Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

1973. ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ "ΤΣΟΥΒΑΛΑΔΕΣ" ΣΤΗΝ ΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ


2 σχόλια:

  1. Αγαπητοί συγχωριανοί,
    παρακολουθώ εδώ και καιρό την άξια πολλών επαίνων προσπάθειά σας εις άγραν και ανάδειξιν παλαιών φωτογραφικών και αρχειακών τεκμηρίων για το χωριό μας.
    Συγχαρητήρια και για την ανἀρτηση φωτογραφικού υλικού αλλά και για τα τεκμηριωμένα αρχειακά και βιβλιογραφικά κείμενά σας.
    Επιτρέψτε μου μία μικρή προσθήκη, σχόλιο, στη φωτογραφία που αναρτήσατε.
    Από τον φάκελο που διατηρώ, δίκην οικογενειακής προίκας που πήρα από το σπίτι μου, προκύπτει ότι ο Γιώργος του Μάρκου, όπως τον ξέραμε, μαζί με τους δυό Αργυράδες, τον Μπαστούνη και τον Πενταρούλα, δούλευαν το καλοκαίρι του 1973 στην αυτόματη αλωνιστική μηχανή των αδελφών Θανἀση και Γιάννη Πήλιουρα, από το Δαδί.
    Η μηχανἠ εκείνη ἐβγαζε 1.500 τσουβάλια την ημέρα, τόσο που «ντραλίζονταν» μόνο που τα κουβαλούσαν ο 36χρονος τότε Αργύρης Σταματίου, ο 35χρονος Αργύρης Τζιβάρας και ο μόλις 29 χρόνων Γιώργος Ράπτης.
    Χρησιμοποίησα συνειδητά το ρήμα «δούλευαν» γιατί γνωρίζω ότι ο πατέρας μου, όπως και τόσοι άλλοι πατεράδες, οικογενειάρχες σε μια αλλοτινή Ελλάδα της κρίσης και της φτώχειας, δεν εργάστηκαν στη ζωή τους, δούλεψαν μια ζωή.
    Σας ευχαριστώ για τον αέρα Παρνασσού που μεταφέρετε με τα κείμενά σας.
    Ευτυχείτε όλοι σας,
    Παναγιώτα Τζιβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε την αγαπητή Παναγιώτα για τα καλά της λόγια, λόγια που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας και να διατηρήσουμε την λαογραφική-πολιτιστική παράδοση που κληρονομήσαμε.
    Επιπροσθέτως σε ευχαριστώ προσωπικά, γιατί έδειξες τον τρόπο χρήσης των σχολίων.
    Όταν μας παραδόθηκε το φωτογραφικό υλικό από την οικογένεια του Αργύρη Σταματίου (Μπαστούνη) και για την συγκεκριμένη φωτογραφία ζητήθηκαν κάποια στοιχεία μου είπαν το εξής : "εδώ ο πατέρας μας δούλευε στην σιδηροδρομική γραμμή ή στην αλωνιστική μηχανή". Παρασυρόμενος από κάποια στοιχεία στο πίσω μέρος της φωτογραφίας επέλεξα τον πρώτο τίτλο. Το σχόλιο λοιπόν της Παναγιώτας μας έδωσε τη δυνατότητα, αφενός μεν να αποκαταστήσουμε την ιστορικότητα και το νόημα που κρύβει η κάθε φωτογραφία, αφετέρου δε να αξιοποιήσουμε τις επιπλέον πληροφορίες και τα λαογραφικά στοιχεία που εμπεριέχει.
    Τους χαιρετισμού μας αγαπητή Παναγιώτα από τη Σουβάλα
    Χρήστος Παπαθανασίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."