Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΜΑΪΟΣ 1965.ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑΣ




Την εκκλησία της Παναγιάς Μαυρομαντήλας επισήμανε και χαρτογράφησε ο Αναστάσιος Ορλάνδος, διευθυντής αναστηλώσεως αρχαίων και ιστορικών μνημείων της Ελλάδας (1920 – 1958), καθηγητής αρχιτεκτονικής και βυζαντινής αρχαιολογίας και ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 
Ο ναός ανασκάφηκε πρόχειρα και καθαρίστηκε τον Μάιο του 1965 από την Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων , υπό την εποπτεία της αρχαιολόγου Χαρίκλειας Μπάρλα, με καταγωγή από τη Σουβάλα (η μητέρα της λεγόταν Ασήμω Τσαρμακλή).

1 σχόλιο:

  1. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ, ΔΥΟ ΚΙΟΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ. Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑ. Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΙΟΝΟΚΡΑΝΟΥ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΡΗΣΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΑΕΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ, ΟΠΟΥ ΚΟΣΜΟΥΣΕ ΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ. ΤΟ ΚΙΟΝΟΚΡΑΝΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ. Ο ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΛΛΑ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΔΕΝΕΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΘΕΟΥ. ΟΙ ΔΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΝΗΝΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ Η ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑ) ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΔΟΜΙΚΑ ΜΕΛΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΩΣ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. ΚΑΤΑΦΑΝΗΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΔΕΞΙ ΚΙΟΝΟΚΡΑΝΟ ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ ΔΩΡΙΚΟ. ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΕΡΙΡΡΕΟΥΣΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.

    ΣΤΑΘΗΣ ΠΙΠΕΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."