Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι σφραγίδες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου Σουβάλας (1924 - 1938), μας διηγούνται την δική τους ιστορία.

1. Σφραγίδα του 1925. Η απόφαση για την λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου Πολυδρόσου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1918. Μέχρι όμως να καταστεί δυνατή η λειτουργία του οι ιστορικές εξελίξεις την είχαν προλάβει. Έτσι παρατηρούμε ότι αν και ο θυρεός της σφραγίδας είχε αρχικά το στέμμα της βασιλευομένης δημοκρατίας, αυτό στην συνέχεια αφαιρέθηκε πρόχειρα, αφού εν τω μεταξύ στο δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου 1924 η μοναρχία κηρύχθηκε έκπτωτη και το πολίτευμα μετατράπηκε.

2. Σφραγίδα του 1927, με τον τίτλο "Ελληνική Δημοκρατία".


3. Σφραγίδα του 1928, με την μετονομασία της Σουβάλας σε Πολύδροσος.

4. Σφραγίδα του 1933, με την μετατροπή του "Ελληνικού Σχολείου" σε "Ημιγυμνάσιο".

5. Σφραγίδα του 1936, με τον βασιλικό θυρεό. Το 1935 η δημοκρατία καταργήθηκε με δημοψήφισμα και ο Γεώργιος Β' επανήλθε στο θρόνο της Ελλάδας.

Αρχεία - επιμέλεια: Στάθης Πιπέρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."