Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Άγγελος Σικελιανός (1884-1951).Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝΓιορτές που οργανώθηκαν το 1927 και το 1930 στους Δελφούς, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της αμερικανίδας συζύγου του Εύας Πάλμερ - Σικελιανού.
Αποσκοπούσαν στην πραγμάτωση του μεγαλόπνοου οραματισμού τού ποιητή περί Δελφικής Ιδέας (συγκερασμός της αρχαίας τραγωδίας, της βυζαντινής μουσικής και της λαϊκής τέχνης), με την ίδρυση μιας νέας αμφικτιονίας, στην οποία θα εκαλούντο εκπρόσωποι της διεθνούς πνευματικής ζωής και θα συνεργάζονταν για την προαγωγή της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.
Οι πρώτες Δελφικές Εορτές άρχισαν στις 9 Μαΐου 1927 και διήρκεσαν τρεις μέρες. Περιλάμβαναν παραστάσεις αρχαίου δράματος με ερασιτέχνες ηθοποιούς (Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου), γυμνικούς αγώνες, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, διαλέξεις και εκθέσεις λαϊκής χειροτεχνίας.
Επαναλήφθηκαν την 1η Μαΐου του 1930, όπου παρουσιάσθηκαν οι Ικέτιδες του Αισχύλου. Η ερμηνεία της τραγωδίας απέβλεπε στην αναβίωση του αρχαίου τρόπου διδασκαλίας, αλλά η μουσική που συνόδευε τα χορικά βασιζόταν στο βυζαντινό μέλος. Τις ενδυμασίες των ηθοποιών είχε υφάνει η ίδια η Εύα Σικελιανού πάνω σε πρότυπα της λαϊκής τέχνης.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/

Το Μουσείο Δελφικών Εορτών βρίσκεται στους Δελφούς και στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησαν ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του Εύα Πάλμερ-Σικελιανού. Το μουσείο βρίσκεται στην άκρη της πόλης, κοντά στο αρχαίο στάδιο. Στα εκθέματά του μπορεί κανείς να βρει στολές, φωτογραφίες και αντικείμενα από την αναβίωση των δελφικών εορτών που είχε οργανώσει το ζεύγος Σικελιανού το 1927 και το 1930.Πρώτη ανάρτηση 5 Μαΐου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου