Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

30 Μαρτίου 1932. Έκθεση του Νομάρχη Φθιωτιδοφωκίδος προς το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού (Ελ. Βενιζέλου) και γραφείο τύπου

Περίληψη: Αναφέρει ως σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τη διοίκηση του νομού Φθιωτιδοφωκίδος τη συντήρηση αγροτικών και αστικών πληθυσμών και της κτηνοτροφίας, την επανάληψη έργων οδοποιίας, τα υδραυλικά και αποστραγγιστικά έργα των ποταμών Σπερχειού, Κηφισού, Μόρνου. Όσο αφορά την πολιτική κατάσταση παρατηρεί ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων έχει υποστεί φθορά και ότι η κομμουνιστική κίνηση είναι ασήμαντη. Τέλος αναφέρει ότι η ανεργία έχει λάβει ευρεία έκταση.






Πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"


Διοικητική ιστορία του νομού Φθιωτιδοφωκίδος

Κατά τη διοικητική διαίρεση του Ελληνικού Κράτους το 1833, ιδρύθηκε ο Νομός Φωκίδος και Λοκρίδος, ο οποίος περιελάμβανε τις μέχρι τότε επαρχίες Σαλώνων, Γαλαξιδίου, Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Ζητουνίου, Πατρατζικίου και Βουδουνίτσης. Ο Νομός αυτός αποτελούνταν από τις επαρχίες: Παρνασσίδος με έδρα τα Σάλωνα (Άμφισσα), Δωρίδος με έδρα το Λιδωρίκι, Φθιώτιδος με έδρα το Ζητούνιον (Λαμία) και Λοκρίδος με έδρα το Ταλάντιον (Αταλάντη). Πρωτεύουσα του νομού ορίστηκε η Άμφισσα, που ήταν η ιστορική πρωτεύουσα της Ρούμελης.
Το 1836 - 1837 ο Νομός, με την εισαγωγή του συστήματος Διοικήσεων - Υποδιοικήσεων, διαιρέθηκε στις Διοικήσεις Φωκίδος και Φθιώτιδος και τις Υποδιοικήσεις Δωρίδος και Λοκρίδος. Το 1845 ιδρύθηκε εκ νέου ο παλαιός Νομός, με το όνομα Φθιώτιδος και Φωκίδος, με την έδρα του να μεταφέρεται στη Λαμία. Το 1899 ο νομός διασπάστηκε και έτσι για πρώτη φορά ιδρύθηκαν δύο ξεχωριστοί νομοί, ο Νομός Φωκίδος (με έδρα την Άμφισσα) και ο Νομός Φθιώτιδος (με έδρα τη Λαμία). Το 1909 ανασυστάθηκε ο Νομός Φθιώτιδος και Φωκίδος (Φθιωτιδοφωκίδος), ενώ το 1946 διασπάστηκε ξανά, αυτή τη φορά οριστικά μέχρι και σήμερα, με τον Νομό Φωκίδας να αποτελείται από τις δύο επαρχίες (Παρνασσίδα και Δωρίδα), μέχρι την κατάργηση των επαρχιών και την ίδρυση των καποδιστριακών δήμων.
Με το "Σχέδιο Καποδίστριας", ο Νομός ήταν χωρισμένος σε 12 δήμους.
Από το 2011 με το "Πρόγραμμα Καλλικράτης" περιλαμβάνει 2 δήμους, Δελφών και Δωρίδας.
Ο Νομός Φωκίδας εκπροσωπείται από ένα βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. πηγή: el.wikipedia.org



Υπάρχουν και άλλα αρχεία που θα αναρτηθούν σταδιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."