Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ (ΒΟΡΕΙΑ ΘΡΑΚΗ)- ΧΟΡΟΣ ΣΦΑΡΛΗΣ



Η Ανατολική Ρωμυλία είναι το νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας που μέχρι το 1361 ανήκε στη Θράκη. Εκείνη τη χρονιά η Θράκη καταλείφθηκε από τους Τούρκους και με την επέμβαση των τότε ισχυρών της γης, που παραβίασαν κάθε ανθρώπινο δίκαιο, η Ελληνικότατη Βόρεια Θράκη αποσπάσθηκε από την Ελλάδα. Κι έγινε αυτόνομη ηγεμονία. Το 1886 με την υποστήριξη της Ρωσίας προσαρτήθηκε στη Βουλγαρία. Άρχισε λοιπόν ο εξοντωτικός αγώνας των Βουλγάρων ενάντια στους Έλληνες της περιοχής αυτής με σκοπό να μεταβάλλουν το εθνολογικό τους χαρακτήρα, την εθνική τους συνείδηση. Η αθάνατη όμως Ελληνική ψυχή κα το αθάνατο Ελληνικό πνεύμα όχι μόνο δεν κάμφθηκαν, αλλά απεναντίας άρχισαν τον αγώνα των πνευματικών κατακτήσεων. Έτσι βλέπουμε να ιδρύονται στη Φιλιππούπολη τα «ΖΑΡΙΦΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ» με ανώτερο παρθεναγωγείο, και νηπιαγωγείο για τη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια των Ελληνοπαίδων. Οι ίδιοι οι Βούλγαροι αναγνώρισαν την πρόοδο και την υπεροχή των Ελλήνων στο εμπόριο, στις τέχνες και την πνευματική καλλιέργεια. Οι Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας διατήρησαν έτσι όλες τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των προγόνων τους, τις παραδοσιακές τους ρίζες, όπως τα ήθη και τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια.

Ένα από τα μεγάλα κέντρα της Ανατολικής Ρωμυλίας υπήρξε η επαρχία Καβακλί με κυριότερα χωριά τις Καριές, το Σιναπλί, το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι, το Μικρό και Μεγάλο Μπογιαλίκ, το Δράμαλη κ.α. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 οι Βορειοθρακιώτες εγκαθίστανται στο νομό Λάρισας (Καρυές, Φιλιππούπολη) στο νομό Φθιώτιδος ( Νέο Μοναστήρι ) στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης, τα Τρίκαλα Ημαθίας, το Αιγίνιο Πιερίας, την Πέλλα και τα περίχωρα της Κομοτηνής.

Ο μόνος θησαυρός που έφεραν μαζί τους ήταν οι χοροί και τα τραγούδια τους που χορεύουν και σήμερα στην Ελληνική γή όπου εγκαταστάθηκαν, με νοσταλγία πάντοτε για τη γή που είχαν ποτίσει με ιδρώτα κ αι αίμα και τώρα κατοικείται από ξένους. Αυτά τα λίγα για όσους αμφιβάλλουν για την Ελληνικότητα των χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας = Βόρειας Θράκης.

Οι χοροί της είναι πολύ ζωηροί και με γρήγορη ρυθμική κίνηση. Είναι θεματικοί, διαθέτουν ζωντάνια, πολυπλοκότητα κινήσεων και ο ρυθμός τους είναι δυναμικός και έντονος.

πηγή: http://www.poths1991.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."