Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ* ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ?


Πριν δύο (2) και ... χρόνια και ύστερα από πρόταση του υπογράφοντος σε συγκέντρωση του Λαογραφικού Συλλόγου στην αίθουσα της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης, αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία Λαογραφικής Στέγης στην Πολύδροσο με την προοπτική μετεξέλιξής της σε Λαογραφικό Μουσείο.
Βρέθηκε ο χώρος (κτήριο Λεβέτα-δίπλα στη Βιβλιοθήκη) , ενοικιάστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα.
Συγκεντρώθηκαν τα παραδοσιακά αντικείμενα και εκθέματα, εγκαινιάστηκε και άρχισε να λειτουργεί.
Σε όλα τα παραπάνω πήραν πρωτοβουλίες και βοήθησαν με προσωπική εργασία και προσφορά ,όπως και τότε είχαμε αναφέρει οι* Χρήστος και Ελένη Κεφαλούδη, Νίκος Στύλιας, Σεραφείμ Σαντάς, Θανάσης Αδαμάκος (Πρόεδρος Λαογραφικού), Χρήστος Παπαθανασίου, Γιώργος και Στάθης Θάνος, Χρήστος Πάντος, Γιάννης Λιάπης, Ντίνα Βέλλιου, καθώς και γυναίκες μέλη του Λαογραφικού.


Τα πρώτα ενοίκια , για δύο(2)περίπου χρόνια εξασφαλίστηκαν από σημαντικές, στις περισσότερες των περιπτώσεων , οικονομικές προσφορές φίλων σε έκτακτη οικονομική εξόρμηση με πρωτοβουλία του υπογράφοντος.
Σήμερα λοιπόν το βασικό θέμα ,πρόβλημα αλλά και πάγιο αίτημα παραμένει η παραχώρηση Δημοτικού χώρου, όπως κατ επανάληψη μάλιστα και χωρίς μέχρι τώρα θετική απάντηση- παρά τις υποσχέσεις- έχει ζητηθεί από τις Δημοτικές και Τοπικές Αρχές , προκειμένου να στεγαστούν εκεί και η Λαογραφική Στέγη και οι δραστηριότητες του Λαογραφικού.


Ένα δεύτερο ,αλλά και αυτό ουσιαστικό θέμα,είναι η λειτουργία της " Στέγης" που έχει ατονίσει.
Μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν κάποιες φορές επισκέψιμη αφού βρισκόταν εκεί το μέλος του Δ.Σ του Λαογραφικού Λουκάς Θάνος (Καραθάνος).
Μετά τα προβλήματα όμως υγείας που αντιμετωπίζει ο Λουκάς , που του ευχόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι θα τα ξεπεράσει γρήγορα και θα είναι πάλι κοντά μας γερός και δυνατός, η Λαογραφική Στέγη παραμένει κλειστή.


Σε αυτό συνετέλεσε και η ανακατασκευή του παρακείμενου Κοινοτικού δρόμου.
Βέβαια , παρά το πρόβλημα με το δρόμο, ο διπλανός χώρος της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί κανονικά ,όταν απαιτείται , για ομιλίες και εκδηλώσεις.


Πρότασή μου λοιπόν είναι ο Λαογραφικός Σύλλογος να εξετάσει το θέμα άμεσα , δίνοντας λύση στην ομαλή και τακτική επισκεψιμότητα του χώρου με την καθιέρωση και ανακοίνωση συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας κάθε Σαββατοκύριακο και τις Γιορτές.


Επίσης είναι απαραίτητο και βασικό να συνδυάσει την λειτουργία της Στέγης με τον προγραμματισμό σε ετήσια βάση ,την ανακοίνωση και την πραγματοποίηση , στην διπλανή αίθουσα της Βιβλιοθήκης , σε Γιορτές , Επετείους και κάποια Σαββατοκύριακα, εκδηλώσεων, διαλέξεων και συζητήσεων Ιστορικού, Λαογραφικού και κοινωνικού περιεχομένου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ* Τις φωτογραφίες επιλέξαμε από αναρτήσεις για τη Λαογραφική Στέγη, του lispolydrosou.blogspot.com.ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΟΣ (ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου