Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1964. Ο Αθανάσιος Βαλάσκας (Tom Vallas) φιλοξενεί στο σπίτι του στο Lubbok του Τέξας τον Κώστα Γαντζόγια

Σε παλιότερη ανάρτηση έχουμε κάνει αναφορά για το αξιόλογο έργο και τη μεγάλη κοινωνική προσφορά του Αθανασίου Βαλάσκα σε δωρεές στο χωριό μας. (βλέπε εδώ: Αθανάσιος Βαλάσκας –Tom Vallas. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ)
Την περίοδο λοιπόν εκείνη (Χριστούγεννα του 1964) ο Tom Vallas φιλοξενεί στο σπίτι του στην πόλη LUBBOK του Τέξας, τον χωριανό μας Κώστα Γαντζόγια που βρίσκεται εκεί για μετεκπαίδευση, όπου θα δώσει συνέντευξη σε μια τοπική εφημερίδα στις 29 Δεκεμβρίου 1964 και σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, μιλώντας για τον Σουβαλιώτη Tom Vallas και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την παραμονή του εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Κώστας Γαντζόγιας, όταν ο Tom Vallas του μιλούσε για το χωριό (Σουβάλα) ήταν πάντα συγκινημένος και συνεχώς ρωτούσε να μαθαίνει για ανθρώπους που θυμόταν, τις γειτονιές κ.λ.π


Πολίτης του Λάμποκ, ευχαριστεί για την ελληνική είδηση
Του Bert Neeley

Μία μικρή τοπική εφημερίδα στην Ελλάδα ήταν η αιτία για μία επίσκεψη στο Λάμποκ αυτή την εβδομάδα που πρόσφερε στον 28χρονο Κωνσταντίνο “Gus” Γαντζόγια μία μοναδική εμπειρία Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Ανάμεσα στους συνδρομητές του μηνιαίου «Παρνασσού», που εκδίδεται στο Πολύδροσο στην Ελλάδα, είναι  ο T.J. Vallas (Αθανάσιος Βαλάσκας), επιχειρηματίας στο Λάμποκ και ιθαγενής αυτού του χωριού, καθώς και ένας Έλληνας «εν υπηρεσία», ο Gus Γαντζόγιας, ο οποίος παρακολουθεί μία εκπαίδευση σε ραντάρ διάρκειας ενός έτους στο Fort Bliss, στο Ελ Πάσο.
O Gus, αισθανόμενος έντονα την μεγάλη απόσταση από την πατρίδα, κατανοητά ενθουσιάστηκε όταν μόλις τον περασμένο μήνα είδε μία είδηση που αφορούσε τον Vallas, από την γενέτειρά του, και ο οποίος ζούσε μόνο λίγες εκατοντάδες μίλια από τη βάση του στο Ελ Πάσο.

Άφιξη για Επίσκεψη

Ακολούθησε αλληλογραφία και την περασμένη Τρίτη ο Gus έφτασε εδώ μετά από πρόσκληση του Vallas και της συζύγου του, ως καλεσμένος για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές.
Αν και οι δυο τους δεν είχαν ξανασυναντηθεί, ο Vallas ήξερε τον παππού του στρατιώτη, και στην πορεία ανακάλυψαν πληθώρα κοινών γνωστών.
Ο Vallas επίσης έχει ανακαλύψει ότι έχει μια φωτογραφία παρμένη κατά τη διάρκεια μίας από τις τέσσερεις επισκέψεις του στην Ελλάδα, στην οποία εμφανίζεται ο αξιωματικός.
Ο Vallas, που ενδιαφέρεται έντονα για την μόρφωση των ελληνόπουλων, ξεκίνησε μια προσπάθεια το 1954 για να ανοίξει ένα ορφανοτροφεία στην περιοχή του Πολύδροσου. Επιστρέφοντας στην Αμερική, συγκέντρωσε περίπου $4.500 από φίλους στο Λάμποκ για το σκοπό αυτό. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1956 και ξεκίνησε την οικοδόμηση του σχολείου το οποίο τώρα εξυπηρετεί 2.500 παιδιά. Ήταν στα επίσημα εγκαίνια αυτού του σχολείου που τραβήχτηκε η φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται ο GusΑντίθετα με τις εμπειρίες κάποιων ξένων επισκεπτών στο Λάμποκ, ο Γαντζόγιας βρήκε λίγες εκπλήξεις.
Ο λόγος: Ήταν ήδη εξοικειωμένος με την Αμερικάνικη γεωγραφία, οικονομία και έθιμα.

Θαυμασμός για τους Αμερικάνους

«Οι Έλληνες θαυμάζουν πάρα πολύ τους Αμερικανούς και οτιδήποτε Αμερικάνικο» είπε, «και εγώ μελέτησα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο γυμνάσια και την στρατιωτική σχολή. Όλα είναι όπως τα περίμενα, εκτός του ότι είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες!»
Παραδέχθηκε ότι οι Χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί και στολισμοί ήταν περισσότερο πολυτελείς εδώ απ’ ότι περίμενε, και οι άνθρωποι ήταν ακόμα πιο φιλικοί από ότι είχε φανταστεί.
Στην συνέντευξή του σήμερα στην Avalanche-Journal ζητούσε ξανά και ξανά να δώσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους οικοδεσπότες του και τους γνωστούς που είχε κάνει από την Τρίτη στο Λάμποκ.
Ο Έλληνας αξιωματικός αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ενέργεια των Αμερικανών. «Τι με εντυπωσίασε στο Λάμποκ;» Ο Gus απάντησε χωρίς δισταγμό: «Τα φώτα στο Texas Tech, οι βιομηχανίες, τα υφαντουργεία και όλοι όσοι έχω γνωρίσει.»
Ο Gus Γαντζόγιας θα επιστρέψει στο Ελ Πάσο το Σάββατο. Αλλά φεύγει με νέα συναισθήματα.
«Είμαι τόσο χαρούμενος που βρήκα τον φίλο μου T.J. Vallas. Φανταστείτε -έναν άνθρωπο από το μικρό χωριό μου εδώ κοντά μου. Και παρακαλώ κρατείστε μου ένα αντίτυπο της εφημερίδας σας ώστε να μπορέσω να το στείλω στην οικογένειά μου και στην αρραβωνιαστικιά μου στην Ελλάδα!»


Ο Κώστας Γαντζόγιας, με την οικογένεια του Αθανασίου Βλάσκα (Tom Vallas), 
το μικρό του υιό Κωστάκη και τη γυναίκα του Μαρία

 Ο Κώστας Γαντζόγιας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό για συνέντευξη

 Ο Αθανάσιος Βαλάσκας (Tom Vallas) με το μικρό του υιό Κωστάκη και τον Κώστα Γαντζόγια


Μπροστά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο Αθανάσιος Βαλάσκας (Tom Vallas) ο μικρός του υιός Κωστάκης και ο Κώστας Γαντζόγιας




Ευχαριστώ το Γιάννη Στρωτό για την παραχώρηση του αρχείου και την Αλέκα Δρίβα για την μετάφραση των εφημερίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."