Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Αποκριάτικος γάμος

Γαμπρός ο Δήμος Βλάχος και νύφη η Βγενιά Κότσια

Στο γάμο που ετοίμαζε ο πάνω μαχαλάς για τις απόκριες κεντρικό πρόσωπο η "νύφη" Βγενιά Κότσια η οποία ήταν απολαυστική και μοναδική στο ρόλο της. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες ήταν η "μόνιμη νύφη", ενώ οι γαμπροί άλλαζαν. 



Λεπτομέρειες διηγείται η ίδια στη Βασιλική Μερτζάνη στο βιβλίο:
Μιά Σουβαλιώτισσα θυμάται


«Φέρτα τα χρόνια εκείνα και καίω τούτα»

Μπήκαμε στην ηλικία τώρα, δεν μπορούμε, τότε διασκεδάζαμε μια χαρά, ανάγκαζε η καρδιάμ’ !

Σκιαζόμουνα μην αρρωστήσω τις Απόκριες κι έπινα ασπιρίνες από πρίν!

Ο άντρας μου μόλεγε, μην πας, θ’ αρρωστήσεις κι άμα αρρωστήσεις θα φύγεις από δω. Εμένα δε με πιάνει ο νόμος έλεγα, δε  με κράταγες με τίποτα άμα ‘ρχότανε η Καθαρή Δευτέρα.
Μαζευόμασταν όλος ο μαχαλάς απ’ τον Αϊ – Ταξιάρχη. 

Μαζεύαμε τα ρούχα, ένα νυφικό μ’ τόδωκε η Αργυρή τ’ Αυγέρη μια φορά, και ντυνόμασταν.

Εγώ νύφη, γαμπρός ο Δήμος ο Βλάχος, παπάς ο ανηψιός μου ο Θόδωρος ο Βαλάσκας. Είχαμε και συμπεθεριό, μαντηλώματα, προικιά, κασόνια με λουλούδια. Πέταγα άσπρα φασόλια για κουφέτα.

Έστελνε ο Πρόεδρος τα όργανα και κατεβαίναμε στην πλατεία τραγουδώντας. Έφκιανα και συνταγές με χαζά και τα μοίραζα στα τραπέζια και με φιλεύανε.

Λέγαμε πολλά και γελάγαμε, χαιρότανε ο κόσμος:
Τις μεγάλες αποκριές σηκώνονται όλες ορθές
και το σαρανταήμερο κρέμονται σαν άντερο


Ο γάμος γινότανε μπροστά στην εκκλησία. Μια βολά ήμανε νύφη γκαστρωμένη και γέννησα στην πλατεία, να μας ζήσει φωνάζανε, είχαμε μια κούκλα, εγώ φώναζα «μαζέφτε το παιδί μ’» κι ύστερα χορεύαμε, τρώγαμε, διασκεδάζαμε μέχρι βασίλεμα ηλίου.

Γαμπρός ο Γιάννης Βλάχος και νύφη η Βγενιά Κότσια


1981. Γαμπρός ο Γιάννης  Βέλλιος (Ντόρμας) και νύφη η Βγενιά Κότσια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."