Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Ο ΑΪ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 Η πρόσκληση για την κατασκευή του Δεσποτικού στον Αϊ - Γιώργη της Αράχωβας


Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία, το παλιό ξυλόγλυπτο Δεσποτικό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα, ήταν έργο του γερο – Γιώργη Αδαμόπουλου. Για την κατασκευή αυτή, τον προσκάλεσε ο επίτροπος  της εκκλησίας Ν. Μαριανός με επιστολή του στις 5 Μαΐου 1890. Το Δεσποτικό αυτό δεν υπάρχει σήμερα. Από σχετική μελέτη προκύπτει ότι, το πιθανότερο είναι να αντικαταστάθηκε με το σημερινό Δεσποτικό μετά το σεισμό του 1894 και πριν απ΄το 1917.*

*Καλή Λούσκου, Ευάγγελος Νικολουδάκης  (1977). “Ο Αφέντης Αη-Γιώργης της Αράχωβας και το Πανηγυράκι” Αράχωβα Β΄έκδοση σ.276. Το νέο Δεσποτικό κατασκευασμένο από μάρμαρο, άγνωστο πότε, πρέπει να αντικατέστησε το ξυλόγλυπτο του γερο – Γιώργη Αδαμόπουλου, για το οποίο όμως δεν έχουμε στοιχεία.

Από το βιβλίο του Αντωνίου Αδαμόπουλου
ΥΔΡΟΚΙΝΗΤΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ 
ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ



Η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στην Αράχωβα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."