Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Η ρούγα στη βρύση του Τσαρούχα


Μια παλιά ρούγα του χωριού μας που τώρα δεν υπάρχει.Το χαρακτηριστικό της ρούγας αυτής είναι ότι οι συγχωριανοί μας έφερναν μαζί τους και τα καρεκλάκια,γιατί μαζεύονταν όπως βλέπετε αρκετοί και δεν είχαν που να καθίσουν. 

Διακρίνονται από αριστερά:
Αριστείδης Χαλβαντζής, Γιάννης Δεληγιάννης, Επαμεινώντας Μουλαράς, Δημήτρης Μουλαράς, Γιάννης Σκουρογιάνης, Νίκος Τυροβόλης, Θανάσης Λιάμτσας, Γιώργος Αδρύμης (Ζιούβας), Μαρία Λιάμτσα.

Εν όψει του Πάσχα που πλησιάζει αξίζει να δούμε το σχόλιο του Ανδρέα Βέλλιου στο blog  polydrososparnassou.blogspot.gr  μετά από την αναδημοσίευση της φωτογραφίας.

Συγχαρητήρια για την όμορφη αυτή φωτογραφία που αναρτήσατε.
Εμείς που ως παιδιά ζήσαμε δίπλα σε αυτούς τους σεβάσμιους γέροντες και γερόντισες τους θυμόμαστε με αγάπη και θα έλεγα με νοσταλγία.Ήταν συμπυκνωμένη όλη η λαϊκή σοφία σε αυτή τη ρούγα και τρέχαμε να βρούμε καρεκλάκι δίπλα τους για να ακούσουμε τις ιστορίες τους.
Εν όψει Πάσχα δε, η παρέα αυτή δίπλα στο λάκκο ήταν απόλαυση.Οι παλιοί να '' μαλώνουν τα παιδιά τους'' και οι πιτσιρικάδες να γελάνε με τους ''καυγάδες''. Ο διάλογος :''Θα το κάψεις το αρνί'' , ''βάλε / βγάλε φωτιά'' και η απάντηση ''ωχ ρε πατέρα, δεν είμαι μικρό παιδί να με διατάζεις ακόμα" και λοιποί παρόμοιοι ήταν το ''αλατοπίπερο'' της ημέρας.
Φέτος θα λείψει από το λάκκο της Βρύσης του Τσαρούχα ο γέρο Λιάς Καραθάνος, ο τελευταίος της παλιάς φρουράς.Θα λείψουν οι συμβουλές του, η θέση του δίπλα στην κουρήτα θα είναι κενή και δε θα ακούσουμε να λέει ''το σκυλοβρέο σ΄ Γεργού'' σκορπώντας το γέλιο σε όλους. Όλοι περιμέναμε τη ευχή του στο τέλος και δεν έφευγε αρνί από το λάκκο εάν δεν έδινε το σύνθημα της αποχώρησης.
Το πρώτο ποτήρι κρασί στο τραπέζι του λάκκου θα είναι για το συγχώριο του και σίγουρα θα γελάσει με εκείνο το χαρακτηριστικό του γέλιο μέσα από τα παχιά μουστάκια του από εκεί ψηλά που θα μας κοιτάνε όλοι οι απόντες ,σωματικά, αλλά παρόντες ψυχικά δικοί μας. Μαζί με τη Γριά, τον Τσαρούχα και την παρέα της φωτογραφίας.

Να είναι αναπαυμένοι όλοι εκεί που βρίσκονται.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους τους απανταχού Ζβαλιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου