Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

To «κουσμάρ»

"Κουσμάρ" το Πάσχα από τα αδέρφια Λάμπρο και Γιάννη Τυροβόλη


To « κουσμάρ»  παρασκευάζεται ως εξής:



 « Πήζουμε το γάλα σε τυρί και το κρεμάμε σε μιά τσαντήλα στον ήλιο για μία- δυό μέρες για να ξινίσει λίγο. Μετά το τρίβουμε και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τέντζερη ή στο κακάβι με κανονική φωτιά. Το αλατίζουμε λίγο και  με τον τρίφτη το ανακατεύουμε και αρχίζει να λιώνει μέχρι να γίνει γάλα. Αφού βράσει το γάλα καλά ρίχνουμε σιγά - σιγά λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Αρχίζει  να γίνεται κρέμα και να βγάζει λάδι. Όταν ζμαρώσει και  ξεκολλάει από το καζάνι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Μοιάζει σα μαλακό κίτρινο τυρί και τρώγεται συνήθως ζεστό». 

 Η "συνταγή" είναι από τον Γιάννη Θάνο (Στάμπα ή Διάκο)


Συνήθως προσφέρονταν από τους τσοπάνηδες σαν έδεσμα στους καλεσμένους τη γιορτή της Αναλήψεως  στις στρούγκες τους , και ενίοτε τη Κυριακή του Πάσχα στο λάκκο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."