Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σκηνικό αρχαίας τραγωδίας


Η μάνα του Χαράλαμπου Α. Δεληγιάννη είχε πληροφορίες πως ο γιό της εκτελέστηκε και τάφηκε κάπου στην Αμφίκλεια. Ξημεροβραδιάζονταν από τότε εκεί έψαχνε ρωτούσε να μάθει κάτι. Ώσπου μια μέρα ύστερα από 5 – 6 μήνες της είπαν πως το αλέτρι ξέθαψε σ’ ένα χωράφι ένα νεκρό. Τον ξέθαψε αναγνώρισε το πτώμα του γιού της σε ημιαποσύνθεση και το έβαλε σ’ ένα τσουβάλι. Από εκεί το έφερε φορτωμένη η ίδια στο χωριό και έθαψε το νεκρό στο Νεκροταφείο στον ΄Αη – Γιώργη του χωριού μας.

Καθοδηγούμενη από το μητρικό φίλτρο και υπακούοντας στους ακατάλυτους άγραφους νόμους, αναζητούσε με στερήσεις και κινδύνους  μήνες το νεκρό της βλαστάρι, για να ταφεί εκεί όπου μπορούσε να του ανάβει κανένα κεράκι, όσο θα ζούσε η ίδια. Και τσακισμένη κουβάλησε ώρες το ιερό φορτίο για να βρεί τη γαλήνη του ο νεκρός και να αισθάνεται πως επιτέλεσε το καθήκον της η ΜΑΝΑ.

Ας ανάψουμε θυμίαμα θαυμασμού στην αγράμματη γυναικούλα. Ας υψώσουμε την ταπεινή μα και συγκλονιστική δραματική παρουσία της μέχρι τον ουρανό. Και ας υποκλιθούμε μπροστά στον πολιτισμό της αγνοημένης Σουβαλιώτισσας. 

Υ. Γ. Ο Χαράλαμπος Α. Δεληγιάννης εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

 Από το βιβλίο του Αθανασίου Γ. Τσαρμακλή:  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ (ΣΟΥΒΑΛΑ) ΠΑΡΝΑΣΙΔΟΣ - Ο αρχαίος ΕΡΩΧΟΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."