Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

6 Απριλίου 1941. Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το μνημείο πεσόντων στο Ρούπελ


Ο νεαρός και σκληροτράχηλος Γερμανός Ταγματάρχης, θα γράψει στο προσωπικό του ημερολόγιο: 

«Εδώ πάνω, ακριβώς κάτω από την κορυφή στο κεντρικό σημείο του Ρούπελ, μένουμε άφωνοι! Μπροστά η κορυφή… Αδύνατον να προχωρήσουμε…Όποιος τολμήσει να ξεμυτίσει γαζώνεται!»

Στις 05:15 της 6ης Απριλίου 1941, χωρίς να τηρηθούν τα συνηθισμένα διπλωματικά έθιμα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσμίας για απάντηση, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν ταυτόχρονα στο Ελληνικό έδαφος και στη Νότια Γιουγκοσλαβία.
Την ίδια μέρα, αλλά ένα τέταρτο αργότερα από την έναρξη της επίθεσης, ο Γερμανός Πρεσβευτής στην Αθήνα, έδωσε στον Αλέξανδρο Κορυζή τον τότε ‘Έλληνα Πρωθυπουργό, διακοίνωση στην οποία διατυπώνονταν αστήρικτοι ισχυρισμοί, περί παραβίασης της ουδετερότητας από την Ελληνική πλευρά και αναγγελλόταν η γερμανική εισβολή.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός των Αθηνών, με την γνωστή του λιτότητα αλλά πλήρη μηνυμάτων γλώσσα, πληροφορούσε τον Ελληνικό λαό :
‘’…. Από της 05:15 ο εν Βουλγαρία Γερμανικός Στρατός προσέβαλε όλως απροόπτως τα ημέτερα στρατεύματα επί της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Τα στρατεύματά μας αμύνονται του πατρίου εδάφους’’.
Ένδεκα ήταν οι Γερμανικές Μεραρχίες που έκαναν την επίθεση, εμπειροπόλεμες και πλούσια εξοπλισμένες.Η σημαία των οχυρών Ρούπελ μετά τις μάχες 

Από την δική μας πλευρά, τρεις μόνο Μεραρχίες με μικρή επάνδρωση και με το καλλίτερο υλικό τους να έχει προωθηθεί στο Αλβανικό μέτωπο, όπου συνεχιζόταν ο άνισος αλλά νικηφόρος αγώνας κατά της Ιταλίας.
Η οχυρωμένη τοποθεσία που ξεκίναγε από το όρος ΜΠΕΛΕΣ και έφθανε μέχρι τον ποταμό ΝΕΣΤΟ η Γραμμή Μεταξά, όπως λέγεται, αποτελούσε ένα αντιστάθμισμα, στην ανισότητα των δυνάμεων, αλλά η Γερμανική υπεροχή δεν έπαυε να είναι καταθλιπτική.
Η οχυρωμένη αυτή τοποθεσία, ξεκίναγε από την ανατολική όχθη του ΑΞΙΟΥ ποταμού και έφθανε, κατά μήκος της μεθορίου με Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία, μέχρι τις δυτικές όχθες του ΝΕΣΤΟΥ ποταμού.
Στο μήκος της γραμμής αυτής, είχαν κατασκευασθεί από το 1936 και μέχρι τις παραμονές της γερμανικής εισβολής, σειρά μονίμων οχυρών, είκοσι ένα στον αριθμό, που παρουσίαζαν αξιόλογη μαχητική ισχύ, με την προϋπόθεση να επανδρωθούν και με τις προβλεπόμενες δυνάμεις του στρατού.

Κάθε ένα από τα 21 οχυρά ήταν στην πραγματικότητα ένα περίκλειστο οχυρωματικό έργο, με δυνατότητα ολόπλευρης άμυνας, κατασκευασμένο βαθειά μέσα στο έδαφος από μπετόν, με ολμοβολεία, πυροβολεία, παρατηρητήρια, στεγανές εξόδους για την έξοδο του προσωπικού για αντεπιθέσεις, με υπόγειες στοές και θαλάμους, νοσοκομεία, αποθήκες συστήματα αερισμού και φωτισμού.
Εδώ αξίζει να πούμε ότι όταν μετά την κατάρρευση της γραμμής Μεταξά, τα επισκέφθηκε, στα τέλη Μαΐου 1941, Γερμανική επιτροπή ειδικών για τις οχυρώσεις, διαπίστωσε ότι το σύστημα αυτό των οχυρώσεων, αποτελούσε τον χρυσό κανόνα μεταξύ του Γαλλικού συστήματος της γραμμής ΜΑΖΙΝΟ και των συστημάτων άλλων χωρών (Βελγίου, Γερμανίας) και ήταν το καταλληλότερο για την μορφολογία του Ελληνικού εδάφους.
Η αντίσταση των ανδρών των Οχυρών δεν κράτησε για πολύ.
Τέσσερεις μέρες μόνο.
Αλλά η αυτοθυσία τους και ο ηρωισμός τους, λίγο παραμελημένα σήμερα – όχι από την επίσημη ιστορία, αλλά από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που μας υποβάλλουν κατά όπως θέλουν τα θέματα επικαιρότητας – είχε αποτελέσματα.

Από Ελληνικής πλευράς, νεκροί και τραυματίες 1.000
Από Γερμανικής πλευρά, 2.759 (νεκροί 555, τραυματίες 2.134, αγνοούμενοι 170).
Στις μέρες μας, που όλα τούτα φαίνονται μακρινά και ξεπερασμένα, αλλά και για ορισμένους ίσως ακούγονται και παράξενα, έως παρεξηγήσιμα, στις μέρες μας που δύσκολα θα βρίσκαμε τη δύναμη για το ΧΡΕΟΣ, το θάρρος, το κουράγιο, τη θέληση να κλειστούμε στα έγκατα της γης και να περιμένουμε νάρθουν οι μακελάρηδες, στις μέρες μας που όλα τα βλέπουμε από την πλευρά την ωφελιμιστική – και για να μη μας πουν αναίσθητους το ρίχνουμε στην ευρωπαϊκή μας κουλτούρα, της διεθνοποίησης και του ατομικισμού…
Σ’ αυτές τις μέρες, και με την ευκαιρία των χρόνων που πέρασαν από τότε, αισθάνομαι εγώ πλέον το ΧΡΕΟΣ - το ελάχιστο που μπορώ να κάνω – να γράψω τα ονόματα των Διοικητών καθενός Οχυρού, ξέροντας πως κανένας τους (όσοι τουλάχιστον ζουν ακόμα), δεν θα μπορέσει να διαβάσει τούτο το σημείωμα και λόγω ηλικίας αλλά κυρίως λόγω συμβατότητας με τη νέα μορφή των ημερολογίων.Τα Οχυρά Ρούπελ, τόπος προσκυνήματος σήμερα

Έχουμε λοιπόν και λέμε (από Δυτικά προς τα Ανατολκά)


ΟΧΥΡΟ ΠΟΠΟΤΛΙΒΙΤΣΑ Λοχαγός Θελούνης.
ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ Ταγματάρχης Πικουλάκης Ξανθός.
ΟΧΥΡΟ ΚΕΛΚΑΓΙΑ Λοχαγός Ζακυνθινός Τηλέμαχος.
ΟΧΥΡΟ ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ Ταγματάρχης Καραθάνος Δημήτριος.
ΟΧΥΡΟ ΠΑΛΗΟΥΡΙΩΝΕΣ Ταγματάρχης Χατζηγεωργίου Αλέξανδρος.
ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ Αντισυνταγματάρχης Δουράτσος Γεώργιος.
ΟΧΥΡΟ ΚΑΡΑΤΑΣ Ταγματάρχης Κοντογιάννης Αστέριος.
ΟΧΥΡΟ ΚΑΛΗ Ταγματάρχης Κωστόπουλος Κων/νος.
ΟΧΥΡΟ ΠΕΡΣΕΚ Λοχαγός Θύμης Σπυρίδων.
ΟΧΥΡΟ ΜΠΑΜΠΑΖΩΡΑ Ταγματάρχης Κώτσης Αναστάσιος.
ΟΧΥΡΟ ΜΑΛΙΑΓΚΑ Λοχαγός Θεωδορόπουλος Ευστάθιος.
ΟΧΥΡΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙ Λοχαγός Δαράτος Σπυρίδων.
ΟΧΥΡΟ ΠΑΡΤΑΛΟΥΣΚΑ Λοχαγός Δρακουλαράκος Σταύρος.
ΟΧΥΡΟ ΝΤΑΣΑΒΛΗ Υπολοχαγός Κόνιαρης Ιωάννης.
ΟΧΥΡΟ ΛΙΣΣΕ Ταγματάρχης Δετοράκης Γεώργιος.
ΟΧΥΡΟ ΠΥΡΑΜΟΕΙΔΕΣ Λοχαγός Ρογκάκος Παναγιώτης.
ΟΧΥΡΟ ΚΑΣΤΙΛΛΟ Λοχαγός Θεοδωράκης Γεώργιος.
ΟΧΥΡΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Λοχαγός Χατζίκος Γεώργιος.
ΟΧΥΡΟ ΜΠΑΡΤΙΣΕΒΑ Λοχαγός Δημίδης Παναγιώτης.
ΟΧΥΡΟ ΕΧΙΝΟΥ Ταγματάρχης Δρακούσης Χρήστος.
ΟΧΥΡΟ ΝΥΜΦΑΙΑΣ Ταγματάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος.

Μακάρι να μπορούσα να βρω, αλλά και να γράψω τα ονόματα των 10.069 Αξιωματικών και Οπλιτών, που επάνδρωναν, τα 21 οχυρά τότε, αλλά κυρίως τα ονόματα των 1000 νεκρών και τραυματισμένων, στον αγώνα τους, για μένα για σένα (και για μας).
Στα 21 αυτά ονόματα, περιέχονται ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.


Y.Γ.
Μαχητής  από το χωριό μας των  Οχυρών  Ρούπελ ( Οχυρό ΙΣΤΙΜΠΕΗ )  ο μακαρίτης   Λουκάς  Γ. Βέλλιος  ( Πλιάτσκας ) .
http://periergaa.blogspot.gr/https://www.youtube.com/watch?v=oE0wVQ7lYTw
15-5-1940. Ο Λουκάς Γ. Βέλλιος (στο κέντρο) σε στρατόπεδο των Σερρών λίγο πριν την κήρυξη του πολέμουΔείτε παρακάτω την αλληλογραφία του Συλλόγου μας με τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 1940-1941

πηγή:http://periergaa.blogspot.gr

2 σχόλια:

 1. ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ONALERT.GR-ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ7 Απριλίου 2015 - 12:57 μ.μ.

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ onalert.gr

  Γερμανική εισβολή 1941: Ποιοι αντιστάθηκαν μέχρι θανάτου και ποιοι έφυγαν τρέχοντας
  06.04.2015 | 00:30


  Ώρα 5.30 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941. Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα βρίσκεται στο σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή,διαδόχου του Μεταξά για να του διαβιβάσει την διακοίνωση για την επίθεση κατά της Ελλάδας.

  Η οποία ήδη είχε αρχίσει . Ποια ήταν η επίσημη “δικαιολογία”; Και τότε οι Γερμανοί μας κατηγορούσαν ότι θέτουμε την Ευρωπαϊκή κοινότητα “εις κίνδυνον”.

  «Η Ελλάς , επιτρέπουσα εις αγγλικάς δυνάμεις να θέσουν και πάλιν πόδα εις Ευρώπην και ούσα το μόνον ευρωπαϊκόν κράτος που έπραξεν τοιούτον τι, ανέλαβε βαρείαν ευθύνην έναντι της Ευρωπαϊκής κοινότητος. Ασφαλώς ο ελληνικός λαός δεν ενέχεται εις την εξέλιξιν αυτήν. Εκ τούτου, είναι ακόμη βαρυτέρα η ευθύνη της ελληνικής κυβερνήσεως εκ της ανευθύνου τοιαύτης πολιτικής της. Ούτω, η ελληνική κυβέρνησις εδημιούργησε μίαν κατάστασιν, προ της οποίας η Γερμανία δε δύναται περαιτέρω να μείνη άπρακτος. Οθεν η κυβέρνησις του Ράιχ έδωσε εις τα στρατεύματά της τη διαταγήν να εκδιώξουν εκ του ελληνικού εδάφους τας βρετανικάς δυνάμεις… Η κυβέρνησις του Ράιχ είναι πεπεισμένη ότι εκδιώκουσα ταχέως εξ Ελλάδος τους παρεισάκτους Αγγλους παρέχει αποφασιστικήν υπηρεσίαν τόσον εις τον ελληνικόν λαόν όσον και εις την ευρωπαϊκήν κοινότητα…». Αυτά έλεγε η ναζιστική Γερμανία τότε…

  Η επίθεση των Γερμανών έγινε ταυτόχρονα σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα . Στην πρώτη η αντίσταση καταρρέει εύκολα. Στην Ελλάδα και για να ακριβολογούμε στην Αθήνα πολιτικοί και στρατιωτικοί “ηγέτες” αναμένοντας την επίθεση είναι έτοιμοι “από καιρό” για μια γρήγορη συνθηκολόγηση. Γι΄ αυτό και η αντίσταση που βρήκαν απέναντί τους οι Γερμανοί τους εξέπληξε. Στα οχυρά οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες “θερίζουν” τους Γερμανούς εισβολείς οι οποίοι “καταθέτουν” πολύ αίμα για να περάσουν.

  Πάντα υπάρχουν οι “πρόθυμοι”!

  Τρεις μέρες μετά ,στις 9 Απριλίου οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη . Ακολουθούν Βέροια,Κατερίνη,Κοζάνη,Καστοριά. Κι επειδή υπάρχουν πάντα “πρόθυμοι να συνεργαστούν”, οι Γερμανοί βρίσκουν τον “άνθρωπό” τους. Στις 20 Απριλίου ο στρατηγός Τσολάκογλου διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού αφού …κατήργησε τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου υπέγραψε το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης με τους Γερμανούς στη Θεσσαλονίκη.Οι υπογραφές των “προθύμων” πάντα …επιβραβεύονται με μια θέση. Ο Τσολάκογλου έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός των Γερμανών στην Ελλάδα… Ποτέ δεν μετάνοιωσε όπως έγραψε αργότερα….

  6/4/2015 onalert.gr

  ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ONALERT.GR ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ7 Απριλίου 2015 - 1:00 μ.μ.

  ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
  Την ίδια ώρα που ο Τσολάκογλου έβαζε την υπογραφή του όλη η “ελίτ” της χώρας την εγκατέλειπε χρησιμοποιώντας τα πολεμικά πλοία του Στόλου. Ο Βασιλιάς Γεώργιος με τον πρωθυπουργό Τσουδερό που είχε διαδεχτεί τον Κορυζή ο οποίος είχε αυτοκτονήσει έφυγαν με υδροπλάνο. Το ζεύγος των διαδόχων Παύλος και Φρειδερίκη έφυγαν με πλοίο. Σε τρία αντιτορπιλικά του Στόλου επιβιβάστηκαν πολιτικοί,υπουργοί,τραπεζίτες ,κρατικοί υπάλληλοι,όλοι μαζί με τις οικογένειές τους και τα “πολύτιμα” υπάρχοντά τους, όπως χρυσαφικά .

  Μια άγνωστη πτυχή αυτής της “φυγής των προνομιούχων” είναι ότι τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και ειδικά του αντιτορπιλικού “Β.Όλγα” διαμαρτυρήθηκαν σθεναρά φθάνοντας στην Σούδα. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί εκείνη την κρίσιμη για την χώρα στιγμή, αντί να χρησιμοποιούμε τα πολεμικά πλοία για άλλες αποστολές τα χρησιμοποιούσαμε για να μεταφέρουμε όχι μόνο τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του αλλά ακόμη και …το σκυλάκι τους!

  Ο ναύαρχος Αλ Σακελλαρίου έχει γράψει Αλ. Σακελλαρίου στο βιβλίο «Η θέσις της Ελλάδος εις τον δεύτερον παγκόσμιον πόλεμον» : «άπαντες οι υπουργοί, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μερικοί κρατικοί επίσημοι και μη λειτουργοί, οι πλείστοι με τας οικογενείας των- γυναίκες, τέκνα, πενθερές, κουβερνάντες- και τας αποσκευάς των- μπαούλα, βαλίτσες και τουαλέτες, τσάντες με ρουχισμό, μερικοί με παιχνίδια των παιδιών των και κάποιοι με τα χρυσαφικά των. Ο Βασιλεύς και ο κ. Τσουδερός ανεχώρησαν αεροπορικώς περί τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου, αφού αφήκαν και από μίαν προκήρυξιν προς τον Λαόν διά να του εξηγήσουν την προς την Κρήτην απομάκρυσίν των. Φαίνεται όμως ότι η θέα τοσούτον ασυνηθίστου διά πολεμικά πλοία φορτίου, και δη εν καιρώ πολέμου, εξηρέθισε τα πληρώματα εις τοιούτον βαθμόν, ώστε εις την Σούδαν εξεδηλώθη μικρά στάσις επί του «Βασίλισσα Ολγα», του προσωπικού απαιτήσαντος να μην επιβή κανείς πλέον. Αντιλαμβάνεται ο καθείς την ψυχολογία όλων αυτών των αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών που κανένας τους δεν εγνώριζε πού και πώς άφηναν τα σπίτια τους, όταν έβλεπαν ότι υπήρχαν προνομιούχοι Ελληνες και Ελληνίδες ή Ελληνόπουλα που μπορούσαν ανέτως να μεταφέρονται με τα πολύτιμα των υπαρχόντων των προς άλλας ασφαλείς κατευθύνσεις μέχρις ότου παρέλθει η συμφορά ή όταν έβλεπαν ότι η οικογένεια του Πρωθυπουργού της Ελλάδος συνωδεύετο και από το απαραίτητο σκυλάκι της, χωρίς τη συντροφιά του οποίου φαίνεται ότι δεν ήτο δυνατόν να σωθεί η Ελλάς».


  Παρόμοια εικόνα με τον Σακελλαρίου δίνει και ο έφεδρος πλοίαρχος Ν. Δ. Πετρόπουλος, ο οποίος γράφει χαρακτηριστικά : «Μου έκανε εντύπωσι και ένα άλλο θέαμα, που με επηρέασε κατά κάποιο ποσοστό για να μη φύγω από την Ελλάδα: Μεταξύ των Ελλήνων ιδιωτών επιβατών ήταν κι ένα ζευγάρι- όχι πρώτης νεότητος- που το συνόδευε η μητέρα της συζύγου. Η ηλικιωμένη πεθερά κρατούσε ένα βαλιτσάκι που, όπως επρόδιδαν οι μεταξύ των τριών τους κουβέντες, περιείχε τα τιμαλφή της οικογενείας. Χωρίς να θέλω με κατέλαβε αηδία από το γεγονός, ότι δε διαθέταμε τα πλοία για να σώσουμε έστω και λίγους στρατιώτες μας από τις χιτλερικές ορδές, αλλά καταλαμβανόταν η πολύτιμη χωρητικότης για να δοθεί ευκαιρία στα μπιζού και στα εξαντλημένα σαρκία της ευπόρου οικογενείας… να… συνεχίσουν και εκτός της Ελλάδος τον αγώνα κατά του κατακτητού!». ...

  Αυτά δεν γνωρίζουμε αν θα ειπωθούν στην εκδήλωση που θα γίνει στο ΥΠΕΘΑ για την επέτειο της γερμανικής ειβολής ...

  6/4/2015 onalert.gr

  ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή