 

ΣΤΟΝ  ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΤΟ 1982  ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ  ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΣΣΕΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΕΤΕΙΟ  ΤΗΣ  ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ  ΤΗΣ  ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ . Ο ΛΟΥΚΑΣ 5ος ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Στις  εκδηλώσεις  της   "Εβδομάδας  χωριού"  1978-1983    παρά  την  ηλικία  του, τότε   14  χρονών,   ήταν  από  τους  πρωτεργάτες.
Ο Λουκάς,  μαζί  με άλλους  νέους  από  την Πολύδροσο,   δραστηριοποιήθηκε έντονα  εκείνη  την  περίοδο  που  ήταν  ιδιάιτερα δύσκολη αλλά  δημιουργική  για  το  χωριό  και  τον  πολιτισμό  στην περιοχή  μας  και  την  υπερασπιζόταν  μάλιστα  με  σθένος  και τότε αλλά και  στα  κατοπινά  χρόνια.
Προερχόταν  από  φτωχή  κτηνοτροφική  οικογένεια.
Εργάστηκε  για  ένα  μεγάλο  χρονικό  διάστημα  στον   Χιονοδρομικό  Κέντρο  Παρνασσού  απ' όπου αναγκάστηκε  λόγω  των  σοβαρών  προβλημάτων  υγείας  που  άρχισε  να  αντιμετωπίζει να σταματήσει.


Με τον φίλο του Δημ. Τζιβάρα και την Μήτσα Κότσια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Γυναίκα της  ζωής  του η   Μαρία  Γ. Πιπέρα  και λατρεμένος  τους  γιός  ο  Ηλίας.
Έτρεφε  υπέρμετρη  αγάπη  για  το  Σύλλογο  Γυναικών  Πολυδρόσου, τις  δραστηριότητες  του  οποίου  θαύμαζε και σε όλες τις εκδηλώσεις  του οποίου  συμμετείχε πάντα  και οικογενειακώς,  λέγοντας μάλιστα χαριτολογώντας απευθυνόμενος  στις γυναίκες ....." αφού  δεν  μπορώ  να  γραφτώ  στο  Σύλλογό  σας να  με  κάνετε  επίτιμο  μέλος".


ΒΙΝΤΕΟ  ΑΠΟ ΤΗ  ΓΙΟΡΤΗ  ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ  2015 ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΣΤΟ  ΟΠΟΙΟ( στο 3¨λεπτό) ΠΑΙΖΕΙ  ΤΟΥΜΠΑΝΟ-ΝΤΑΟΥΛΙ   Ο  ΛΟΥΚΑΣ  ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ  Η  ΑΔΕΡΦΗ  ΤΟΥ  ΤΟΥΛΑ,  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ  Η  ΣΥΖΥΓΟΣ  ΤΟΥ  ΜΑΡΙΑ   ΚΑΙ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Ο  ΓΙΟΣ  ΤΟΥ  ΗΛΙΑΣ.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ  ΤΟΥ  ΣΤΟΝ  ΤΟΥΜΠΑΝΟ  Ο  ΦΙΛΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΠΟΥ  ΕΠΙΣΗΣ  ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ  ΕΔΩ.



Στην εξόδιο  ακολουθία  στην  Εκκλησία  του  χωριού μας μίλησε  για  εκείνον  ο φίλος  και  γείτονάς  του  Πρόεδρος  της  Κοινότητας  Πολυδρόσου  Αργύρης  Μουλαράς.


ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ  ΑΣΙΜΟΥ "Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ" ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ   ΤΟΥ  ΤΟ  ΑΦΙΕΡΩΣΑ ΚΑΤΩ  ΑΠΟ  ΤΗ  ΣΧΕΤΙΚΗ  ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΤΟΥ  "ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΠΑΡΝΑΣΣΟΥ" ΤΗΝ  ΗΜΕΡΑ  ΠΟΥ  ΕΦΥΓΕ  ΑΠΟ  ΚΟΝΤΑ  ΜΑΣ.


Aφήνω πίσω τις αγορές και τα παζάρια.
Θέλω να τρέξω στις καλαμιές και τα λιβάδια,
να ξαναγίνω καβαλάρης
και ξαναέλα να με πάρεις ουρανέ,
για δεν υπήρξα κατεργάρης
και τη χρειάζομαι τη χάρη σου μωρέ.

Ρε μπαγάσα! Περνάς καλά εκεί πάνω;
Μιαν ανάσα γυρεύω για να γιάνω.
Δεν το πιστεύω να με χλευάζεις
σαν σε χαζεύω δε χαμπαριάζεις.
Πρότεινέ μου κάποια λύση
δε θα σου παρα κοστήσει.

Και θα σου φτιάχνω τραγουδάκια
με τα πιο όμορφα στιχάκια στο ρεφρέν.
Για το χαμένο μου αγώνα
που τ’ αστεράκια μείναν μόνα να τον κλαιν

Aφήνω πίσω το σαματά και τους ανθρώπους.
Έχω χορτάσει κατραπακιές και ψάχνω τρόπους
πως να ξεφύγω από τη μοίρα
κι έχω μέσα μου πλημμύρα ουρανέ,
για δεν υπήρξα κατεργάρης
και θα το θες να με φλερτάρεις γαλανέ.

Ρε μπαγάσα! Περνάς καλά εκεί πάνω;
Κάνε πάσα καμιά ματιά και χάμω.
κει που κοιμάσαι και αρμενίζεις
ξάφνου αστράφτεις και μπουμπουνίζεις
κι ότι σου `ρθει κατεβάζεις
μην θαρρείς πως με ταράζεις.

Γιατί σου φτιάχνω τραγουδάκια
με τα πιο όμορφα στιχάκια στο ρεφρέν.
Για το χαμένο μου αγώνα
που τ’ αστεράκια μείναν μόνα να τον κλαιν 

Με τις αδελφές του Αστέρω & Τούλα και τον Γιωρ. Μουτσιανά


ΚΑΙ  ΣΧΟΛΙΟ  ΠΟΥ  ΕΓΡΑΨΕ ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΤΗΝ  ΙΔΙΑ  ΑΝΑΡΤΗΣΗ   ΦΙΛΟΣ  ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ  ΠΟΥ  ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ  ΣΑΝ  -Ζ-.

 ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΕΦΗΜΕΡΟ
ΠΕΡΑΣΕΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΘΟΡΥΒΑ
ΕΙΧΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
ΕΨΑΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ
ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΤΗΤΑ
ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕΣ ΦΙΛΕ ΜΑΣ
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΙΟΤΕΥΕΙΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ
ΕΧΕΙΣ ΑΦΗΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ
ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ
ΘΑ ΣΟΥ ΜΗΝΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΝΙΚΗ

-Ζ- (ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ) 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ  ΛΟΥΚΑ.  ΣΕ  ΑΓΑΠΑΜΕ . ΣΕ  ΑΓΑΠΑΜΕ  ΠΟΛΥ !!!! ΔΕΝ  ΘΑ  ΣΕ  ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ  ΠΟΤΕ. (ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ  ΤΟΥ  ΛΟΥΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ   ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  19/3 ).
ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΙΧΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ  ΠΑΛΙΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΤΡΑΓΟΥΔΙ  ΑΠ΄' ΟΠΟΥ  ΚΑΙ  Ο ΤΙΤΛΟΣ  ΤΟΥ  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ  ΜΑΣ.


Δν τό λπιζα παιδάκι μου, πς θελες πεθάνει
ν βάλω στ μαντήλι σου τρία καλ το κόσμου
τν λιο κα τν νεμο κα τ λαμπρ φεγγάρι.

λιο ν δώσεις στος γεωργούς, τν νεμο στος νατες,
κα τ φεγγάρι τ λαμπρό, ν δώσεις στος τσοπάνους
ν σαλαγον τ πρόβατα ν ψιλοτραγουδνε.

Ξύπνα, πο δν χόρτασες το πνου τ γλυκάδα,
κι ατς  πνος εν᾿ βαρύς, σο φέρνει σχημάδα
κα σο χαλάει τ νιάτα σου, χαλάει τν μορφιά σου.

Τ νιάτα χμα γίνονται κι  μορφι χορτάρι.
"Γ"

πηγή:http://polydrososparnassou.blogspot.gr/

4 σχόλια:

  1. Χαίρετε . Ημουν από τους τυχερούς ανθρώπους, που ο μακαριστός Λουκάς, τίμησε με την φιλία του και την αγνή αγάπη του.
    Στις συναντήσεις μας το περασμένο καλοκαίρι και στις τηλεφωνικές μας συνομιλίες, ξαναγνώρισα τον Λουκά. Γνώρισα και θαύμασα τον ΗΡΩΑ Λουκά και τον ζήλεψα στην τεράστια υπομονή του καθώς και στο αδιαμαρτύρητο στα τεράστια προβλήματα υγείας του.Με είχε εντυπωσιάσει βλέποντας την δική μου αδυναμία σε όλα αυτά .
    Σαν ΗΡΩΑΣ όμως, ο Θεός του έστειλε δίπλα του, μία ΗΡΩΪΔΑ. Την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία. Προσωπικά τη θεωρώ πρότυπο αγάπης υπομονής και αντοχής.
    Ευχαριστώ το ιστολόγιο για τη φιλοξενία του σχολίου μου.
    Καλό Παράδεισο φίλε μου Λουκά.

    Χρήστος Χ. Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φωτεινή εξαίρεση για τον τόπο , το χρόνο ( εποχή μας ) και την ηλικία του . Εργατικός , συνεργάσιμος, διαλεκτικός, συνεπής, αλτρουιστής, αλληλέγγυος και προ πάντων έντιμος και ηθικός και δια τούτο χρήσιμος . Φλογερός πατριώτης και καλός οικογενειάρχης . Κρίμα που έφυγε από κοντά μας τόσο νέος και μάλιστα σε μια εποχή που η τοπική μας κοινωνία έχει ανάγκη τέτοιων προτύπων . Μεγάλη απώλεια αλλά ας ελπίσουμε ότι θα βρεί μιμητές , γιατί το έχουμε ανάγκη . Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη θλίψη γιατί έχασα έναν καλό συνεργάτη και πραγματικό φίλο .

    Υ.Γ.
    1. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο φίλος του σχολιαστής ,που στις αναρτήσεις για τον Λουκά , υπογράφει με το μονόγραμμα “ Z “ αλλά χαίρομαι για τις διαπιστώσεις και τις υποσχέσεις του για Εκείνον και προς Εκείνον και θα ευχόμουν να είναι ένας νέος του χωριού μας και να μην είναι ο μόνος . Αυτός ο τόπος έχει ανάγκη πολλών Λουκάδων και πολλών “ Ζ “ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ …

    2 . Ως Σουβαλιώτης και ως τ. Πρόεδρος του Λαογραφικού –Ιστορικού Συλλόγου του χωριού μας θέλω να συγχαρώ αλλά και να ευχαριστήσω το δημιουργό αυτού του αφιερώματος – υμνωδίας για τον εξαίρετο συγχωριανό , συνεργάτη και φίλο μου .

    Αλέκος Ι. Βαλάσκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ηθελα με την σειρα μου να ευχαριστησω ολους σας συγγενεις,φιλους και απλους γνωστους για την συμπαρασταση,την αγαπη αλλα και την οικονομικη ενισχυση ολα το διαστημα της περπετειας με την υγεια του Λουκα που τελικα ειχε αδοξο τελος και με ποναει και θα με ποναει για παντα.Ευχαριστώ ολους σας για ολα.Ελπιζω να με συγχωρησετε αν δεν αναφερομαι ονομαστικα αλλα φοβαμαι μηπως παραλειψω καποιον και δεν θα το ηθελα.Τελος ευχαριστω τους συλλογους Γυναικων και Λαογραφικο καθως και το προσωπικο του Χ.Κ.Παρνασσου.Ευχομαι ΥΓΕΙΑ και ΑΓΑΠΗ σαν αυτη που ενιωσα για τον Λουκα τοσο δυνατη να πλυμμηριζει παντα τις καρδιες σας.Μετα τον μεγαλο αγωνα που εκανα για να γιατρευτει ο Λουκας κ δυστυχως δεν τα καταφεραμε εχω εναν ακομα μεγαλυτερο να σταθω δυνατη και να μεγαλωσω τον γιο μας.Με εκτιμηση σε ολους σας.Μαρια Πιπερα-Θανου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ηθελα να ευχαριστησω ολους σας απο καρδιας ,συγγενεις φιλους κ απλους γνωστους για την αγαπη την προσφορα σας ηθικη και οικονομικη και την συμπαράισταση ολο το διαστημα της περιπετειας μας με την υγεια του Λουκα αλλα κ τωρα που εχω εναν ακομα δυσκολο αγωνα να δωσω να σταθω δυνατη κ να μεγαλωσω τον γιο μας.Τελος θελω να ευχαριστησω τους συλλογους Γυναικων κ Λαογραφικο καθως και το προσωπικο του Χ.Κ.Παρνασσου για τους ιδιους λογους.Ευχαριστουμε κι εγω κι ο Λουκας.Με εκτιμηση σε ολους.Μαρια Πιπερα-Θανου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."