Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ο τρύγος στη Σουβάλα


Και εφέτος ο φίλος Μάριος Καλλιμάνης μας έστειλε πλούσιο φωτογραφικό της όλης διαδικασίας του τρύγου, ο οποίος αρχίζει με την προετοιμασία των εργαλείων και τελειώνει όταν ο μούστος γίνεται κρασί.

Ξεκινάμε με την προετοιμασία. Τα βαένια βγαίνουν από το κατώι, πλένονται και καθαρίζονται ενώ επιδιορθώνονται και τυχόν ζημιές.




Στ΄αμπέλι για τον τρύγο έρχονται για να βοηθήσουν συγγενείς και φίλοι. Τα τρυγημένα σταφύλια συγκεντρώνονται σε ειδικά κοφίνια (τρυγοκόφινα).




Εκεί που άλλοτε υπήρχε το πατητήρι και ο ληνός, σήμερα υπάρχει ένα μικρό εκθλιπτικό μηχάνημα και δεξαμενές από πλαστικό ή ανοξείδωτο υλικό. Παλιά, άδειαζαν τα σταφύλια στο ξύλινο πατητήρι στερεωμένο πάνω στον ξύλινο κάδο και ένας ή δύο άνθρωποι τα πατούσαν με τα πόδια. O μούστος κελάρυζε στον κάδο από τα ανοίγματα του πατητηριού και από εκεί τον μετέφεραν στα μεγάλα ξύλινα βαρέλια.





Το στύψιμο των τσίπουρων, όπου πιέζονται σε ειδικό πιεστήριο, τον στίφτη και η αποθήκευση του μούστου στα βαένια που έχουν τοποθετηθεί ξανά στο κατώι. 






Ευχαριστώ το Μάριο Καλλιμάνη για το φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."