Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ακρόπολη Αμφίκλειας


Περιγραφή

  Η αρχαία ακρόπολη της Αμφίκλειας βρίσκεται σε λόφο ΒΔ της σύγχρονης πόλης όπου και το νεκροταφείο το οποίο καταλαμβάνει σχεδόν όλη την έκταση της κορυφής.
  Τα ίχνη της είναι δύσκολο να διακριθούν με κυριότερο μνημείο να είναι ο πύργος τραπεζιόσχημης κάτοψης των μεσαιωνικών χρόνων, που έχει κατασκευαστεί από αρχαίους λαξευμένους ογκόλιθους, αργούς λίθους και θραύσματα κεραμίδων ενώ για συνδετικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί ασβεστοκονίαμα.
  Μέσα στον χώρο του νεκροταφείου δεν διακρίνουμε ίχνη των κτισμάτων της ακρόπολης εκτός από τους εντοιχισμένους αρχαίους λίθους που βρίσκονται στο κοιμητηριακό εκκλησάκι στο ανατολικό άκρο του νεκροταφείου.
  Ίχνη του τείχους και ενός ενισχυτικού πύργου κατασκευασμένα με τραπεζιόσχημη τοιχοδομή χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ. και διακρίνονται παράλληλα με τον δρόμο που οδηγεί στην ακρόπολη. Η διαδρομή αυτών έχει χρησιμοποιηθεί για την οριοθέτηση του χώρου και την στήριξη του περιβόλου που περικλείει το νεκροταφείο. Νότια από το εκκλησάκι που συναντάμε πριν την είσοδο του νεκροταφείου διακρίνονται αρχαίοι λαξευμένοι λιθόπλινθοι.
 Κατηφορίζοντας και συνεχίζοντας νότια υπάρχουν σειρές λιθόπλινθων και αναλήμματα ενώ υπάρχει και αρκετή κεραμική αν και λόγω βλάστησης δύσκολα διακρίνεται.
  Στην περιοχή της ακρόπολης και γύρω από αυτή, δεν έχουν γίνει ανασκαφές. Ως επόμενο είναι να μην υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την σπουδαία αυτή αρχαία πόλη η οποία πρέπει ν' απλώνονταν πέριξ της κορυφής του λόφου.
Αναμένουμε λοιπόν την στιγμή που η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως τις πτυχές της ιστορίας της πόλης που στο βάθος του χρόνου ονομάστηκε Οφιτεία, Αμφίκαια, Αμφίκλεια, στα μεταγενέστερα χρόνια Δαδί, ως το 1915 που πήρε ξανά το όνομα το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα.
  Η Αμφίκλεια αναφέρεται από τον Ηρόδοτο με απλή αναφορά για την καταστροφή που υπέστη στα Περσικά το 480 π.Χ. ενώ την αναφέρει και ο Παυσανίας στα Φωκικά.*
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."