Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης



Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας. (πηγή: http://www.sansimera.gr/)

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, ας μην ξεχνάμε τα εξής:
Ο πόλεμος παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών: το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην οικογενειακή ενότητα, το δικαίωμα σε υγεία και εκπαίδευση, το δικαίωμα σε προστασία από βία και κακομεταχείριση και το δικαίωμα σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε χώρες ή περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις - σχεδόν το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Τα παιδιά αυτά υποφέρουν τόσο από τις άμεσες συνέπειες των συρράξεων, όσο και από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ευημερία τους. Με τη μεταβαλλόμενη φύση των ένοπλων συρράξεων, οι επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά και τους νέους είναι περισσότερο στυγνές από ποτέ.
Από το 1996, η διεθνής κοινότητα πέτυχε να θέσει αρκετά ορόσημα για την ανάπτυξη ενός δικτύου νομικής προστασίας και διεθνών προτύπων για την πρόληψη της στρατολόγησης παιδιών και την εξασφάλιση της επανένταξής τους στην κοινωνία. Η φωνή και οι απόψεις των παιδιών επίσης τώρα λαμβάνεται πιο συχνά υπόψη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές των ειρηνευτικών αποστολών.
Όμως, πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν για να εφαρμοσθούν οι διεθνείς κανόνες και να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση ώστε να έρθουν προ των ευθυνών τους όσοι προξενούν βαριές παραβιάσεις κατά των παιδιών σε καιρό πολέμου.
Οι προσπάθειες για την προστασία όλων των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν. (πηγή: UNICEF Greece)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."