Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Ημερομήνια:Πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού

ο Αύγουστος μας δείχνει τον καιρό όλης της χρονιάς


Ήταν μια Πέμπτη του Ιουλίου έχω ντυθεί και περιμένω την παρέα μου για να πάμε στην συναυλία της Μαρινέλας και του Χατζή. Βγαίνω στο μπαλκόνι και τα πρώτα μπουμπουνητά ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται. Τα σύννεφα κινούνται απειλητικά προς την Βέροια, ενώ οι αστραπές φωτίζουν τον ουρανό. Φτάνουμε στο Άλσος γύρω στις 9 και οι πρώτες ψιχάλες έχουν αρχίσει. Ο κόσμος πολύς, αλλά ο καιρός δεν τους επιτρέπει να απολαύσουν την συναυλία, η οποία για καλή μας τύχη προγραμματίσθηκε για το ερχόμενο Σάββατο. Καθώς περιμέναμε στην ουρά για τα εισιτήρια ακούω μια κυρία δίπλα μου να ισχυρίζεται ότι τα Ημερομήνια έλεγαν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι άστατο, με πολλές βροχές και αρκετή δροσιά. Η δροσιά για να είμαι ειλικρινής δεν με χάλασε καθόλου. Επιστρέφοντας στο σπίτι θέλησα να δω τί είναι τα Ημερομήνια.


Τα Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον χρόνο. Η μέθοδος είναι πολύ απλή για όσους γνωρίζουν. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη μέρα μας δείχνει τί καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.


Οι απόψεις διίστανται για το πότε θα πρέπει να ξεκινούμε να παρατηρούμε τις ημέρες του Αυγούστου. Κάποιοι παρατηρητές ξεκινούν να βλέπουν τις καιρικές συνθήκες από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου. Μια άλλη μερίδα ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προσέχουν τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετραώρου. Αν για παράδειγμα, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.


Λόγω αρχαιότητας της μεθόδου, η πιθανή σωστή παρατήρηση είναι η δεύτερη (δηλαδή από τις 14 Αυγούστου). Η περίοδος αυτή, έχει να κάνει με το ότι τον Αύγουστο εμφανίζεται ο αστερισμός του κυνός, γνωστός και σαν Σείριος, η οποία, κατά τους αστρολόγους του παρελθόντος, εθεωρείτο κατ' εξοχήν πρόσφορη για μαντικές παρατηρήσεις. Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις εδαφολογικές διαφορές ( και όχι μόνο) του κάθε τόπου.

Η επίσημη μετεωρολογία αμφισβητεί τα ημερομήνια, και υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.


Πώς ερμηνεύονται τα σημάδια:
Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.


Πλέον έχει μπει ο Αύγουστος, οπότε πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώσετε τις δικές σας παρατηρήσεις εάν θέλετε να κανονίσετε από τον χειμώνα τις καλοκαιρινές σας διακοπές για το 2015 σύμφωνα με τον καιρό. Για καλό και κακό όμως συμβουλευτείτε και τις προβλέψεις της εθνικής μετεωρολογίας.

κείμενο: Δέσποινα Φάκα
επιμέλεια: Ιάκωβος Καγκελίδης
ΠΗΓΗ: http://www.arive.gr/pages/voices/opinions/ta_imerominia/ta_imerominia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου