Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σουβαλιωτόπουλα μετά από γλέντι

Άνοιξη 1947 ή 1948

Πρώτος από αριστερά ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ Λουκάς. Δεύτερη ΚΟΤΣΙΑ Ελεφάντω του Αλεξίου. Τρίτη ΚΟΤΣΙΑ Ασήμω (μετ. ΜΠΑΚΑΡΑ). Τέταρτη ΑΝΔΡΕΟΥ Ανθή. Πέμπτη ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ Παρασκευή (μετ. ΜΕΑ). Έκτος ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΣ Γεώργιος.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη ύστερα από Σουβαλιώτικο γλέντι στην πλατεία του
χωριού, μπροστά στον πλάτανο ‘’της καμπάνας’’ στη δυτική γωνία του τετραγώνου της πλατείας από όπου κρεμόταν η καμπάνα της εκκλησίας πριν την ανέγερση του κωδωνοστασίου (1949). Φωτογράφος ήταν ο Ηλίας ΤΣΟΝΗΣ από την Αγόριανη με φωτογραφική μηχανή που είχε φέρει ο πατέρας του από την Αμερική. Στο τραγούδι ήταν οι αδερφοί Δημήτριος και Νίκος ΤΖΙΒΑΡΑΣ με κομπανία. Η μοναδική εν ζωή από τους εικονιζόμενους Ανθή Ανδρέου ετών 83 θυμάται:
«Βάζαμε τα κορίτσια τα σεγκούνια και τα αγόρια τις φουστανέλες και κατά παρέες κατεβαίναμε στην πλατεία, όπου τακτικά γινότανε τρανός χορός. Κείνα τα χρόνια άλλος τρόπος για διασκέδαση δεν υπήρχε . Όλα τα παιδιά της φωτογραφίας είμαστε συγγενείς φίλοι και γείτονες από τον Αλεξέικο μαχαλά. Έτσι γινόταν και το νυφοπάζαρο. Θυμάμαι σαν τώρα και το τραγούδι ‘’παραγγελία’’ που χόρεψα τότε.

‘’Τι έπαθα ο βαριόμοιρος
μ’ εσέ την καρδιοκλέφτρα!
με γέλασες με φίλησες
και τώρα δε με παίρνεις’’.

Χόρεψα τόσο ωραία, που ένας Σουβαλιώτης ο Δήμος Πλατιάς (Βαρελάς) ήρθε και πλήρωσε τα όργανα κολλώντας στο μέτωπο του Νίκου Τζιβάρα ένα χάρτινο κόκκινο δεκάδραχμο.
Οι Τζιβαρέοι μου πρότειναν αν θέλω να με πάρουν να ασχοληθώ με το τραγούδι. Αλλά δεν είχα τόσο καλή φωνή και δε δέχτηκα.
Άλλα μου ΄γραφε η μοίρα μου…»

Αρχείο φωτογραφίας Ανθή Ανδρέου.
Επιμέλεια Δημήτριος Κατοίκος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."