Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ο Αγάς και το μοίρασμα του κάμπου


     Απάνω Σουβάλα

Μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους, τα τεράστια γεωκτήματα (τσιφλίκια) που κατείχαν οι τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να μοιράζονται στους ντόπιους πληθυσμούς.

Στην περιοχή μας πολλά απ’ αυτά κατείχε ο τούρκος Αγάς που διέμενε στα Μπερτζιανά (μεσαιωνική πόλη απέναντι από το Δαδί) και παραθέριζε τα καλοκαίρια στον οντά του στην Πάνω Σουβάλα. Με την κατάργηση του πασαλικίου της Λειβαδιάς όπου ανήκε και εν όψει της αναχωρήσεως του, έστειλε μαντατοφόρο στην Απάνω Σουβάλα και προσκάλεσε τους Σουβαλιώτες να μεταβούν στο Δαδί για να τους μεταβιβάσει (δωρεάν;) ένα μεγάλο μέρος απ΄ το τσιφλίκι του.

Ήταν ανήμερα της Αναλήψεως του Σωτήρος, ημέρα Πέμπτη. (εκτίμηση του γράφοντος 23 Μαΐου 1833). Στη χορευταριά της Απάνω Σουβάλας το γλέντι είχε ανάψει για τα καλά. Μπροστά χόρευε ο εκ των προεστών του χωριού Κασσαβετόγιαννος ζωμένος με 18 μαντήλια. 
Σταμάτησε ο χορός για να ακουστεί η προσφορά. Χωρίς δεύτερη σκέψη η προσφορά απορρίφτηκε και ο μαντατοφόρος εξεδιώχθη βιαίως με την προτροπή να πει στον Αγά να πάει να γ….θεί και ότι εμάς ο κάμπος είναι εδώ. Δείχνοντάς του απέναντι τα Γούπατα! (τοποθεσία που δεν πατιέται ούτε από κατσίκια, ετυμολογείται <ου-πατώ>). 

Αμέσως ο χορός συνεχίστηκε και χορευτές και οργανοπαίχτες αυτοσχεδίασαν το σκωπτικό δίστιχο που διασώζεται μέχρι της μέρες μας.
 
Για το φουρό και το χορό μας πήρανε το Πατερό. 
Για την κρεμαστή καρφίτσα μας πήρανε τη Λιαγκουρίτσα! 

 Λέγεται ότι ο Αγάς καταράστηκε τους Σουβαλιώτες ως εξής: 
 Ποτέ να μη μονιάσεται! Προκοπή να μη κάμεται! Και στάχτ να γιένεται!

Η προσφορά προτάθηκε στους Δαδιώτες οι οποίοι την αποδέχτηκαν.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ


Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μια προφορική παράδοση που στάλθηκε στο Δήμο Δελφών στην κατηγορία "ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ" (π.χ. ιστορικά συμβάντα, μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις, ιστορίες κοκ.) στην προσπάθεια που κάνει ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες για κάθε τουριστική πτυχή της περιοχής μας. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη νέα τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου καθώς και σε τυχόν άλλες ενέργειες τουριστικής προβολής.


Αναδημοσίευση (πρώτη δημοσίευση 7/3/2014)

2 σχόλια:

  1. ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΝΙΑΣΕΤΕ.....8 Μαρτίου 2014 στις 12:06 π.μ.

    ΕΠΙΑΣΕ ΚΑΙ ΡΙΖΩΣΕ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΑ.
    ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ...

    *Λέγεται ότι ο Αγάς καταράστηκε τους Σουβαλιώτες ως εξής:
    Ποτέ να μη μονιάσεται! Προκοπή να μη κάμεται! Και στάχτ να γιένεται! *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λόγω συνοπτικότητας του κειμένου δεν έγραψα ότι μόνο η πρώτη κατάρα έπιασε. Οι άλλες δύο πλανώνται έκτοτε ως άδικες στις βουνοκορφές του Παρνασσού.
    Δ. ΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."