Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΛΤ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (1905 – 2001)

Πάχσα 1988. Πρώτος στο χορό ο γιατρός Γιάννης Μ. Παπαθανασίου και ακολουθούν Γιώργος Ε. Κούσουλας (Παπαθύμιος), Γιώργος Χ. Παπαθανασίου

Το έβδομο και τελευταίο παιδί του Μέλτου και της Γιωργούς Παπαθανασίου το γένος Αυγέρη γεννήθηκε το 1905 στη Σουβάλα. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όταν αποφοίτησε και μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε στο Φιλώτι της Νάξου όπου άσκησε το ιατρικό λειτούργημα για 45 χρόνια. Παντρεύτηκε μια αρχοντοπούλα της Νάξου την Καίτη Γρατσία, η οποία στις 5 Απριλίου 1959 εκλέγεται ως κοινοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια πρόεδρος του Φιλωτίου, η πρώτη γυναίκα με αυτό το αξίωμα στη Νάξο. 
Το 1940 κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο εκλήθη και υπηρέτησε ως ανθυπίατρος σε νοσοκομείο κοντά στο μέτωπο και αργότερα έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου ανήκε στους ανθρώπους εκείνους που αποτελούσαν ένα δημιουργικό και ευεργετικό κύτταρο της κοινωνίας, γιατί έξω από το λειτούργημά του, το οποίο άσκησε με ανιδιοτέλεια, άπλωσε την δραστηριότητα του σε ποικίλους τομείς της ζωής του Φιλωτίου και της Νάξου γενικότερα.

Το έσω ανήσυχος ήταν το σύνθημα της ζωής που τον διέκρινε. Ήθελε τον συνάνθρωπό του ενεργητικό, προοδευτικό και δραστήριο. Η αποδοχή και η εκτίμηση που τύγχανε στο νησί ήταν καθολική. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία, όταν το καλοκαίρι του 2002 επισκέφθηκα τη Νάξο. Όταν αποφάσισα να αγοράσω ένα αναμνηστικό ενθύμιο σε μαγαζάκι της Χώρας Νάξου, κουβεντιάζοντας με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος του ανέφερα ότι ο κύριος λόγος της επίσκεψης στο κυκλαδίτικο νησί, ήταν να γνωρίσω από κοντά το μέρος όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο αδερφός του παππού μου, ο γιατρός Γιάννης Παπαθανασίου.

– Ένα μόνο θα σου πω για το γιατρό, μου είπε ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Ήταν ο μοναδικός «βουνίσιος» (λόγω της διαμονής του στο Φιλώτι) ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών  Συνεταιρισμών  Νάξου,  για να αντιληφθείς πόσο το νησί εκτιμούσε και αναγνώριζε το έργο του γιατρού  Γιάννη Παπαθανασίου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2001 και σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε δυο μέρες αργότερα στο κοιμητήριο του χωριού μας, κοντά στους γονείς και τ΄ αδέρφια του, όπως είχε ζητήσει με ιδιόχειρο σημείωμα.

Κάθε καλοκαίρι στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΜΗΛΙΩΣΙΑ» διοργανώνετε από τον Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο Φιλωτίου ο «Δρόμος Υγείας» Ιωάννης Παπαθανασίου, εις μνήμη του αλησμόνητου Γιατρού που άφησε ανεξίτηλο το κοινωνικό του έργο στο κεφαλοχώρι των Κυκλάδων.

Χρήστος Μ. Παπαθανασίου

3 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΗΣΤΟ!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ-ΜΠΡΑΒΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΗΣΤΟ!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ-ΜΠΡΑΒΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Χρήστο,
    δεν προβάλλεις έναν συγγενή σου, κάνεις γνωστό ένα διαμάντι της Σουβάλας.
    Εχω ακούσει και εγώ από συναδέλφους και φίλους για αυτόν τον ΆΝΘΡΩΠΟ.
    Θα τολμήσω να σου πω μία σκέψη μου αν και υποψιάζομαι τη δικαιολογημένη "καχυποψία" σου για τόσες υποσχέσεις μου που έμειναν μόνο λόγια... [και αυτά που σού γράφω τώρα τα γράφω στο διάλειμμα....]
    Θα βοηθήσω να γίνει αδελφοποίηση Σουβάλας-Φιλωτίου για να κάνουμε και ένα μνημόσυνο εκεί.
    Θα βοηθήσω να αναδειχτούν οι "βουνίσιοι" νησιώτες Σουβαλιώτες: Παπαθανασίου στη Νάξο, Χριστόπουλος στη Ζάκυνθο [συνέχισε εσύ την καταγραφή] για να καταδειχθεί αντιθετικά "τί γύρευαν οι Υδραίοι στη Λάρισα".
    καλή συνέχεια!
    Παναγιώτα Τζιβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."