Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Σουβαλιώτικες παραδοσιακές συνταγές- Β μέρος








Βουρβά στη γάστρα

Συστατικά συνταγής


2 κιλά βολβοί άγριοι που αφθονούν στις πλαγιές του Παρνασσού
1 κιλό κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
μια κουταλιά της σούπας μπελντέ ντομάτας
μια κούπα ελαιόλαδο
ένα ποτήρι νερό αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής

Καθαρίζουμε- ξεπικρίζουμε τα βουρβά, τα χαράσουμε σταυρωτά και τα ζεματίζουμε στο νερό για λίγο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα.
Τηγανίζουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνουν και τα βάζουμε σε χάλκινο ταψί.
Προσθέτουμε τα βουρβά, τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και τα ψήνουμε στη γάστρα για περίπου μισή ώρα. 


Πουρδιάρες γιαχνί 

Συστατικά συνταγής

2 κιλά πουρδιάρες (είδος βρούβας) που αφθονεί στη κοιλάδα του Φωκικού Κηφισσού
2 μεγάλα κρεμμύδια
μια κουταλιά της σούπας μπελντέ ντομάτας, μισή κούπα ελαιόλαδο ,αλάτι και πιπέρι


Οδηγίες παρασκευής

Καθαρίζουμε- πλένουμε τις βρούβες, τις χαράσουμε σταυρωτά στο κοτσάνι
Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια σε τέντζερη χάλκινο σε σιγανή φωτιά, προσθέτουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ξανθύνουν.
Προσθέτουμε τις βρούβες και τις ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να σωθεί το νερό και να βράσουν οι βρούβες.


Δημήτριος Κατοίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου