Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΩΝ

Μια παραδοσιακή καλοκαιρινή γυναικεία ενασχόληση

Ένα απ' τα πολλά, πολύτιμα δασικά προϊόντα, που παρείχε ο Παρνασσός στους Σουβαλιώτες, ήταν και τα προσανάμματα της φωτιάς των τζακιών τους.
Τα υλικά συνίσταντο κυρίως στα ώριμα κουκουνάρια των πεύκων που πέφτουν στο έδαφος αυτή την εποχή και είναι πλούσια σε ρητίνη ,αλλά και σε πλήθος άλλων εύφλεκτων δασικών υποπροϊόντων χρήσιμων για το άναμμα της φωτιάς. Όπως φλούδες ,ξερά κλαδιά, ξερά μούσκλια, ξερές ελατόσκουπες και άλλα. Η χρήση των προσαναμμάτων δεν ήταν πάντα βοηθητική. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσαν την κύρια πηγή θερμικής ενέργειας για κάψιμο γάστρας, κάψιμο φούρνου, ψήσιμο μπριζόλας κ.λ.π.
 Με το που έμπαινε ο Ιούλιος, οι Σουβαλιώτισσες ήταν ήδη "εφ' όπλου λόγχη". Γριές και νιές, συγγενείς και γειτόνισσες ,συγκροτούσαν συνεργεία και εφορμούσαν κατά τις Παρνασσιώτικες πευκοράχες.
Υψωμένο πεύκο, Βούργαρη, Κανάβια, Κλήδωνας και μέχρι Κεφαλόβρυσο, αποτελούσαν τα πεδία δράσης τους. Το μεσημέρι βογκούσε η Αϊλιόστρατα από κυκλοφοριακή συμφόρηση έμφορτων μέχρι τ'αυτιά υποζυγίων, που κατηφόριζαν με το συλλεχθέν υλικό. Αχυρόσακα και σακοπούλες ήταν συνήθως τα μέσα συσκευασίας για τη μεταφορά.
Δυο σάκες στα πλευρά και μια σάκα πανωσάμαρα ήταν ο κλασσικός τρόπος φορτώματος λόγω της ελαφρότητας του υλικού.
Όλη αυτή η επίπονη δραστηριότητα, όπως και πολλές άλλες, διεξαγόταν κυρίως από γυναίκες. Κι αυτό γιατί η επάρκεια των αγαθών για το ξεχειμώνιασμα ήταν δείγμα νοικοκυροσύνης.
 Σήμα κατατεθέν για τη Σουβαλιώτισσα.
Η αφθονία του είδους, η αναγκαιότητα της χρήσης του, και η προσιτή συλλογή του κατέστησαν την όλη διαδικασία, και σε εμπορική πράξη, ως επί το πλείστον μεταπρατικού χαρακτήρα. Γυναίκες που η ζωή δεν τους χαμογέλασε(χήρες ,ορφανά κορίτσια, κλπ) περιδιάβαιναν το χωριό φορτωμένες, σακιά με προσανάμματα, προοριζόμενα για σπίτια ευπόρων. Άλλες πάλι ανηφορίζοντας απ'τα Ισιώματα, στόχευαν την πιο πλούσια αγορά του Δαδιού. Σκηνές και μνήμες που έρχονται στο νου όσων είμαστε κάποιας ηλικίας και που σήμερα ευτυχώς ή δυστυχώς έχουν εκλείψει.

Στη φωτογραφία επί το έργον η τελευταία εν ζωή, αλλά ενεργή ακόμα "κατσκομαζώχτρα*" Ανθή Ανδρέου ετών 80.


*Κατσίκια στην Σουβαλιώτικη διάλεκτο είναι τα κουκουνάρια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
ΥΠ/ΓΟΣ ΕΛΑΣ ε.α.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

πρώτη ανάρτηση 12/7/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."